Θα μπορούσε να συμβεί και σε εσένα, ο Πετρίδης απλά 'ακολούθησε την σκιά του'

Θα μπορούσε να συμβεί και σε εσένα, ο Πετρίδης απλά 'ακολούθησε την σκιά του'

Όταν ήμασταν μικροί με τον Πετρίδη ακούγαμε τα τραγούδια που συχνά ανέφεραν διάφορες τοποθεσίες, βλέπαμε τις ταινίες, γυρισμένες σε τοποθεσίες που τις ξέραμε μόνο σαν ονόματα και ονειρευόμαστε, όπως μπορεί να ονειρευτεί ένα μικρό παιδί.

Τότε δεν ξέραμε ιδιαίτερα Αγγλικά, ούτε βέβαια μπορούσαμε να φανταστούμε ότι κάποτε θα μπορούσαμε να δούμε αυτά τα μέρη από κοντά.

Αυτές οι σκέψεις ήλθαν στο μυαλό μου το πρωί ακούγοντας στο ραδιόφωνο το καταπληκτικό Chicago του Sufjan Stevens.

Η Αγάπη μας για την μουσική, η τύχη και βέβαια το ενδιαφέρον που έδειξε ο κόσμος για όλα αυτά που κάναμε στην ζωή μας, διαμόρφωσε στην κυριολεξία μία ονειρεμένη πορεία για δύο παιδιά που δεν μεγάλωσαν στις καλύτερες συνθήκες, όπως βέβαια και τα περισσότερα από τα παιδιά της εποχής μας.

Ανάλογες συγκινήσεις μπορούν να προσφέρουν βέβαια και άλλα πράγματα, όπως τα σπορ, ο κινηματογράφος, η λογοτεχνία και όλη η ζωή, όμως η μουσική πιστεύουμε ότι είναι κάτι το διαφορετικό.

Δεν είναι εύκολο να σας μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας, κάθε τραγούδι, κάθε καλλιτέχνης αποτελεί για μας και ένα κομμάτι της ζωής μας, αφού συχνά τον είχαμε γνωρίσει ή τον παρακολουθήσαμε σε κάποια από τις συναυλίες του.

Τι είναι αυτό που βοήθησε περισσότερο την επιτυχία μας; λογικά η αύρα που εξέπεμπε και εκπέμπει ο Πετρίδης που είχε την τύχη να εκμεταλλευτεί ένα χάρισμα που όπως συμβαίνει συνήθως, ούτε και ο ίδιος ήξερε τι ήταν, απλά ακολουθούσε τον ίσκιο του.

Η μουσική έχει διαμορφώσει την ζωή εκατομμυρίων σε όλο τον πλανήτη, όχι μόνο την δική μας, αυτοί που νομίζουν ότι τελείωσε, έχουν άδικο, αυτή η απαξίωση συμβαίνει βασικά στην Ελλάδα, όπου όλα δεν έχουν πια την πραγματική τους αξία.

Στο βαθμό που μας αναλογεί, προσπαθούμε, τουλάχιστον έτσι πιστεύουμε, να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο, αυτό θα προσπαθούμε, όσο ζούμε, ανεξάρτητα του αν μας βοηθούν κάποιοι ή όχι.

Παραπονιέμαι συχνά, αλλά νομίζω ότι έχω δίκιο, όμιλοι όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, οι τράπεζες και άλλοι, που εκπροσωπούν πολλές εταιρείες οι ιδιοκτήτες τους, βάζουν διαφήμιση σε ότι έχει κείμενο, εκτός από εμάς, γιατί δεν ανήκουμε σε όμιλο και παράλληλα μας λένε για το σημαντικό πολιτιστικό τους έργο, τι να κάνουμε η πολιτική παίζει τον σημαντικότερο ρόλο και εμείς σ'αυτό παίρνουμε μηδέν, καμία σχέση με τα κόμματα.

Κώστας Ζουγρής