Αλήθειες ή ψέματα; για τα ζώδια..

Ας εξετάσουμε ένα-ένα τα ζώδια για να μάθουμε ένα μέρος του εαυτού μας και του χαρακτήρα των άλλων, όσον αφορά την τάση για ψέμα η για αλήθεια...

Κριός

Οι αντιπρόσωποι αυτού του ζωδίου, νοιώθουν την ανάγκη να εκφράζουν τα συναισθήματα τους με ελεύθερο και άμεσο τρόπο. Πιο χαρακτηριστικά οι Κριοί «σκέφτονται δυνατά», ενώ σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν με ακαριαίο και απερίσκεπτο τρόπο, κι' αυτό συνήθως έχει μεγάλες επιπτώσεις στις σχέσεις τους με τους άλλους. Επειδή ο Κριός έχει στοιχείο του την φωτιά, δεν μπορεί να λειτουργήσει απαγορευτικά η περιοριστικά, ώριμα και υπεύθυνα. Είναι σίγουρο επίσης ότι τα άτομα που ανήκουν σ' αυτό το ζώδιο δεν είναι πολύ έμπιστα στα μυστικά των άλλων. Στις σχέσεις τους όπως είπαμε και παραπάνω μπορεί να λειτουργούν ανταγωνιστικά . Ο κυβερνήτης τους που είναι ο πλανήτης Άρης, τους διοχετεύει με ανεξάντλητη δύναμη και ενέργεια, αλλά τους οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις, στο ν' ανοίγουν πολλά μέτωπα με τους γύρω τους, λόγω της διασπαστικής τους φύσης. Είναι σίγουρα ειλικρινείς και συγκαταλέγονται σ' αυτούς που λένε ανοιχτά την γνώμη τους, και μάλιστα την υποστηρίζουν με ένθερμο τρόπο. Τα ψέματα που χρησιμοποιούν είναι συνήθως αθώα αλλά δεν τα λένε με τόσο πειστικό τρόπο, γι' αυτό και συνήθως αποκαλύπτονται από την έκφραση τους, και την προσπάθεια τους ν' αποφύγουν την άμεση αντιπαράθεση όταν γνωρίζουν ότι έχουν άδικο. Διαθέτουν αμεσότητα, γι' αυτό και οι γύρω τους ξέρουν τι έχουν ν' αντιμετωπίσουν μαζί τους.

Ταύρος

Η υπομονή και η συγκατάβαση είναι στοιχεία που κυριαρχούν σ' αυτό το ζώδιο περισσότερο. Η γήινη του φύση τον κάνει παθητικό, αλλά και πολύ ανθεκτικό και επίμονο. Έχει κυβερνήτη του την Αφροδίτη, γι' αυτό και οι αντιπρόσωποι αυτού του ζωδίου έχουν έμφυτο, το χάρισμα της ευγένειας και της καλής συμπεριφοράς, και γίνονται εύκολα αποδεκτοί από το περιβάλλον τους. Παρ' όλα αυτά δεν τους αρέσει η έντονη κοινωνική ζωή, και συνήθως είναι πολύ επιλεκτικοί στις σχέσεις τους. Λόγω της σταθερότητας αυτού του ζωδίου, είναι αμετακίνητοι στις απόψεις και τις αποφάσεις τους. Ταυτόχρονα όμως διαθέτουν στοιχεία υποχωρητικότητας και κυρίως συμβιβασμού μόνο όταν φτάσουν τα πράγματα στ' άκρα. Οι κυριαρχικές τους διαθέσεις δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές αρχικά τουλάχιστον από τους γύρω τους, γιατί έχουν την τάση να κρύβουν στοιχεία του χαρακτήρα τους, και να μην ανοίγουν ποτέ όλα τους τα χαρτιά. Συγκαταλέγονται περισσότερο στους ακροατές παρά στους ομιλητές, γι' αυτό έχουν και το ταλέντο να εκμαιεύουν από τους άλλους όλα τους τα μυστικά. Ως επί το πλείστον είναι έμπιστα άτομα κι' αυτό γιατί διαθέτουν την ανάλογη ωριμότητα, να σκεφτούν τις επιπτώσεις της κάθε πράξης τους. Έλκονται από άτομα που έχουν ακεραιότητα και σταθερότητα σαν χαρακτήρες. Συνήθως κουκουλώνουν τις αλήθειες γιατί δεν αντέχουν να εμπλέκονται σε αντιπαραθέσεις και αντιδικίες. Τα ψέματα του Ταύρου δεν λέγονται άστοχα, αλλά έχουν κάποια σκοπιμότητα καλή η κακή.

