FFF6: Μια πόλη βυθίζεται στο σκοτάδι, Tania El Khoury - The Search for Power

FFF6: Μια πόλη βυθίζεται στο σκοτάδι, Tania El Khoury - The Search for Power

Η Tania El Khoury φωτίζει την ιστορία του ηλεκτρισμού στη Βηρυτό, προκειμένου να μιλήσει για τις σκοτεινές πλευρές της ιστορίας και την απροσπέλαστη γνώση. Πώς μπορούμε να καταγράψουμε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και πώς γινόμαστε ενεργό μέρος τους;

Σημείο εκκίνησης: Κεντρική είσοδος Στέγης | 20:00

Μια νύχτα με ξαφνική διακοπή ρεύματος στη Βηρυτό έδωσε την αφορμή στην καλλιτέχνιδα Τάνια Ελ Χούρυ να διερευνήσει την ιστορία των διακοπών ρεύματος στον Λίβανο. Μαζί με τον ιστορικό και σύζυγό της, Ziad Abu-Rish, ξεκίνησαν ένα ταξίδι στον χρόνο συλλέγοντας τεκμήρια. Το νήμα των τεκμηρίων αυτών τους οδήγησε σε αρχεία πέντε διαφορετικών χωρών. Έφτασαν μέχρι και το 1906, όταν για πρώτη φορά ήρθε ο ηλεκτρισμός στη Βηρυτό. Έτσι, ανακάλυψαν μια διεθνική ιστορία, στην οποία εμπλέκονταν επιχειρηματίες, πολιτικοί, πολέμαρχοι, πολυεθνικές επιχειρήσεις και αποικιοκρατικές δυνάμεις. Βρήκαν τα ίχνη καθημερινών πράξεων επιβίωσης, αντίστασης και δολιοφθοράς από τους εργάτες και τους καταναλωτές της ηλεκτρικής ενέργειας. Αποφάσισαν λοιπόν να ξεδιπλώσουν αυτή την πορεία σε μια οικεία συνάθροιση.

«Με ενδιαφέρουν οι διαδικασίες του πώς γράφεται η ιστορία, τόσο στα επίσημα κρατικά αρχεία όσο και στις προφορικές καταγραφές, που γράφουν την ιστορία από τα κάτω» λέει η ίδια. Το The Search for Power, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 6 της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση από 10 έως 12 Μαΐου, είναι μια διάλεξη και εγκατάσταση-περφόρμανς, που προσκαλεί το κοινό να εξετάσει αρχειακά έγγραφα, απροσπέλαστες γνώσεις και μια προσωπική αναζήτηση εκδίκησης.

Συντελεστές

Ένα έργο της Tania El Khoury

σε συνεργασία με τον Ziad Abu-Rish

Ερμηνεύουν: Tania El Khoury, Ziad Abu-Rish, Petra Abousleiman

Έρευνα: Ziad Abu-Rish, με υποστήριξη από τον Owain Lawson

Γραφιστικός Σχεδιασμός: Jana Traboulsi

Σχεδιασμός Παραγωγής: Petra Abousleiman

Σχεδιασμός Ήχου & Μοντάζ Βίντεο: Ali Beidoun

Δραματουργία: Deborah Pearson

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Kim Saarinen

Ανάθεση του Anti Festival και του Shubbak Festival.

Με την υποστήριξη του Arts Council England.

Με την υποστήριξη της ΔΕΗ Α.Ε.

Ziad Abu Rish SFP anti 18 125 p

Διαβάστε περισσότερα

Στα υβριδικά έργα της Τάνια Ελ Χούρυ, είναι θολά τα όρια μεταξύ των site-specific περφόρμανς και των διαδραστικών εγκαταστάσεων με την πολιτική δυναμική. Η ίδια διερευνά τη σχέση μας με τον αστικό και δημόσιο χώρο, μέσω της δουλειάς της με το Dictaphone Group στον Λίβανο. Εστιάζει στην προφορική ιστορία, στην αστική αντίσταση, στην περφόρμανς του ορίου και στη διαδραστικότητα.

Η Τάνια Ελ Χούρυ επιστρέφει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση τρία χρόνια μετά το Gardens Speak, το οποίο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 3 (Μάιος 2016). Η ντοκουμενταρίστικη περφόρμανς της παρουσίαζε –μέσα από ηχητικά αρχεία και αφηγήσεις οικείων προσώπων– τις ιστορίες δέκα Σύριων που έχασαν τη ζωή τους την περίοδο 2011-13, κατά το πρώτο κύμα εξέγερσης στην πατρίδα τους.

Στην έρευνα για το Search for Power συμμετείχε ο ιστορικός και σύζυγος της Ελ Χούρυ, Ζιάντ Αμπού-Ρις. Ο Αμπού-Ρις είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Οχάιο, με ειδίκευση στα ζητήματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, ενώ το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην πολιτική οικονομία των κρατικών θεσμών.

TANIA EL KHOURY

Η Τάνια Ελ Χούρυ είναι δημιουργός ζωντανής τέχνης, το έργο της οποίας εστιάζει στη διαδραστικότητα με το κοινό και εξετάζει το ηθικό και πολιτικό δυναμικό τέτοιων συναντήσεων. Το έργο της έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει παρουσιαστεί σε 32 χώρες όλων των ηπείρων, σε ευρύτατου φάσματος χώρους, από μουσεία έως τελεφερίκ. Έχει τιμηθεί με το International Live Art Prize 2017, το Total Theatre Innovation Award και το Arches Brick Award 2011. Αυτή την εποχή είναι επισκέπτρια καθηγήτρια και συνεπιμελήτρια φεστιβάλ στο Fisher Center του Bard College (Πολιτεία της Νέας Υόρκης). Συνεργάζεται με το Forest Fringe του Εδιμβούργου και είναι συνιδρύτρια του Dictaphone Group, μιας συλλογικότητας έρευνας και περφόρμανς της Βηρυτού που δημιουργεί site-specific περφόρμανς, οι οποίες εξετάζουν τη σχέση μας με την πόλη και επαναπροσδιορίζουν τον δημόσιο χώρο της. Η Τάνια είναι διδάκτορας Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Royal Holloway του Λονδίνου.

Για περισσότερα >> https://www.onassis.org/el/whats-on/fast-forward-festival-6/fff6-search-power

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Κανονικό: 10 €

Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 8 €

Κάτοικος γειτονιάς & Παρέα 10+ άτομα: 7 €

ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεA, Ανεργίας: 5 €

Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr

Πληροφορίες

FAST FORWARD FESTIVAL 6

THE SEARCH FOR POWER

TANIA EL KHOURY

10 – 12.5.2019

Σημείο εκκίνησης: Κεντρική είσοδος Στέγης | 20:00

Η δράση ξεκινά αυστηρά στις 20:00. Παρακαλούμε να βρίσκεστε 10 λεπτά πριν από την έναρξη στο σημείο εκκίνησης.

Προτείνουμε να φοράτε άνετα ρούχα και παπούτσια.

Δεν υπάρχει πρόσβαση σε αμαξίδια ΑμεΑ

Γλώσσα: στα αγγλικά, χωρίς μετάφραση στα ελληνικά