Συνταξιούχες γυναίκες αγοράζουν μικρά, κουκλίστικα σπίτια για να περάσουν τα «χρυσά» χρόνια τους

Συνταξιούχες γυναίκες αγοράζουν μικρά, κουκλίστικα σπίτια για να περάσουν τα «χρυσά» χρόνια τους

Από μια ηλικία και μετά το μόνο που σε νοιάζει είναι να έχεις τα βασικά: αγάπη και φίλους δίπλα σου.

Kανείς δεν ονειρεύεται μεγαλώνοντας την υποβοηθούμενη διαβίωση ή τον οίκο ευγηρίας και σίγουρα κανείς δεν έχει στο μυαλό του τεράστια σπίτια που απαιτούν κόπο και χρόνο για να διατηρηθούν σε τάξη. Όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι κοιτάζουν προς τα μικροσκοπικά σπίτια για να περάσουν τη συνταξιοδότησή τους. Στην πραγματικότητα, μια έρευνα του 2015 διαπίστωσε ότι το 30% των κατοίκων μικροσκοπικών σπιτιών ήταν μεταξύ 51 και 70 ετών, καθιστώντας τους ηλικιωμένους ένα σημαντικό ποσοστό της τάσης «μένουμε σε μικρούς χώρους».

sidaxio2

Ως αποτέλεσμα αυτής της τάσης, όλο και περισσότερες κατασκευαστικές εταιρείες ειδικεύονται σε μικρές κατοικίες εξοπλισμένες με ανέσεις και ειδικά σχεδιασμένες για μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους. Το 2013, στην ηλικία των 72 ετών, η Bette Presley αποφάσισε να μετακινηθεί σε ένα τοσοδούλι σπίτι, κάνοντας τη ζωή της πιο εύκολη και έχοντας κοντά της και άλλες γυναίκες του ηλικιακού γκρουπ της, κάτι που σίγουρα κάνει τη ζωή της πιο ευχάριστη. Η καμπίνα της των 50 τ.μ της επιτρέπει επίσης να ζει εκτός δικτύου της πόλης, χάρη στην ηλιακή ενέργεια με την οποία μπορεί να κινηθεί, χτίστηκε άλλωστε σε τροχούς, ώστε να μπορεί να μετακινηθεί.

sodaxiod3

Στην περίπτωση της Shirley Louiselle, η μετακίνηση σε ένα μικρότερο σπίτι, το οποίο χτίστηκε από τον εγγονό της, τη βοήθησε να γεννηθεί μια ωραία ιδέα στο μυαλό της και να δημιουργήσει την επιχείρηση Next Door Housing, η οποία προσφέρει υπηρεσίες σύμφωνα με τις ανάγκες των ηλικιωμένων ανθρώπων, όπως πιο χαμηλούς πάγκους και ντουλάπια, προσβάσιμα μπάνια σε αναπηρικά αμαξίδια και άλλα.

sidax4

Μερικοί ηλικιωμένοι δεν σκέφτονται αυτά τα σπίτια ως πρόγραμμα συνταξιοδότησης, αλλά μάλλον σαν μια έξυπνη επιχειρηματική κίνηση. Άλλες εταιρείες όπως η MEDCottage προσφέρουν λύσεις γνωστές ως «granny pods», παρέχοντας έξυπνα (smart) συστήματα τεχνολογίας που υπενθυμίζουν στους ηλικιωμένους να παίρνουν τα φάρμακά τους.

Τελικά, υπάρχει τρόπος να περάσει όμορφα η ηλικιακή αυτή φάση, αρκεί να βρει κανείς τον τρόπο.

https://www.youtube.com/watch?v=5iFod5C3qvw

Mε πληροφορίες από womantoc