Γιάννης Πετρίδης: Από τον Eminem στον Kendrick Lamar

Γιάννης Πετρίδης: Από τον Eminem στον Kendrick Lamar

Όσοι παρακολούθησαν σήμερα στις 6:30 στην ΕΡΤ 1 την νέα τηλεοπτική σειρά 'Soundtracks τα τραγούδια που καθόρισαν την ιστορία' και που έχει αναφορά, κυρίως στην δολοφονία του Martin Luther King το 1968, άκουσαν από την Nina Simone και την Aretha Franklin σε τραγούδι του Curtis Mayfield, μέχρι τους Public Enemy και τον Kendrick Lamar να κλείνει το επεισόδιο με το εξαιρετικό τραγούδι του Allright.

Το άκουσα, το χάρηκα και δικαιώθηκα για μία ακόμα φορά και εγώ και ο Κώστας που εδώ και 7-8 χρόνια, όταν κανείς δεν τον παραδεχόταν ή τον ήξερε στην χώρα μας, επιμέναμε ότι είναι μεγάλο ταλέντο.

Δεν θέλω καμία άλλη απόδειξη, με κάλυψε με αυτά που είπε ο George Clinton (Parliament-Funkadelic) στο σημερινό επεισόδιο για το Kendrick Lamar και το Hip Hop.

Καταλαβαίνω ότι καθένας έχει το δικαίωμα να μην του αρέσουν διάφορα είδη μουσικής, δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να κρίνει κάτι που δεν το γνωρίζει.

Μόνο αν ακούς σαν οπαδός και αγαπάς μια συγκεκριμένη μουσική, έχεις το δικαίωμα να μιλήσεις για τους άξιους και ανάξιους αυτού του είδους.

Οι άλλοι καλό είναι να έχουν άποψη γι' αυτά που ξέρουν.

Και αυτός που έχει το απόλυτο δικαίωμα να μιλήσει για το χιπ χοπ, μεταξύ άλλων, είναι ο Eminem.

Μπράβο του που στο νέο του άλμπουμ βγήκε και 'τάριξε' σε κάποιους ανίδεους που βρήκαν το χιπ χοπ σαν μέσο να γίνουν διάσημοι, επειδή είναι της μόδας.

Και δεν μιλάει μόνο γι' αυτούς στο νέο άλμπουμ, ξεμπροστιάζει το σύστημα στην Αμερική, της τηλεόρασης και των media.

Πολλοί λίγοι μπορούν να το κάνουν αυτό, ήδη το κατεστημένο του επιτίθεται.

O Eminem όμως έχει ένα τέτοιο status που δεν τον νοιάζει αν θα είναι υποψήφιος για Grammy, ή αν το Billboard και οι υπόλοιποι τον κριτικάρουν.

Όταν πήρε το όσκαρ, δεν παρουσιάστηκε στην εκδήλωση και αυτό το έχουν κάνει οι μεγάλοι σταρς.