Ο Γιώργος Παπαστεφάνου και οι φίλοι του στην ΕΡΤ

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου και οι φίλοι του στην ΕΡΤ

Αρχίζω από τη μέση τής φωτογραφίας. Σοφία Μιχαλίτση. Ξεκίνησε σαν παραγωγός εκπομπών κλασικής μουσικής στο πριν από τον Μάνο Χατζιδάκι Τρίτο Πρόγραμμα και παράλληλα έντυσε με τις μουσικές της επιμέλειες πλήθος σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις και ραδιοφωνικές θεατρικές παραγωγές.

Όταν το 1975 ήρθε στην ΕΡΤ ο Μάνος Χατζιδάκις, την επέλεξε για να διευθύνει και να αναμορφώσει το κρατικό Β’ Πρόραμμα. Τότε βγάλαμε και τη φωτογραφία που βλέπετε εδώ. Αριστερά τής Σοφίας, ο Σπύρος Παπαϊωάννου που έκανε στο Β’ μια εξαιρετική σειρά εκπομπών για το ρεμπέτικο, σειρά που ευτυχώς σώζεται στο αρχείο. Τότε ξεκίνησα κι εγώ μετά από πρόσκληση τής Σοφίας το «Καλησπέρα κύριε Έντισον», που κράτησε 17 περίπου χρόνια.

Τότε όμως έκανε εκπομπές στο Β’ και η Ελένη Μαβίλη. Στη φωτογραφία μας, τη βλέπετε τελευταία δεξιά. Ηθοποιός στα πρώτα της βήματα η Ελένη, άρχισε αργότερα να γράφει, να σκηνοθετεί και να κάνει παραγωγές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Το 1976, την είχαμε κοντά μας στην κρατική τηλεόραση σε μια φάση απ’ τις καλύτερες, τις πιο δημιουργικές. Αλλά αναγκάστηκε να τα βροντήξει η Ελένη και να φύγει, όταν έγινε διευθυντής τηλεόρασης ο Σπήλιος Χαραμής.

Στη συνέχεια, τη βρίσκουμε να γράφει και να σκηνοθετεί δημοφιλή σήριαλ, όπως το «Love sorry» με τον Τάσο Χαλκιά και το «Χάι ροκ» με τον Πέτρο Φιλιππίδη. Στο παθητικό της η ίδια βάζει τους δύο γάμους της, ο πρώτος ήταν με το σκηνοθέτη Διαγόρα Χρονόπουλο. Αντίθετα καμαρώνει για τα τρία της παιδιά. Την Δάφνη και την Ελισάβετ Χρονοπούλου και τον σκηνογράφο-σκηνοθέτη Πάρι Μέξη. Ας ξαναγυρίσουμε όμως στην Σοφία Μιχαλίτση. Στο Β’ Πρόγραμμα πραγματικά άφησε εποχή. Κάποιο πρωί ωστόσο, στο τέλος τής δεκαετίας τού ‘80, ένας δημοσιογράφος χτύπησε την πόρτα τού γραφείου της. «Καλημέρα σας» τής είπε. «Ήρθα να μού δείξετε τη δουλειά σας γιατί παίρνω τη θέση σας».

Η Σοφία έμεινε στον πάγο έξη μήνες. Αλλά ήταν άτυχη η ΕΡΤ, γιατί τότε ξεκινούσε η ιδιωτική Ραδιοφωνία, που είχε ανάγκη από έμπειρα στελέχη. Η Σοφία πέρασε πρώτα στον Αντέννα και ύστερα από λίγο στο ραδιόφωνο τού ΣΚΑΪ. Το οργάνωσε, το διηύθυνε και επί των ημερών της κι αυτός ο σταθμός γνώρισε δόξες.

Γιώργος Παπαστεφάνου