Βαγγέλης Παπαθανασίου, οι Έλληνες δεν του είχαν δώσει τα εύσημα που άξιζε

Βαγγέλης Παπαθανασίου, οι Έλληνες δεν του έχουν δώσει τα εύσημα που αξίζει

Από τα μεγαλύτερα ονόματα που έβγαλε η χώρα μας, με παγκόσμια επιτυχία, ο Βαγγέλης δεν έχει την πρέπουσα αντιμετώπιση από κοινό, ΜΜΕ και κυβερνήσεις, όσο είναι καιρός πρέπει να του αναγνωρίσουμε το έργο του και να τον βάλουμε δίπλα στον Μάνο και τον Μίκη.

Σε παγκόσμια απήχηση μάλλον υπερτερεί και των δύο σε επίπεδο επιτυχιών.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου (πλήρες όνομα: Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου). Γεννήθηκε στην Αγριά Μαγνησίας στις 29 Μαρτίου του 1943  και έφυγε από τη ζωή στο Παρίσι στις 17 Μαΐου του 2022 ,γνωστός διεθνώς ως Vangelis, ήταν παγκοσμίως αναγνωρισμένος Έλληνας μουσικός και συνθέτης της ηλεκτρονικής, τζαζ και ορχηστρικής μουσικής.

Επηρέασε την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου.Βραβεύτηκε με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας Οι δρόμοι της φωτιάς το 1982.

Επίσης, επένδυσε μουσικά πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών όπως: Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά. Είχε συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά και τον Γιον Άντερσον.

Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας. Το έργο του Μυθωδία επελέγη από τη ΝΑΣΑ ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της, 2001 Οδύσσεια στον Άρη, ενώ το 2002 συνέθεσε το μουσικό σήμα του Μουντιάλ.

 

Η ταινία με τον Γιώργο Κωνσταντίνου

https://apotis4stis5.com/vintage/45001-5-000

“5.000 ψέματα” Γιώργος Κωνσταντίνου-Δ. Παπαγιαννόπουλος