Χιπ χοπ, ακούγεται, αλλά υστερεί έναντι της ποπ και του ροκ σε αριθμό μεγάλων επιτυχιών

Χιπ χοπ, ακούγεται, αλλά υστερεί έναντι της ποπ και του ροκ σε αριθμό μεγάλων επιτυχιών

Σύγχρονο Χιπ χοπ, στην κυριολεξία παραμυθένια πορεία

Με πολλούς τρόπους τα media που στηρίζουν την μουσική βιομηχανία προσπαθούν να μας πείσουν για την μεγάλη απήχηση του χιπ χοπ στην εποχή μας.

Ναι η πλειοψηφία των νέων ακούει σήμερα χιπ χοπ, όμως σε αντίθεση με τα άλλα είδη της μουσικής ελάχιστα είναι τα τραγούδια που μας παρουσιάζει το είδος και γίνονται μεγάλες επιτυχίες.

Πριν από μερικά χρόνια, στην κυριαρχία της ποπ και παλαιότερα όταν το ροκ είχε απήχηση, αλλά και το χιπ χοπ πριν από 10 χρόνια, είχαν αρκετές επιτυχίες κάθε χρόνο. Τώρα οι επιτυχίες είναι λίγες και δεν έχουν σχέση σε αριθμό με το παρελθόν.

Γιατί γίνεται αυτό; γιατί οι νέοι πια δεν ακούν τραγούδια, ακούν είδη μουσικής, έτσι αν ρωτήσεις κάποιο νέο ποια είναι τα αγαπημένα του τραγούδια δύσκολα θα σου αναφέρει περισσότερα από 3-4 τραγούδια, ενώ θα σου απαντήσει γενικά, ακούω χιπ χοπ.

Μας λέει το Billboard για τις εντυπωσιακές πωλήσεις του άλμπουμ του Juice Wrld που θα κυκλοφορήσει μετά τον θάνατο του και γίνονται συγκρίσεις με Notorious BIG και 2Pac, προφανώς μας κάνουν πλάκα, αυτοί οι δύο όταν πέθαναν ήταν σούπερσταρς, ο Juice Wrld ήταν γνωστός, αλλά ο θάνατος του μεγάλωσε την απήχηση που είχε στον κόσμο, όπως έγινε και με τον Pop Smoke.

Γενικά, δεν ξέρω γιατί, ότι έχει σχέση με μαύρους στην τέχνη, ενώ σε ποσοστό πληθυσμού είναι στις ΗΠΑ 13%, έχει μεγαλύτερη απήχηση σε τσαρτ, όμως βασικά σε ότι αφορά streaming ενώ υστερεί ακόμα και στις ψηφιακές πωλήσεις, δηλαδή διαμορφώνουν τζάμπα ένα τσαρτ.

Ο Notorious BIG και ο 2Pac πούλησαν σχεδόν 700.000 σε cd ή βινύλιο, ο Juice Wrld θα πουλήσει περίπου 170.000, που είναι πολλά, τα υπόλοιπα είναι streaming, ναι είναι ο νέος τρόπος που διαλέγει το Billboard για να κάνει το τσαρτ, η τελευταία του απόφαση αλλάζει την δυνατότητα να μετρούν στο τσαρτ οι πωλήσεις δίσκων μαζί με τα εισιτήρια από συναυλίες, αυτό θίγει βέβαια τους λευκούς καλλιτέχνες, γιατί αυτοί κάνουν τα εισιτήρια, αλλά από ότι φαίνεται άλλοι ελέγχουν τους μηχανισμούς, οι δισεκατομμυριούχοι ράπερς με τις πλούσιες γυναίκες, οι λευκοί προφανώς ασχολούνται με άλλες επιχειρήσεις.

Κώστας Ζουγρής