Peter Green ο πιο υποτιμημένος Βρετανός κιθαρίστας των μπλουζ

Peter Green ο πιο υποτιμημένος Βρετανός κιθαρίστας των μπλουζ

Θυμάμαι πριν από μερικά χρόνια είχα μία αντιπαράθεση με φίλους της σελίδας μας γύρω από την σύγκριση του Peter Green με τον Carlos Santana και το πόσο είχε αντιγράψει το παίξιμο του ο Carlos.

Όπως συμβαίνει συνήθως, τώρα ο θάνατος του Green έδωσε σε πολλούς την ευκαιρία να δηλώσουν φανατικοί θαυμαστές του.

Ο Green βίωσε ένα τραγικό τέλος στην καριέρα του με τους Fleetwood Mac όταν η ψυχική του υγεία γκρεμίστηκε απότομα το 1970 και τελικά διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια. Ο θρύλος του έζησε εδώ και πολύ καιρό μεταξύ μουσικών (και οπαδών του συγκροτήματος που προτιμούσαν τα πρώτα τους άλμπουμ), αλλά ο Green εξαφανίστηκε από την κοινή γνώμη, ακόμα και μετά την κυκλοφορία μιας σειράς από σόλο άλμπουμ σε μια περίοδο ανάκαμψης.

Οι Fleetwood Mac, το γκρουπ που ίδρυσε και έφερε στην επικαιρότητα, φυσικά, ένα όνομα που είναι πια ευρέως αναγνωρισμένο ως ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα soft rock με επιτυχίες όπως" The Chain "," Go Your Own Way "και 'Everywhere' '- τραγούδια που ο Peter Green δεν είχε καμία σχέση, όπως αυτά από την πρώτη περίοδο με την υπέροχη μελαγχολία του "Man of the World". Ακούστε τον σε μερικές από τις καλύτερες στιγμές του στο συγκρότημα, συμπεριλαμβανομένου του «Black Magic Woman» πριν ο Carlos Santana κάνει το τραγούδι νάχει την υπογραφή του.

Ήταν ο «καλύτερος» Βρετανός κιθαρίστας μπλουζ; Ήταν «ο μόνος που μου έφερε κρύο ιδρώτα όταν τον άκουσα», ο B.B. King ομολόγησε, κάτι που σίγουρα είναι κάτι, ακόμα κι αν προτιμάς τον Κλάπτον ή τον Τζεφ Μπεκ. Είναι ο πιο υποτιμημένος; Μάλλον σίγουρα. «Μέσα σε λίγα χρόνια, ο Peter Green είχε πετύχει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία από δύο από τις πιο διάσημες μπάντες του κόσμου», πουλώντας περισσότερους δίσκους το 1969 απ 'ότι «οι The Rolling Stones και οι Beatles μαζί και μετά εξαφανίστηκε.

Η άποψη για το αν ήταν υποτιμημένος είναι παλιά, ο Green ως κιθαρίστας των μπλουζ ήταν συναρπαστικός, σύμφωνα με τον BB King - ο οποίος είχε πει ότι ο Green είχε «τον πιο γλυκό τόνο που έχω ακούσει ποτέ» - και τον John Mayall, ο οποίος είπε ότι ήταν καλύτερος από τον Clapton όταν έπαιξε στους The Bluesbreakers σε ηλικία 20 ετών. Μετά με την ίδρυση των Fleetwood Mac, ο Green έγραψε το "Black Magic Woman", το "Albatross", που πήγε στην κορυφή των Βρετανικών τσαρτ το 1969 και, την ίδια χρονιά, ηχογραφήθηκε στην εταιρεία Chess άλμπουμ στο οποίο συμμετείχαν μύθοι του Μπλουζ, ο Γουίλι Ντίξον και ο Buddy Guy.

Μερικοί κιθαρίστες δεν παίρνουν εύκολα από το κοινό αυτό που δικαιούνται, αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ο Green πάντως ήταν σίγουρα αυτός που έδωσε στους Fleetwood Mac την αναγνώριση που θέλει κάθε συγκρότημα, χωρίς αυτόν, μάλλον δεν θα τα κατάφερναν.

Κώστας Ζουγρής