Ως Έλληνες έχουμε «κατηγορηθεί» και έχουμε «διασυρθεί» από τα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ τα τελευταία δέκα χρόνια ότι διασκεδάσουμε περισσότερο από ότι δουλεύουμε και πως ξοδεύουμε πολύ περισσότερα απ’ ότι «βγάζουμε».
Αυτή η εικόνα μας δεν είναι το καλύτερο «διαβατήριο» για την Ευρωπαϊκό μας «φαίνεστε», αλλά η εικόνα των ξένων τουριστών και επισκεπτών που ίσως από απόσταση μας μέμφονται γι’ αυτό, όταν έρχονται στην χώρα μας μάλλον μεταμορφώνονται κι εκείνοι γρήγορα σ’ αυτό που μας κατηγορούν, ίσως και χειρότερα.
Σ’ αυτή την κριτική εικόνα της «αχαλίνωτης» διασκέδασης που «βγάζουμε», η συγκρότηση μας, οι συνήθειές μας, ο χαρακτήρας μας, το Μεσογειακό ταμπεραμέντο μας, το «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου» είναι μάλλον αλληλένδετα και συναισθηματικά «μπλεγμένα» που απλώς από την μεριά μας, κάθεσαι και το απολαμβάνεις χωρίς πολλές σκέψεις.
Έτσι «βρίσκουμε» πάντα «δικαιολογία», ημερομηνίες, γεγονότα, γιορτές, πανηγύρια, φιέστες και οτιδήποτε είδους συγκεντρώσεις, καθημερινές, πρωινές, απογευματινές, βραδυνές και ότι άλλο «βολικό» στην ιδιοσυγκρασία μας για να το «ρίξουμε έξω».
Επειδή ως Έλληνες διασκεδάσουμε καλύτερα όταν είμαστε πολλοί και πολλές, όπως λέει και το λαϊκό ρητό «όπου γάμος και γιορτή η Βασίλω πρώτη», εμείς φροντίζουμε να είμαστε πάντα εκεί που πρέπει, που έχει χορό, γλέντι, φαί, πιοτό, ενθουσιώδη ατμόσφαιρα, πολύ κόσμο και τίποτα δεν τελειώνει και κανείς δεν φεύγει αν δεν ξημερώσει.
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να διαφημίσουμε αυτή την χαρά που νιώθουμε για το πώς, που, με ποιόν διασκεδάζουμε αλλά και τον λόγο της διασκέδασης αν δεν γεμίσουμε τις πόλεις και τα χωριά μας με αφίσες για όλ’ αυτά τα γεγονότα που μας κάνουν τα πετάμε την σκούφια μας από κέφι.
Στις αφίσες, τον τρόπο, τα μέρη αλλά και τα μέσα που επιλέγουμε προσεκτικά ν’ ανακοινώνουμε στον υπόλοιπο κόσμο όλ’ αυτά που μας κάνουν χαρούμενους, αλλά και να φανερώσουμε το αδιαμφισβήτητο διαφημιστικό, αισθητικό αλλά και αισθησιακό μας ταλέντο, που ίσως είναι και ένα νέο εξαγώγιμο προϊόν που δεν έχουμε δώσει την απαραίτητη Ευρωπαϊκή σφραγίδα του “Know How”, είναι αφιερωμένη η παρακάτω παρέλαση αφίσας, μπροσούρας και ότι άλλο βάλει ό νους του πολυμήχανου «διαφημιστή» για να μας προσκαλέσει να περάσουμε όχι μόνο «καλά» αλλά «τέλεια».
Στο παλιό σλόγκαν «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου» αντικαταστήστε «λίγο κορμί, λίγο πισίνα, πολλά κορίτσια κι αγόρια και ουίσκι» και “come to me …για να την βρείς» αθάνατε Γαρδέλη, ατελείωτε Ψάλτη.
Στον φρενήρη ρυθμό της νυχτερινής διασκέδασης, όλα τα «ζώα», δίποδα και τετράποδα διασκεδάζουν μέχρι πρωίας. Φυσικά με τους κατάλληλους και «ειδικούς» DJs.
Η διασκέδαση όπως καταλαβαίνεται από το “Caramela Live” της Λάρισας ως το “Disco Room” της Πάτρας, τα πάντα είναι «Γυναικεία Υπόθεση» κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Αντίθετα με την Έφη Θώδη που κάθε Πέμπτη μεταμορφώνεται σε “Party Animal” και μας ευλογεί να διασκεδάσουμε.
