Χωρίς τον Πουλόπουλο δεν θα υπήρχε το νέο κύμα, αλλά ίσως και το λαϊκό τραγούδι όπως το ξέρουμε

Χωρίς τον Πουλόπουλο δεν θα υπήρχε το νέο κύμα, αλλά ίσως και το λαϊκό τραγούδι όπως το ξέρουμε

Μου μετέφεραν ότι αμφισβητήθηκε η συνεισφορά του Γιάννη Πουλόπουλου στην εξάπλωση που πήρε το Νέο Κύμα.

Ο Πουλόπουλος ήταν αυτός που με τα τραγούδια του έδωσε υπόσταση σε αυτό που ονομάσαμε νέο κύμα, χωρίς την μεγάλη απήχηση που είχε τότε, όχι μόνο δεν θα έπαιρνε αυτές τις διαστάσεις η κίνηση του νέου κύματος, αλλά και το λαϊκό μας τραγούδι θα ήταν εντελώς διαφορετικό.

Μία σειρά από τραγουδιστές μας που είναι κορυφαίοι στο είδος τους, όπως οι Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Μητροπάνος, αλλά και νεότεροι, όπως ο Πλούταρχος, ο Κότσιρας, Θηβαίος και δεκάδες άλλοι έχουν πάρει αρκετά στοιχεία από την φωνή του Γιάννη και τον τρόπο ερμηνείας του.

 

 

Αυτή η άποψη ίσως δεν θα αρέσει σε μερικούς, αλλά πιστεύω ότι έτσι είναι.

Δεν συζητάμε για την συνεισφορά των τραγουδιών του σε πολλές από τις ταινίες που παίχτηκαν για πρώτη φορά πριν από μισό αιώνα και τις βλέπουν ακόμα μικροί και μεγάλοι.

 

 

Ο Πουλόπουλος ήταν η γέφυρα μεταξύ του λαϊκού τραγουδιού των αρχών της δεκαετίας του '60 και αυτό που ακούμε εδώ και αρκετές δεκαετίες, δηλαδή η αλλαγή του λαϊκού σε ελαφρολαϊκό.

 

 

Τα περισσότερα από τα πρώτα του τραγούδια είναι ο ορισμός αυτού που ονομάσθηκε, πολύ αργότερα έντεχνο.

Το ροκ του '60 χωρίς τους Beatles θα ήταν διαφορετικό, όπως και το χαρντ ροκ στα 70' s χωρίς τους Led Zeppelin, η ποπ στα 80's χωρίς την Madonna κοκ

Δεν είναι τυχαίο το ότι η πρώτη μουσική αγάπη της γυναίκας μου Ματίνας ήταν ο Πουλόπουλος και μετά έγινε ο Νταλάρας. Ακόμα προσέχει με θρησκευτική ευλάβεια τα βινύλια Πουλόπουλος 1,2,3 και 4.

Κώστας Ζουγρής

https://www.popup.gr/