Δίδυμος

Είναι τα κατεξοχήν άτομα της επικοινωνίας. Το αέρινο στοιχείο του ζωδίου αυτού, τους κάνει πολύ προσιτούς και αγαπητούς στον κύκλο τους. Διαθέτουν την τέχνη του εντυπωσιασμού, γιατί είναι πολύ εκφραστικοί και αυθόρμητοι στις αντιδράσεις τους. Όμως δεν αφήνουν τα περιθώρια στους άλλους να τους προσεγγίσουν πάρα πολύ, όχι γιατί κρατούν επιφυλάξεις, αλλά γιατί δεν θέλουν να έχουν στενές σχέσεις και επαφές. Η καθημερινή επικοινωνία με τα ίδια πρόσωπα, τους φαίνεται από ένα σημείο και μετά καταναγκαστικό έργο, γι' αυτό οι Δίδυμοι είναι άνθρωποι που θέλουν πολλές εναλλαγές και εμπειρίες στην ζωή τους, κάτι που δεν σταματάει ποτέ να υφίσταται σαν ιδίωμα του χαρακτήρα τους. Είναι πομποί και δέκτες πληροφοριών, γι' αυτό δεν έχουν την συναίσθηση του τι πρέπει να μείνει για πάντα κρυφό. Δεν το κάνουν από κακία, αλλά από ανωριμότητα, ίσως και από έλλειψη τακτ. Το ίδιο όμως που κάνουν για τους άλλους το κάνουν και στον εαυτό τους, ίσως γιατί νοιώθουν την ανάγκη να αναμεταδώσουν η να εκφράσουν αυτά που τους συμβαίνουν. Επίσης παρασύρονται από την περιέργεια τους για να φτάσουν στην ρίζα των γεγονότων, και αυτό σε πολλές περιπτώσεις τους εκθέτει κοινωνικά. Δεν θα τους συγκαταλέξουμε στους κατά συνείδηση ψεύτες, γιατί τα ψέματα τα χρησιμοποιούν για να καλύψουν κυρίως τις «αταξίες» τους που είναι πάρα πολλές. Υπάρχουν πολλές διακυμάνσεις στην συμπεριφορά και στα συναισθήματα τους, όπως όλοι λίγο πολύ έχετε κατά καιρούς διαπιστώσει.

Καρκίνος

Τους χαρακτηρίζει η συναισθηματική ανασφάλεια στις προσωπικές σχέσεις τους κι αυτό επειδή η Σελήνη είναι ο κυβερνήτης του ζωδίου τους. Τα συναισθήματα και η συγκινησιακή τους ευαισθησία επηρεάζονται και ταλαντεύονται ανάλογα με τις φάσεις της. Μέσα στο πεδίο της σχέσης τους, κινούνται με αμφιβολία για τα συναισθήματα του άλλου, γι' αυτό πολλές φορές χρησιμοποιούν δικαιολογίες και ψέματα δημιουργώντας φανταστικές ασθένειες η άλλα μικροπροβλήματα προκειμένου να προκαλέσουν το ενδιαφέρον, την συμπάθεια, και τον οίκτο του συντρόφου τους. Γενικά δεν συγκαταλέγονται ανάμεσα σ' αυτούς που λένε ψέματα, αυτό όμως που συνήθως κάνουν, είναι να προστατεύσουν τους αγαπημένους τους, συγκαλύπτοντας γεγονότα και καταστάσεις που θα ξέρουν εκ των προτέρων ότι θα τους βλάψουν συναισθηματικά. Οι Καρκίνοι ούτως η άλλως είναι άτομα που μπορεί να προετοιμάσουν το έδαφος για διάφορες αποκαλύψεις, με έμμεσους τρόπους και πλάγιες αναφορές, ποτέ άμεσα. Για να φτάσουν στο άλλο άκρο θα πρέπει να έχουν μεσολαβήσει πολλά, και κυρίως η αίσθηση ότι αφήνουν εκτεθειμένους τους προστατευόμενους τους. Επειδή δεν τους χαρακτηρίζει η τόλμη και η αμεσότητα, όταν βρεθούν σε θέση άμυνας μπορεί να λειτουργήσουν με ύπουλο τρόπο που εκφράζει μνησικακία η κάποια ζήλια.

