Η απληστία των βιομηχάνων

Η απληστία των βιομηχάνων

Από τον Κώστα Ζουγρή

Όταν διαβάζω δηλώσεις βιομηχάνων όπως ο Κύριος Φέσσας της Infoquest με πιάνει 'το αριστερό μου' και αναρωτιέμαι, νομίζει αυτός ο Κύριος ότι θα γλυτώσουν αυτός και η εταιρεία του από τις εξελίξεις που έχει δημιουργήσει ουσιαστικά αυτός και οι όμοιοι του σε άλλες μεγάλες εταιρείες;

Κύριοι βιομήχανοι εδώ και 8 σχεδόν χρόνια το εισόδημα των εργαζομένων και συνταξιούχων, ειδικά του ιδιωτικού τομέα έχει βυθισθεί στα τάρταρα.

Πόσο έχετε χαμηλώσει εσείς τα προϊόντα που παράγουν οι εταιρείες σας; να σας απαντήσω εγώ, καθόλου, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα τα έχετε αυξήσει.

Για σας η οικονομική πολιτική είναι μονόδρομος, μείωση μισθών, συντάξεων, αφορολόγητου, αλλά αύξηση των προϊόντων που οι τιμές τους σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν και αυτές της Γερμανίας.

Πώς μπορούν οι περισσότερες εταιρείες να βγαίνουν συνέχεια με προσφορές 30-50%, γιατί δεν μειώνεται οριστικά τς τιμές να μπορεί να παίρνει ο κοσμάκης ένα γιαούρτη χωρίς να περιμένει την προσφορά.

Αλλά δεν είναι μόνο οι βιομήχανοι, αλλά κι αυτοί που είναι μόνιμα στο αφορολόγητο, όπως όσοι πουλάνε προϊόντα στην λαϊκή, μετά τις 2 πουλάνε στη μισή τιμή ή και χαμηλότερα.

Στο εμπόριο πολλοί κλάδοι δουλεύουν με τριψήφιο ποσοστό κέρδους, γιατί δεν χαμηλώνουν τις τιμές να αυξηθούν οι πελάτες και οι εργαζόμενοι, απλά γιατί θέλουν να δουλεύουν λίγο και να βγάζουν πολλά.

Αν ρίξετε μια ματιά σε ένα εμπορικό δρόμο, τα μαγαζιά είναι συνήθως άδεια, πώς τα βγάζουν πέρα αυτοί οι έμποροι που δύσκολα θα έχουν μέλος της οικογένειας τους χωρίς τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο; και η δήλωση, πάντα γύρω στο αφορολόγητο, ακόμα και τότε που όλοι έτρωγαν με χρυσά κουτάλια.

Όσο δεν θέλει ο καθένας μας να συμμετάσχει στα κοινά, πάντα θα πληρώνουν οι φουκαράδες και αργά ή γρήγορα, όπως δείχνει να συμβαίνει, θα την πληρώσουν όλοι.