Περπατώντας στα 'άγρια μονοπάτια' του Lou Reed

Περπατώντας στα 'άγρια μονοπάτια' του Lou Reed

Με αφορμή μια πρόσφατη ανάρτησή μου για τον Lou Reed επανέρχομαι τώρα με την πρώτη μεγάλη solo επιτυχία του: Το θρυλικό κομμάτι "Walk on the Wild Side".

? Θα πρέπει αρχικά να υπενθυμίσω ότι το άλμπουμ του, "Transformer" (1972), κυκλοφόρησε έξι μήνες μετά την παταγώδη αποτυχία του προηγούμενου, ντεμπούτο άλμπουμ του, "Lou Reed", την ίδια χρονιά. Εδώ ο David Bowie κυριολεκτικά - από ...κάθε άποψη - διέσωσε τον Reed, βγάζοντάς τον από την αφάνεια και κάνοντας την παραγωγή του δίσκου, μαζί βέβαια με τον έμπειρο κιθαρίστα του, Mick Ronson. Είδικά το single, με Α πλευρά το "Perfect Day" και Β πλευρά το "Walk on the Wild Side", μοσχοπούλησε και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, φτάνοντας το 1973 στο Νο. 16 του Billboard Hot 100. Κι όχι μόνο. Το "Transformer" έγινε τo παγκόσμιο best seller του Lou Reed. Κι όλα τα έγκυρα μουσικά περιοδικά το έχουν μέσα στα 50 -100 καλύτερα ροκ άλμπουμ. Εννοείται κι εγώ... !

? Πίσω πάλι στο τραγούδι μας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Reed εμπνεύστηκε τον τίτλο από το βιβλίο του Nelson Algren, "A Walk on the Wild Side", από το 1956. Ωστόσο κι αυτός ήταν παρμένος από ένα παλαιότερο τραγούδι, με τίτλο "The Wild Side of Life", ενός τραγουδιστή της country, του Hank Thompson. Επίσης δεν έχει καμιά σχέση με ένα τραγούδι του jazz σαξοφωνίστα Jimmy Smith,με τον τίτλο "Walk on the Wild Side".

?? Ας αναφερθεί ότι κατά την ηχογράφηση ο ίδιος ο Bowie επέμενε να χρησιμοποιηθεί (για βαρύτονο σαξόφωνο) ο Ronnie Ross. Αυτός δηλαδή που του μάθαινε να παίζει σαξόφωνο όταν ό ίδιος ήταν μόλις 12 ετών !

Για την ιστορία να αναφέρω ότι ο ήχος του χαρακτηριστικού μπάσου (ηλεκτρικό και ακουστικό - χωρίς τάστα) του κομματιού ανήκει στον μπασίστα Herbie Flowers. Άψογος επαγγελματίας, δεν διεκδίκησε ποτέ τίποτε περισσότερο, αν και τότε πληρώθηκε μόνο με 17 λίρες Αγγλίας !

?? Το... πικάντικο μέρος του κομματιού αφορά φυσικά τους στίχους. Τολμηροί για την εποχή τους, αποτελούν μία λακωνική αναφορά του συνθέτη για την κλίκα του Andy Warhol (τους λεγόμενους "superstars") που γνώρισε κατά καιρούς ο Reed στο στούντιο Factory του εκκεντρικού καλλιτέχνη. Πόρνες, βαποράκια, τρανσέξουαλς, όλος ο "καλός κόσμος" της Νέας Υόρκης, εδώ ! "Πάντα πίστευα ότι θα είχε πλάκα να παρουσιάσω στο κοινό χαρακτήρες που δεν έχουν αλλά ούτε και θα ήθελαν να έχουν γνωρίσει", έχει πει ο Reed. Έτσι, σε κάθε μια από τις πέντε στροφές του τραγουδιού, αναφέρεται και ένας τέτοιος χαρακτήρας.

✅ Έτσι στην πρώτη στροφή έχουμε την "Holly":

"Holly came from Miami F.L.A.

Hitch-hiked her way across the U.S.A.

Plucked her eyebrows on the way

Shaved her legs and then..."

Εδώ αναφέρεται στην Holly Woodlawn, μια τραβεστί από το Μαϊάμι.

✅ Η "Candy" της δεύτερης στροφής είναι η Candy Darling, μια τρανσέξουαλ ηθοποιός η οποία, σημειωτέον, εμφανίζεται σε ένα εξώφυλλο, σε single των The Smiths ("Sheila Take a Bow"):

"Candy came from out on the island,

In the backroom she was everybody's darling,

But she never lost her head

Even when she was giving head..."

✅ O "Little Joe", παρακάτω, είναι το ψευδώνυμο του Joe Dallesandro, ηθοποιός κι αυτός, ίσως ο πιο γνωστός της παρέας:

"Little Joe never once gave it away

Ev erybody had to pay and pay

A h ustle here and a hustle there

New York City is the place..."

✅ Με το όνομα "Sugar Plum Fairy" αναφέρεται στον ηθοποιό Joe Campbell. Αυτός είχε παίξει στην ταινία "My Hustler" (1965), απ΄όπου του κόλλησε και στη ζωή του το παραπάνω παρατσούκλι και η ρετσινιά του "drug dealer":

"Sugar Plum Fairy came and hit the streets

Lookin' for soul food and a place to eat

Went to the Apollo

You should have seen him go, go, go..."

✅ Τέλος, ο Reed αναφέρεται και στην τελευταία στροφή σε μια τραβεστί: Την "Jackie", εννοώντας την Jackie Curtis, η οποία ήταν και ηθοποιός σε διάφορες ταινίες του Warhol:

"Jackie is just speeding away

Thought she was James Dean for a day

Then I guess she had to crash

Valium would have helped that bash..."

? Σίγουρα θα μπορούσε να κάνει αναφορά και σε πολλούς άλλους. Το Factory άλλωστε τότε έκανε θραύση. Προφανώς θα... κρατήθηκε !

"Αν ήθελα να με θυμάται ο κόσμος για κάποιο τραγούδι, θα ήταν για αυτό", δήλωσε κάποτε ο Lou Reed, αναγνωρίζοντας κι ο ίδιος την αξία και τη δημοφιλία του αριστουργήματός του.

? (Σημείωση: Προσωπικά πιστεύω ότι εδώ ο Lou αναφέρεται μόνο στους εχθρούς του. Οι φίλοι του - προφανώς - θα τον θυμούνται ΓΙΑ ΟΛΑ του τα τραγούδια !)

Θανάσης Μέρμηγκας

Σας περιμένουμε στην ομάδα μας