Λέων

Ο Ήλιος είναι ο κυβερνήτης του Λέοντα, και το στοιχείο της φωτιάς στο οποίο ανήκει του δίνει την ορμητικότητα και την δύναμη να κυνηγάει και να προσπαθεί να πραγματοποιήσει με ευκολία μεγάλους στόχους και επιθυμίες του, προκειμένου να γίνει αναγνωρίσιμος και ξεχωριστός. Έχει μια ζεστή και άμεση γενναιοδωρία στην συμπεριφορά του, που τον κάνει να γίνεται γρήγορα αγαπητός και αποδεκτός από τους άλλους. Το αρνητικό του όμως είναι, ότι ενδόμυχα μεγαλοποιεί την ιδέα που έχει για τον εαυτό του, κάτι που τον κάνει να βιώνει μια εικονική πραγματικότητα. Επιδιώκει να τραβάει τα βλέμματα και την προσοχή των άλλων και να γίνεται το επίκεντρο της κάθε παρέας με πομπώδη τρόπο. Θεωρεί ότι είναι ο μέγας κατακτητής του αντίθετου φύλου εκθειάζοντας μάλιστα αυτή του την υπεροχή, με την τάση να μεγαλοποιεί και να διογκώνει τα γεγονότα για να εντυπωσιάσει περισσότερο. Τα ψέματα του είναι κυρίως για να προβληθεί δηλαδή να παρουσιάσει μια εικόνα για τον εαυτό του πολύ καλύτερη από αυτή που πραγματικά είναι. Δεν λέει ψέματα για να δημιουργήσει πρόβλημα στους άλλους, η πύρινη φύση του δεν του επιτρέπει να κρύβει αυτά που αισθάνεται, γι' αυτό συνήθως εκφράζεται αποφασιστικά και κάθετα, χωρίς να τον ενδιαφέρει ο αντίκτυπος που προκαλεί, αρκεί να αισθάνεται ότι έχει λειτουργήσει με εντιμότητα στις σχέσεις του. Συνήθως εξιστορεί τα γεγονότα εμπλουτίζοντας τα με φαντασία για να προκαλέσει τον εντυπωσιασμό, και ταυτόχρονα για ανεβάσει τις μετοχές του στα μάτια των άλλων.

Παρθένος

Αυτοί που ανήκουν στο ζώδιο της Παρθένου έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη για την τάξη και την λεπτομέρεια. Οι σκέψεις τους και η πρακτική θεώρηση των πραγμάτων οριοθετούνται από την έλλειψη φαντασίας και τα πάντα σχεδόν προσπαθούν να τα εξηγήσουν με την λογική. Ο ρεαλισμός τους μπορεί να φτάσει στα όρια του κυνισμού, και είναι γι' αυτούς ο μόνος τρόπος ν' αντιμετωπίζουν τα γεγονότα. Ο κυβερνήτης αυτού του ζωδίου είναι ο Ερμής που συνήθως τους δίνει μια διάθεση για πνευματικές αναζητήσεις και τους αναδεικνύει τα όποια ταλέντα τους. Συνήθως αποφεύγουν τα ψέματα, όμως όταν αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να τα πουν, αυτό θα το κάνουν με μεθοδικότητα και κυρίως με τρόπο που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτός. Πιο πολύ τους αρέσει να πολυλογούν για κάποιο θέμα και να δημιουργούν ανυπόστατα σενάρια γύρω από αυτό, ξεφεύγοντας πολλές φορές από την ουσία και το επίκεντρο του συγκεκριμένου προβλήματος τους . Επίσης παίρνουν μια έντονα επικριτική θέση και στάση απέναντι στις πράξεις των άλλων και γίνονται καυστικοί σχολιαστές. Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί ψάχνουν απεγνωσμένα την ουτοπία της τελειότητας η οποία φυσικά παραμένει ανέφικτη για τους περισσότερους. Πολλές φορές ο άξονας Παρθένου- Ιχθύων λειτουργεί πολικά, έτσι σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι οι αντιπρόσωποι αυτού του ζωδίου παίρνουν πολλά στοιχεία από το απέναντι ζώδιο .Γι' αυτό μπορεί να γίνουν δολοπλόκοι και υποκριτές.

