Περισσότερες από τις μισές θαλάσσιες χελώνες έχουν φάει πλαστικό σύμφωνα με νέα έρευνα

Περισσότερες από τις μισές θαλάσσιες χελώνες έχουν φάει πλαστικό σύμφωνα με νέα έρευνα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στην Αυστραλία, περισσότερες από τις μισές θαλάσσιες χελώνες σε όλο τον κόσμο έχουν καταπιεί πλαστικό.

Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO) ανέλυσαν στοιχεία για 1000 θαλάσσιες χελώνες καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το 52% των χελωνών αυτών είχε καταπιεί πλαστικό.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μια θαλάσσια χελώνα που έχει φάει μόνο ένα κομμάτι πλαστικό έχει 22% πιθανότητα να πεθάνει. Αν η χελώνα καταναλώσει 14 κομμάτια πλαστικού, οι πιθανότητες να πεθάνει αυξάνονται στο 50%.

Παρότι κάποιες από τις θαλάσσιες χελώνες που εξετάστηκαν είχαν καταπιεί μόνο ένα κομμάτι πλαστικό, αυτό τους στοίχισε τελικά τη ζωή. Επιπλέον, το έντερο μιας χελώνας είχε τρυπήσει, ενώ στην περίπτωση μίας άλλης χελώνας το έντερο είχε φράξει εξαιτίας της κατάπωσης πλαστικού.

Ο επικεφαλής των ερευνών, Κρις Γουίλκοξ, εξήγησε γιατί η έρευνα δίνει χρήσιμες πληροφορίες: «Γνωρίζαμε ότι οι χελώνες έτρωγαν πολλά πλαστικά, δεν ξέραμε όμως με βεβαιότητα εάν το πλαστικό αυτό προκάλεσε τους θανάτους τους ή εάν έτυχε να έχουν πλαστικό στο στομάχι τους όταν πέθαιναν».

Όπως αναφέρεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), οι ποσότητες πλαστικού στους ωκεανούς του κόσμου έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια. Σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των ειδικών, αν η ρύπανση των θαλασσών συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς, μέχρι το 2050 οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερο πλαστικό από ό,τι ψάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