Oι θεματοφύλακες της καλής μουσικής

Oι θεματοφύλακες της καλής μουσικής

Η θέση μας στη μουσική, μας έχει χαρίσει το πλεονέκτημα του να έχουμε κάνει στην ζωή μας επαφές με χιλιάδες στην κυριολεξία ανθρώπους, συχνά σκέφτομαι ότι στα χρόνια που ήμουν στην ΕΡΤ και μαζί με τον Πετρίδη ελέγχαμε την αλληλογραφία των ακροατών, αλλά και του Ποπ & Ροκ μιλάγαμε με όλους σχεδόν τους νέους της εποχής, αφού ήμασταν για χρόνια το σημείο επαφής τους με την μουσική.

Όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί, όπως και με τα αποτυπώματα, έτσι και οι μουσικές μας προτιμήσεις είναι σχεδόν πάντα σε διαφορετική κατεύθυνση.

Προσωπικά έχω ταιριάξει αρκετά με τον Πετρίδη, αλλά δεν συμφωνούμε βέβαια σε όλα, ίσως και για λόγους προσωπικού εγωισμού.

Όμως στην περίπτωση καταστάσεων που είναι αποδεκτές από όλο τον κόσμο δεν έχει νόημα να μας κάνουν κήρυγμα κάποιοι οι οποίοι δεν έχουν τέτοια επαφή με το αντικείμενο ώστε να δικαιούνται να ομιλούν.

Πριν μερικά χρόνια κάποιοι από τους πολιτικούς μας πίστευαν ότι είχαν την δύναμη να αλλάξουν τα πολιτικά πιστεύω του πλανήτη, η ίδια νοοτροπία υπάρχει και στους ελάχιστους που νομίζουν ότι το χιπ χοπ είναι μία παρασιτική μουσική η οποία πνέει τα λοίσθια και σύντομα θα παραχωρήσει την θέση της στο ροκ.

Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να υπάρχουν καλλιτέχνες που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον του κόσμου και δυστυχώς δεν υπάρχουν, οι Raconteurs και οι National πχ, όχι μόνο δεν είναι U2, αλλά ούτε καν πλησιάζουν τα ροκ γκρουπ τρίτης διαλογής από τις ένδοξες μέρες του ροκ.

Το χιπ χοπ είναι η εξέλιξη της σόουλ μουσικής και κυριαρχεί εδώ και πολλές δεκαετίες.

Δεν έχει λένε κάποιοι την δύναμη που είχε παλαιότερα, μα ξέρουν αυτοί να ξεχωρίσουν τα αστέρια του είδους που είναι σήμερα στην κορυφή και επικεφαλής σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ και προσελκύουν μέσα από τις μουσικές πλατφόρμες εκατομμύρια νέους;

Εντάξει δεν πουλούν φυσικό προϊόν όπως οι παλιοί, αλλά αγοράζουν πια οι νέοι cd ή βινύλια; η κάθε εποχή έχει τον τρόπο που πουλάει τα προϊόντα της, αύριο θα βρεθεί κάτι άλλο και οι σημερινοί νέοι θα το κοροϊδεύουν όπως μερικοί μεγαλύτεροι τώρα.

Ο Sin Boy δεν είναι βέβαια το μεγάλο ταλέντο, αλλά κατάφερε με τα τραγούδια του να κάνει χιλιάδες κόσμο να ασχοληθεί μαζί του.

Γιατί ας πούμε όλοι εσείς που δυσανασχετείτε δεν έχετε ασχοληθεί με την Sharon Van Etten και το εξαιρετικό άλμπουμ της, αλλά μαζικά σχολιάζετε τον Sin Boy, ποιος θα τον ήξερε αν δεν κάνατε παρεμβάσεις γι' αυτόν.

Για άλλους λόγους βγάζουν σπυριά μερικοί με τον Σαββόπουλο, επειδή προφανώς τους ενοχλούν οι πολιτικές του απόψεις, θα κάνουν το ίδιο αν κάνει ανάλογες δηλώσεις ένας άλλος ξεχασμένος καλλιτέχνης, δεν νομίζω, τους ενοχλεί γιατί ο Σαββόπουλος με όλες τις παραξενιές του έχει σημαντική απήχηση στον κόσμο.

Το χιπ χοπ δεν έχει ανάγκη επιβράβευσης ή απόρριψης από εμάς, είναι καταξιωμένο με αμέτρητα αγαπημένα και σημαντικά τραγούδια, δεν υποχρεώνει βέβαια κανένας να γίνουν αποδεκτά από όλους, αυτό συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη, υπάρχουν φίλοι για όλα τα είδη της μουσικής, απλά η κυρίαρχη τάση είναι το χιπ χοπ και αυτό που θα το αλλάξει στο μέλλον δεν θα είναι το ροκ που ξέρουμε, θα είναι κάποιο άλλο είδος που θα επιβάλλει ο κόσμος και οι καλλιτέχνες, όχι οι εταιρείες, οι εταιρείες ακολουθούν την τάση, είναι εμπορικές επιχειρήσεις, δεν θα βγάζουν πχ ολόσωμα μαγιό, αν ο κόσμος θέλει μπικίνι.

Κώστας Ζουγρής

Αφού φτάσαμε στο σημείο να διασκευάσει ο Μυστακίδης το Μαμά....