Ζυγός

Η κυριαρχία του πλανήτη Αφροδίτη σ' αυτό ζώδιο, δίνει την ανάγκη για απόκτηση της απόλυτης αρμονίας και της πνευματικής καλλιέργειας. Οι αντιπρόσωποι αυτού του ζωδίου, βρίσκονται σε αντίθεση με το ζώδιο του Κριού, γι' αυτό και έχουν πολύ εκλεπτυσμένη και ευγενική συμπεριφορά στις συναλλαγές και στις σχέσεις τους. Τις αποφάσεις τους φροντίζουν να τις φιλτράρουν μέσα από την ζυγισμένη λογική τους. Είναι γνωστό ότι οι Ζυγοί δεν είναι οι άνθρωποι που παίρνουν γρήγορες και εύκολες αποφάσεις, όμως αυτό δεν γίνεται από έλλειψη σκεπτικισμού, τουλάχιστον όσον αφορά τα σοβαρά ζητήματα, αλλά από τον φόβο μην κάνουν λάθος. Έχουν ως γνωστόν ανεπτυγμένο το αίσθημα της δικαιοσύνης, κάτι που τους κάνει να λένε συνήθως την αλήθεια και όχι ν' αποκρύπτουν την πραγματικότητα για να εξαπατήσουν τους άλλους. Αν αποφεύγουν συστηματικά να πουν ελεύθερα την γνώμη τους, θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα δυσαρεστήσουν το περιβάλλον τους, γεγονός που τους αναγκάζει να κινηθούν πιο διπλωματικά. Σίγουρα δεν συγκαταλέγονται σ' αυτούς που κατακεραυνώνουν τους άλλους με την αμεσότητα τους, αν κατά τύχη όμως λειτουργήσουν έτσι θα είναι γιατί θα έχουν παρασυρθεί από τον παρορμητισμό τους, με αποτέλεσμα να ξεσηκώσουν θύελλα αντιδράσεων. Στην περίπτωση αυτή είναι σίγουρο ότι δεν θα έχουν την δύναμη να υποστηρίξουν την γνώμη τους, και θα προσπαθήσουν να δικαιολογηθούν με διάφορους τρόπους.

Σκορπιός

Διέπονται από μια έντονη ανάγκη να κυριαρχήσουν και να υποτάξουν τους άλλους, είτε σε επίπεδο επαγγελματικό, είτε σε επίπεδο προσωπικών σχέσεων. Αυτό σαν στοιχείο πηγάζει από την αγωνιώδη τους αντίσταση, απέναντι στις συναισθηματικές τους εξαρτήσεις, που μοιραία μπορεί να τους οδηγήσουν στην αποκάλυψη των κρυφών πτυχών του χαρακτήρα τους. Όταν καταφέρουν να επιβληθούν, αυτό τους ικανοποιεί, και τους ανεβάζει το ηθικό, όμως σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιήσουν τρόπους και μέσα που δεν είναι καθαρά, και έντιμα. Οι Σκορπιοί χρησιμοποιούν με έμμεσο η άμεσο τρόπο τους εκβιασμούς και τις απειλές. Αυτή η παραπάνω προσπάθεια μπορεί να εξωτερικευτεί με συγκαλυμμένο και πολύ γλυκό τρόπο, αλλά καμιά φορά και με ωμό. Οι Σκορπιοί είναι μυστικοπαθείς και μυστηριώδης, σε σημείο που πολλές φορές οι άλλοι δύσκολα μπορούν να καταλάβουν την βαθύτερη σημασία των όσων λένε. Επειδή διαθέτουν εξωτερική ηρεμία και αυτοέλεγχο, έχουν την ικανότητα να εκμαιεύουν τα μυστικά των άλλων, ακόμα και τις βαθύτερες σκέψεις τους. Λένε για τους Σκορπιούς ότι χρησιμοποιούν τα ψέματα προκειμένου να συκοφαντήσουν όταν αισθανθούν ότι απειλούνται από τους γύρω τους. Οι Σκορπιοί διαθέτουν δύο αντιφατικές πλευρές, η μια χαρακτηρίζεται από τα ανώτερα και υψηλά ιδανικά και η άλλη από υποβαθμισμένα συναισθήματα που τους αφαιρούν κάθε αξιοπρέπεια και ηθική συμπεριφορά.

