Είχαμε τα βινύλια, μετά τα cd και τώρα τον 'αέρα κοπανιστό'

Είχαμε τα βινύλια, μετά τα cd και τώρα τον 'αέρα κοπανιστό'

Έχει ξεφύγει εντελώς η κατάσταση στο Αμερικάνικο τσαρτ των άλμπουμ, που δεν είναι βέβαια πια τσαρτ των άλμπουμ σε καμία περίπτωση.

Ναι δεν πουλάνε τα άλμπουμ όπως πριν, αλλά γι' αυτό έχουν ευθύνη και αυτοί που κάνουν το τσαρτ, αλλά και οι εταιρείες.

Αυτό που κάνουν τώρα είναι το να παρουσιάζουν το κρέας για όσπριο, δηλαδή τα τραγούδια σαν άλμπουμ.

Αυτή την εβδομάδα, το άλμπουμ της Lady Gaga που είναι στο Νο 2 και όχι στο 1, πούλησε πιο πολλά άλμπουμ από όσα σχεδόν πούλησαν τα υπόλοιπα 49 στα 50 πρώτα. Πώς έγινε αυτό; είναι οι αλχημείες του Billboard και των εταιρειών που νομίζουν ότι θα μπορούν να κάνουν για πάντα ότι θέλουν και να εισπράττουν τα κέρδη που είχαν συνηθίσει.

Ας πούμε αν ένα τραγούδι κάνει πολλά streaming, όπως ας πούμε το Rockstar του Da Baby, τα υπολογίζουν σαν άλμπουμ ακόμα και αν τα υπόλοιπα τραγούδια του άλμπουμ δεν έχουν ούτε ένα streaming, δηλαδή έχουν βαφτίσει το τραγούδι, άλμπουμ..

Τους βολεύει αυτό για τους δικούς τους λόγους, όμως δεν είναι άλμπουμ τσαρτ και είναι περίεργο το πώς συντηρούνται οι εταιρείες. Νομίζω ότι έχουν μηδενίσει τα έξοδα τους, αλλά δεν επενδύουν σε νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες, γι' αυτό υπάρχει η σημερινή στασιμότητα. Τα κέρδη τους βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν.

Κώστας Ζουγρής