Η περίπτωση της Καίτη Μαζόχα!! από την Κοζάνη δεν είναι καθόλου απλή και τυγχάνει εδώ διπλής μνείας.
Μετρά όπως μας λέει 42 χρόνια στο λαϊκό πάλκο, με όλο το επιτελείο της. Στην περιοχή Κοζάνης- Πτολεμαΐδας είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί και τραγουδά και στο “Voice”.
Να περάσουμε όμως στα πανηγύρια, για να γνωρίσουμε τους πραγματικούς ήρωες της διασκέδασης και του ξεφαντώματος. Στον Προφήτη Ηλία ο «προφήτης» του κλαρίνου «Γιάννης Μποτζόβης» με Ελληνοαμερικάνικες ρίζες και στο αντάμωμα στα Λεπιανά-Άρτας ο «μάγος» “Lord of the Kra-Rings”. Η μάχη θα είναι μυθική.
Μιας και μιλάμε για πανηγύρια το καλύτερο και μεγαλύτερο γίνεται μάλλον στο Προάστιο-Καρδίτσης, στα απέραντα λιβάδια του Θεσσαλικού κάμπου, εξ ου και «Το Γούντστοκ των πανηγυριών», με πλούσια ονόματα. Απουσιάζουν Joplin, Hendrix λόγω αιφνιδίου θανάτου. Αλλά και στην Κούτρυφα-Αρκαδίας τα πράγματα έχουν ξεφύγει και το κοινό διασκεδάσει με ασφάλεια η «Ωδική Βοήθεια». Η φαντασία στην εξουσία λοιπόν.
Πανηγυριών συνέχεια, στο ορεινό Μάλη-Μεσσηνίας, με γίδα βραστή και ζωντανή μουσική και μην ανησυχείτε πως θα φτάσετε εκεί. Όπως μας πληροφορεί η αφίσα «Ο δρόμος για το χωρίο είναι καλός». Όσο για το Πανηγύρι στο Ξηρόμερο-Αγρινίου «Ούλα Τζάμπα» αρκεί μόνο να έχεις όρεξη.
‘Ένα διάλλειμα για ένα μικρό αφιέρωμα στα μεγάλα γυναικεία ονόματα που περιδιαβαίνουν όλη την Ελλάδα, από άκρη σε άκρη για να περνάμε εμείς καλά κι αυτές καλύτερα. Η Lady Άντζελα στην Νέα Καλλικράτεια-Χαλκιδικής σε pole-dancing και η χυμώδης «Ιέρεια» στο θρησκευτικό πανηγύρι της Κάτω-Αχαΐας οσία Στέλλα Μπεζαντάκου.
Ο θεός να μας λυπηθεί.
Οι παραπάνω αφίσες «ασύγκριτες». Κορυφαίοι καλλιτέχνες στο τσακίρ-κέφι στους Αμελάντες-Ευβοίας και στην γιορτή Σαρδέλας στον Ύψο-Κερκύρας βαρέθηκαν τις σαρδέλες και τα ψάρια και σερβίρουν Σουβλάκια και Αρνιά, περί ορέξεως, όλα είναι… ανοιχτά.
Το γλέντι, το φαγητό και η καλή παρέα πάνε πάντα μαζί. Αν όλ’ αυτά είναι διπλά «Το διπλό G» και τριπλά «Γωγώ, Τασία και Ελένη» τότε «Τι δεν κατά…LOVE NIS». Άπταιστα Ελληνικά και κατανοητά.
Να κλείσουμε λοιπόν αυτό το υπέροχο ταξίδι σε διασκεδάσεις, πανηγύρια, ταβέρνες και κοσμικά κέντρα με την μεγάλη γιορτή τ’ Αηλιός στα Άγνατα των Τζουμέρκων με την όμορφη τοπολαλιά, πίνοντας παγωμένη μπύρα και δοκιμάζοντας εξαίσια γουρνοπούλα στο Σουληνάρι-Μεσσηνίας. Η φαντασία δεν είναι απλώς στην εξουσία αλλά στην Ελλάδα γράφει την δικιά της ιστορία.
Δείτε ακόμη:
>> Τσιγάρο και τέχνη στη μουσική αλλά... με εικόνες
>> Άν οι κωφοί τραγουδούν, οι τυφλοί ακούνε...;
>> Χριστούγεννα με άλμπουμ χωρίς σύνορα και Ταμπού...!
>> Πόλεμος, καλλίγραμμα πόδια και αλεξίπτωτα...!