Τοξότης

Ο Τοξότης έχει πύρινη και ευμετάβλητη ιδιοσυγκρασία, στοιχείο που τον ωθεί σε αναζήτηση νέων ιδεών, εμπειριών και γνώσεων. Η ανάγκη του για κάποιο επίγειο πρότυπο, συνήθως τον στρέφει στην εμβάθυνση φιλοσοφικών ιδεών, προκειμένου να βρει απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματα που αφορούν την αλήθεια. Ο πλανήτης Δίας τους χαρίζει αισιοδοξία, ζωντάνια, καθώς και την απαραίτητα ευαισθησία για μια δίκαιη και ηθική αξιολόγηση των καταστάσεων που τους αφορούν. Συνήθως οι εκπρόσωποι αυτού του ζωδίου, εκφράζουν με μεγάλη άνεση και ευκολία τα συναισθήματα τους, παραμερίζοντας επιφυλάξεις και αναστολές. Γι' αυτό τον λόγο γίνονται και εύκολοι στόχοι στο εκάστοτε περιβάλλον τους, καθώς η αφέλεια τους, δεν τους αφήνει περιθώρια να λειτουργήσουν με περισσότερη εγκράτεια. Ως επί το πλείστον οι Τοξότες είναι έντιμοι στις συναλλαγές τους και στις σχέσεις τους, επιδιώκοντας μια ειλικρινή τοποθέτηση ακόμα κι' όταν αυτό είναι εις βάρος τους. Είναι κατά κανόνα ένθερμοι υποστηρικτές της αλήθειας, αντιμετωπίζοντας ανοιχτά τα πάντα χωρίς υπεκφυγές. Εάν βρεθούν εκτεθειμένοι από τα λεγόμενα και τις πράξεις τους, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το πρώτο πράγμα που θα σκεφτούν είναι να τις αποδεχθούν, ίσως γιατί ξέρουν ότι δεν μπορούν να κρυφτούν εύκολα από τους άλλους. Παρ' όλα αυτά οι απόψεις τους μπορεί να είναι ακραίες και αρκετά εγωιστικές.

Αιγόκερως

Η κυριαρχία του γήινου στοιχείου στο ζώδιο αυτό κάνει τους εκπροσώπους του, ρεαλιστικούς, πρακτικούς και εργατικούς. Κυβερνήτης τους είναι ο πλανήτης Κρόνος, που τους προσδίδει ωριμότητα και πρώιμη σοβαρότητα. Συνήθως ο Αιγόκερως κρύβει μέσα του απωθημένα βιώματα, που έχουν προέλθει από την απόρριψη τρίτων, κυρίως στην παιδική του ηλικία, με αποτέλεσμα να καταβάλει έντονη προσπάθεια στην κατάκτηση κοινωνικών και επαγγελματικών αξιών, ώστε να εξασφαλίσει την επιβεβαίωση των άλλων. Αφού πραγματοποιηθούν οι κοινωνικοί και οι επαγγελματικοί του στόχοι, τότε αρχίζει να στρέφεται στην εσωτερικότητα του, με άμεσο σκοπό να θέσει σε υψηλό βάθρο ηθικές αξίες που ενστερνίζεται. Επειδή τοποθετεί τον εαυτό του σε μια ξεχωριστή θέση, θεωρεί ότι θα χάσει ένα μεγάλο μέρος της αξιοπρέπειας του, αν χρησιμοποιήσει ψέματα και υπεκφυγές για να καλύψει κάποια κατάσταση. Συνεπώς το ψέμα δεν είναι στοιχείο του χαρακτήρα του, και αποφεύγει σχόλια και διαπλοκές που μπορεί να βλάψουν την δημόσια εικόνα του. Ο Αιγόκερως θα πει ψέματα μόνο στην προσπάθεια του να προβάλει τον εαυτό του. Επιδιώκει να πει την αλήθεια με σκοπό να προβάλει την ηθική του πλευρά, και δεν είναι λίγες οι φορές που χάριν αυτού του σκοπού μπορεί να προκαλέσει πόνο στο περιβάλλον του.

