Richard Wright ήταν η κρυφή δύναμη στους Pink Floyd;

Richard Wright ήταν η κρυφή δύναμη στους Pink Floyd;

15 χρόνια χωρίς τον Richard Wright των Pink Floyd. Στις 23 του Σεπτέμβρη, στις 8, η γυναίκα του Φρανκα Ράιτ μαζί με τους Γιάννη Πετρίδη και Κώστα Ζουγρή θα μιλήσουν στο πάρκο στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στην Κηφισιά με αφορμή τα 50 χρόνια από το Dark Side Of The Moon Θα παίξουν οι Lunatics

 

O Richard Wright γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1943 και πέθανε 15 Σεπτεμβρίου 2008, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Wright και οι επηρεασμένες από την τζαζ συνθέσεις του ήταν η κρυφή δύναμη των Pink Floyd, ήταν κάτι σαν αυτό που ήταν για τους Beatles o George Harrison.

Ο Ράιτ συμπλήρωνε με τζαζ και νεοκλασικά περάσματα στα πλήκτρα και το πιάνο τις κατά βάση μπλουζ μελωδίες που έγραφαν οι Γκίλμουρ και Γουότερς.

Είχε σημαντική συμμετοχή στους δίσκους Atom Heart Mother, Meddle, ειδικότερα στα κομμάτια Seamus και Echoes ,καθώς και στο Dark side of the moon με τις συνθέσεις του The great gig in the sky και Us and them, και ίσως η πιο γνωστή στιγμή του ήταν τα εκτεταμένα περάσματα των πλήκτρων στο άλμπουμ Wish you were here του 1975 καθώς και στο Animals του 1977.

Συνεισέφερε ακόμα με συνθέσεις στο άλμπουμ The division bell του 1994. Κυκλοφόρησε επίσης δυο προσωπικούς δίσκους, το Wet Dream το 1978 και Broken China το 1996.

Παντρεύτηκε τρεις φορές (1964-1982 με την Juliette Gale, 1984-1994 με την Ελληνίδα Franka, 1996-2008 με την Millie) και από τους γάμους του απέκτησε τρία παιδιά. Πέθανε από καρκίνο στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 στο σπίτι του στην Αγγλία.
 
 
Shine On You Crazy Diamond (Wish You Were Here)
 

Video Url

 
 
Us and Them (The Dark Side of the Moon)
 

Video Url

 
 
Echoes (Meddle)
 

Video Url

 
 
Summer 68 (Atom Heart Mother)
 

Video Url

 

 
Burning Bridges (Obscured by Clouds)
 

Video Url

 
Astronomy Domine (Piper At The Gates Of Dawn)
 

Video Url

 
Remember a Day (A Saucerful of Secrets)
 

Video Url

 

The Great Gig In the Sky (The Dark Side of the Moon)
 

Video Url

 
 
Time (Dark Side Of The Moon)

 

Video Url

 
 
Interstellar Overdrive (The Piper at the Gates of Dawn)
 

Video Url

 
Αθόρυβα, χωρίς να το γνωρίζουν πολλοί, η συμμετοχή του Richard Wright στον ήχο των Pink Floyd ήταν καθοριστική.

 

 

https://www.popup.gr/