Το μέλλον στην μουσική είναι το παρελθόν της

Το μέλλον στην μουσική είναι το παρελθόν της

Βγήκε σήμερα το νέο Βρετανικό τσαρτ και στα 20 πρώτα άλμπουμ, τα 10 είναι με καλλιτέχνες που είναι μεγαλύτεροι από 60 ετών, στους 10 βάζουμε και αυτούς που αν ζούσαν θα ήταν τουλάχιστον 60.

Το μέλλον θα φέρει όλο και πιο πολλά άλμπουμ από καλλιτέχνες που έγραψαν ιστορία, αλλά δεν τους έδιναν και ιδιαίτερη σημασία οι νεότεροι, θα γίνει ακριβώς αυτό που είχε συμβεί και με την κλασική μουσική, μόνο που τώρα η τεχνολογία δίνει την δυνατότητα στις δισκογραφικές να κάνουν περισσότερα πράγματα.

Άκουγα χθες τα τραγούδια επιτυχίες του Presley από το 1960-1. Είμαι πεπεισμένος ότι ο Elvis, μαζί με αρκετούς άλλους θα έχουν κάποιες περιστασιακές επιτυχίες και στους επόμενους αιώνες, όπως συμβαίνει τώρα με διάφορα αριστουργήματα της κλασικής μουσικής.

Το ίδιο συμβαίνει και στα τραγούδια αυτές τις μέρες με αφορμή τα Χριστούγεννα.

Μόλις περάσει η μόδα του Χιπ χοπ, ενδεχομένως θα αρχίσουν να γίνονται επιτυχίες ιστορικά τραγούδια από το παρελθόν.

Στα 20 πρώτα τραγούδια της Αμερικής είναι αυτήν την εβδομάδα Χριστουγεννιάτικα με τραγουδιστές που δεν ζούνε πια, ο Andy Williams θα ήταν 95, ο Nat King Cole 99, o Burl Ives 109 και ο Dean Martin 101.

Θα πει κάποιος, μα είναι Χριστουγεννιάτικα, πριν από μερικούς μήνες μπήκε τοπ 40 στην Αμερική το Thriller που δεν ήταν Χριστουγεννιάτικο, η δισκογραφία απλά θα αξιοποιήσει την περιουσία της.

Κώστας Ζουγρής

.