Ακόμα και εξυπνότερες κοινωνίες στον παρελθόν την έχουν πατήσει με τους πολιτικούς

Ακόμα και εξυπνότερες κοινωνίες στον παρελθόν την έχουν πατήσει με τους πολιτικούς

Δυστυχώς, ακόμα και εξυπνότερες κοινωνίες στον παρελθόν την έχουν πατήσει, καθώς χειραγωγήθηκαν από λαοπλάνους πολιτικούς. Κλασικό παράδειγμα -> Αλκιβιάδης.

Αφού την πάτησαν οι αρχαίοι Αθηναίοι , οι οποίοι είχαν εκπαιδευτεί να διοικούν μια πόλη μέσω της Εκκλησίας του Δήμου (άμεση δημοκρατία με αυστηρά κριτήρια συμμετοχής σε αυτή), είναι πολύ εύκολο κάποιοι με τα σύγχρονα μέσα να χειραγωγούν το εκλογικό σώμα ανά τον κόσμο, το οποίο έντεχνα με την έλλειψη παιδείας το μετατρέπουν σε κατευθυνόμενο όχλο, υποσχόμενοι πάντα εύκολες λύσεις με ποικίλες μορφές παροχών. Την πάτησαν οι Άγγλοι, οι Αμερικάνοι, οι Ιταλοί, την έχουμε πατήσει και εμείς στην Ελλάδα.

Όσο για το μουσικό σκέλος της τοποθέτησης, οι BTS στο μυαλό μου είναι κάτι σαν τους Κορεάτες NSync. Ας μη συγκρίνουμε τους BTS με διαπρεπείς καλλιτέχνες άλλων μουσικών ειδών, γιατί μιλάμε απλά για φθηνή pop, προϊόν στουντιακό, με μέλη συγκροτήματος που ενσαρκώνουν το καθένα κάποιο ρόλο (γλυκός, ευαίσθητος, macho κλπ.) για να πιάσουν όλο το φάσμα των ανήλικων θηλυκών fans.

Πάντως, αυτό με τη μοιρασιά ρόλων στα boy bands πάντα μου θύμιζε Στρουμφάκια...

Χρήστος Γκούβελος