Μπορεί ο άνθρωπος να νικήσει τα social media και τους παρανοϊκούς του διαδικτύου;

Μπορεί ο άνθρωπος να νικήσει τα social media και τους παρανοϊκούς του διαδικτύου;

Τα Social media όλο και πιο επιθετικά εκπροσωπούν αυτό που λέμε νέα τεχνολογία και με την μορφή αόρατων ρομπότ θέλουν να επιβάλλουν την νέα τάξη πραγμάτων στον άνθρωπο που ζει σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των ανθρώπων για επικοινωνία δημιούργησαν σταδιακά ένα εικονικά όμορφο κόσμο όπου ο καθένας πιστεύει ότι μπορεί να κυριαρχήσει στους υπόλοιπους με το που προκαλεί κάποια μορφή τιμωρίας τους.

Θύματα της νέας κατάστασης αρχηγοί κρατών, κυβερνήσεις, αλλά βέβαια και απλοί άνθρωποι.

Έχω γράψει αρκετές φορές για το θέμα και έχω εντοπίσει τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στην καθημερινή μας ζωή.

Από τη μία πλευρά έχουμε τα social media που αδυνατούν τεχνικά να ελέγξουν την κατάσταση, δηλαδή αν καταγγείλει κάποιος ότι ας πούμε ο Α έγραψε ψευδώς ότι πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Donald Trump και όχι η Michelle Obama, όπως συμβαίνει στην πραγματικότητα, το social media θα θεωρήσει ότι η καταγγελία έχει βάση και θα σε τιμωρήσει, δεν έχει ο υπολογιστής την νοημοσύνη να ελέγξει, ούτε ενδιαφέρει αυτό τους ιδιοκτήτες του, δεν μπορείς να ελέγξεις το τι γράφουν δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Από την άλλη έχουμε τον ταλαιπωρημένο και συχνά βασανισμένο χρήστη του διαδικτύου που δεν συμφωνεί, όπως είναι και φυσικό με όλα αυτά που διαβάζει, με την διαφορά ότι μία καταγγελία για οτιδήποτε του δίνει την αίσθηση ότι απόκτησε όλα αυτά που του λείπουν, αυτοπεποίθηση, εξουσία και την αίσθηση του ότι είναι κάποιος.

Τα socail media κάνουν το ίδιο κακό με όσα καλά μας προσφέρουν και αυτό θα φανεί στο μέλλον πιο έντονα και μοιραία θα οδηγήσει στην πτώση τους.

Πίσω από κάθε ένα από τα μεγάλα μέσα κρύβεται βέβαια η δύναμη για εξουσία, αλλά και χρήμα αφού σαν ιδέα ήταν κάτι το πρωτόγνωρο για τον άνθρωπο και ακόμα έχει το ενδιαφέρον του, όμως σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μεγάλο κακό η δύναμη τους.

Πριν από μερικά χρόνια, αλλά και τώρα ζω με τον καθημερινό φόβο της τιμωρίας και του περιορισμού της διασποράς των ειδήσεων της σελίδας μας, θα ήθελα να είχα την δύναμη να διεκδικήσω νομικά αυτά που μου έχουν προκαλέσει, όμως, όπως και με άλλους μεγάλους οργανισμούς, τα μικρά γράμματα που υπάρχουν στις μεταξύ μας συμβάσεις μπορούν να τους προστατέψουν.

Όσο λιγότερο ασχολείται κανείς με αυτά, τόσο καλύτερα θα αισθάνεται, είναι απλά εθισμός.

Κώστας Ζουγρής