Κυκλοφορεί καλή μουσική στις μέρες μας;

Κυκλοφορεί καλή μουσική στις μέρες μας;

Ένα ερώτημα που τα τελευταία χρόνια έρχεται όλο και πιο συχνά στην σκέψη των φίλων της μουσικής.

Σίγουρα η απάντηση δεν είναι εύκολη και δεν υπάρχει περίπτωση να μην αδικήσει κάποιους από τους καλλιτέχνες που ηχογραφούν σημαντικές δουλειές οι οποίες όμως δυστυχώς δεν ε΄χουν την δυνατότητα, ή αν θέλετε τύχη να φτάσουν στα αυτιά του ευρύ κοινού,

Μα θα πει κάποιος καχύποπτος, ποιοι είναι αυτοί που εμποδίζουν τα αξιόλογα τραγούδια να έλθουν στην κορυφή της επικαιρότητας;

Κατά την γνώμη μου αυτός που καθορίζει τις τύχες της μουσικής είναι απλά ο κόσμος.

Δεν το παίζω έξυπνος, ότι είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ό,τι δεν είναι αυτό που αποκαλούμε κουλτουριάρικο πρέπει να εκλείψει. Τ απάντα έχουν τον κατάλληλο ακροατή και θεατή, όταν όμως η τηλεόραση στην πλειονότητα της κάθε βράδυ μας παρουσιάζει τόσο μέτρια προγράμματα, τι περιμένουμε. Ειδικά αυτά που απαιτούν την συμμετοχή κοινού, είναι απερίγραπτα, όμως τα βλέπουν εκατομμύρια.

Στην μουσική δεν υπάρχει κάποιο αόρατο χέρι που μας εμποδίζει να επιλέξουμε καλή ή κακή μουσική, μόνοι μας κάνουμε τις επιλογές μας.

Αυτήν την εβδομάδα σε Αμερική και Αγγλία τα μισά τραγούδια σχεδόν έχουν ηλικία 30-60 έτη και δεν είναι επειδή είναι Χριστούγεννα και ανεβαίνουν τα εποχιακά τραγούδια, το ίδιο θα γίνει σύντομα και σε άλλες εποχές του χρόνου, η καλή μουσική δεν βρίσκει εύκολα διέξοδο στην εποχή μας.

Βέβαια πολλοί από εσάς πιστεύουν ότι υπάρχουν σήμερα καλύτερα τραγούδια από αυτά που ακούγαμε στο παρελθόν, γιατί όμως δεν γίνονται γνωστά; σας έχουμε πχ εμείς απαγορεύσει ποτέ να ακούσετε αυτά που επιλέγουμε κατά καιρούς ή τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς, όχι βέβαια, η πλειοψηφία όμως προτιμάει να διαβάζει για τα χαρτιά τουαλέτας και να μας κοροϊδεύει, λες και σας υποχρεώσαμε εμείς να διαβάζετε ανάλογες αναρτήσεις.

Σίγουρα σήμερα η μουσική δεν είναι στα καλύτερα της, όμως υπάρχουν πολλά αξιόλογα πράγματα, όμως είναι σαν να σας έχουν υπνωτίσει.

Στην χρονιά που τελειώνει κάναμε διαγωνισμούς δίνοντας δώρα άλμπουμ της Rosalia, της Billie Eilish, των Who, το σάουντρακ του A Star Is Born, του Rory Gallagher με αρκετές ανέκδοτες ηχογραφήσεις, όλα με μέτρια συμμετοχή.

Αντίθετα δεκάδες και σε μερικές περιπτώσεις εκατοντάδες χιλιάδες τηλεφωνούν για να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς τύπου GNTM.

Μερικοί έχουν εύκολη την απάντηση, δεν έχετε επισκέψεις με αυτά που γράφετε, ποιος να συμμετάσχει. όμως μέσα στο 2019 περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες έχουν περάσει από την σελίδα μας και έχουμε διπλασιάσει τους επισκέπτες μας, τέτοιες δικαιολογίες λοιπόν δεν ευσταθούν.

Αρκετά συχνά στέλνουμε σ'αυτούς που μας ενισχύουν διάφορες ιστορίες και νέες ηχογραφήσεις που ξεχωρίζουμε, εσείς γιατί δεν θυσιάζετε, έστω 1 ευρώ τον χρόνο για να μάθετε τι συμβαίνει σήμερα στην μουσική.

Εδώ και σχεδόν 45 χρόνια προσπαθούμε να σας ενημερώνουμε, αύριο μπορεί να μην υπάρχουμε, θα συνεχίστε για πάντα να ακούτε μόνο 60's άντε και 70's; να τα ακούτε κι εμείς τα ακούμε, ακούμε όμως και τα καινούργια, η ζωή συνεχίζετε.

Ναι η χρονιά ήταν καλή, με την έννοια ότι μάθαμε οι περισσότεροι ονόματα που μας ευχαρίστησαν και έχουν μία φρεσκάδα, ειδικά οι γυναίκες φέτος έβγαλαν πολλά ευχάριστα άλμπουμ και τραγούδια.

Εγώ και ο Πετρίδης δεν είμαστε Θεοί, είμαστε ακριβώς σαν εσάς, απλά έχουμε ακούσει τόσα πολλά στη ζωή μας και λογικό είναι να έχουμε και μία εμπειρία, όσο μας δικαιώνουν αυτά που σας προτείνουμε από εδώ και το ραδιόφωνο, ας τα παρακολουθείτε, κανείς μέχρι τώρα δεν έχασε ακούγοντας τον Πετρίδη και πιστεύω ότι το ίδιο συμβαίνει σε μεγάλο ποσοστό και με τις απόψεις μας για την μουσική, α ναι ξέχασα μας αρέσει το χιπ χοπ, τώρα που θα αποσυρθεί σταδιακά από την επικαιρότητα, θα αρχίσει να αρέσει σε εσάς.

Τελικά Ζουγρή υπάρχει ή δεν υπάρχει καλή μουσική σήμερα; πιστεύω ότι η κρίση σιγά σιγά υποχωρεί, στην μουσική, όχι στην οικονομία ή την πολιτική στην Ελλάδα. Στο 2020 θα φανούν τα πρώτα σημάδια και το 2022-23 όλα θα είναι πάλι μαγικά, εμείς βέβαια μπορεί να μην ζούμε γιατί τα χρόνια περνάνε.

Την αγάπη μας και Καλή χρονιά, σε 84 ώρες 2020.

Κώστας Ζουγρής