Υδροχόος

Το στοιχείο του αέρα χαρακτηρίζει τους Υδροχόους, και αναδεικνύει την ικανότητα τους για πνευματική διερεύνηση. Οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί σε αυτό το ιδιόρρυθμο ζώδιο, πέφτουν συχνά σε αντιφάσεις των εκάστοτε επιλογών τους. Η αντιδραστικότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό τους, καθώς οι αντιθέσεις που μπορεί να προκαλέσουν στις σχέσεις τους, τους κεντρίζουν, ακόμα κι' όταν αυτές μπορεί να βλάψουν την σταθερότητα τους. Επειδή ο Υδροχόος ανήκει στην σταθερή ζωδιακή ομάδα, λειτουργεί με κάθετο και αντίθετο τρόπο στους καθιερωμένους ρυθμούς των άλλων, ίσως γιατί αυτό που θέλει να εξασφαλίσει είναι η αυθεντικότητα του. Σε γενικές γραμμές είναι κοινωνικός, και επιδιώκει πάντα να συμμετέχει σε συλλογικές εργασίες και δραστηριότητες, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τα υψηλά του, πάντα κατ' αυτόν ιδεώδη. Η αλήθεια είναι ότι οι εκπρόσωποι αυτού του ζωδίου λειτουργούν με ανιδιοτέλεια στις προσωπικές τους σχέσεις, γιατί συνήθως απουσιάζουν από την ιδιοσυγκρασία τους, οι κοινότυπες συμφεροντολογικές προθέσεις και τα ευτελή κίνητρα . Παρ' όλα αυτά διαθέτουν μια καθηλωτική ειλικρίνεια που μπορεί να σοκάρει τους άλλους, καθώς ο σεβασμός τους απέναντι στην έννοια της αλήθειας, είναι ιδιαίτερα έντονος, ακόμα κι' όταν αυτή έχει την δύναμη να προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις. Ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά προτερήματα τους.

Ιχθείς

Οι Ιχθείς είναι το τελευταίο ζώδιο του ζωδιακού κύκλου, έχει κυβερνήτη τον πλανήτη Ποσειδώνα, και είναι η τελευταία έκφραση του στοιχείου του νερού, γι' αυτό δέχεται ανάλογες επιρροές και κατευθύνσεις από τα υπόλοιπα ζώδια. Εκφράζονται μέσω των συναισθημάτων τους και της καλής τους πρόθεσης, αποβλέποντας στο άγγιγμα μιας πανανθρώπινης και ανιδιοτελούς αγάπης προς όλους. Η συμπεριφορά τους είναι ευμετάβλητη γι' αυτό πολλές φορές δεν έχουν την ξεκάθαρη δυνατότητα για να μελετήσουν ανάλογα τις εκάστοτε αντιδράσεις τους. Χρησιμοποιούν τα ψέματα για να παραπλανήσουν, άλλοτε με καλή πρόθεση, φροντίζοντας να μην πληγώσουν τους άλλους και άλλοτε για να ξεγλιστρήσουν από μια δύσκολη κατάσταση, Το ψέμα τους λοιπόν κάποιες φορές αγγίζει τα όρια της μυθοπλασίας με αποτέλεσμα όταν αποκαλύπτονται να χάνουν την αξιοπιστία τους. Διαθέτουν μεταφυσικές και διαισθητικές ικανότητες που τους βοηθούν να κατανοήσουν τα βαθύτερα κίνητρα και τις εσώτερες διαθέσεις των άλλων. Δεν έχουν μια συγκεκριμένη δομή χαρακτήρα γι' αυτό και η συμπεριφορά τους είναι ευμετάβλητη και πολύπλευρη. Γι' αυτό τον λόγο μπαίνουν σε διλήμματα που τους εμποδίζουν να έχουν μια σαφή άποψη των πραγμάτων και των προσώπων.