'Απαγορευμένος' ο Wagner στο Ισραήλ

'Απαγορευμένος' ο Wagner στο Ισραήλ

Σε ένα από τα σημερινά σχόλια στο Facebook, ένας επισκέπτης επεσήμανε ότι τα Carmina Burana ήταν από τα κλασικά έργα που συμπαθούσε ιδιαίτερα ο Χίτλερ και εξέφρασε την απορία του πώς το χρησιμοποίησε σε διαφήμιση το ΠΑΣΟΚ. Φαντάζομαι ότι όσοι έχουν αυτές τις απόψεις δεν θα θέλουν να απαγορευτεί γενικά η κλασική μουσική επειδή άρεσε στον Χίτλερ.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ ζήτησε συγνώμη στους ακροατές μετά από την μετάδοση της μουσικής του Richard Wagner από το Λυκόφως την Θεών.

Ο Γερμανός συνθέτης του 19ου αιώνα παραμένει αμφισβητούμενος στη χώρα λόγω του αλλοιωμένου αντισημιτισμού του και επειδή ο Χίτλερ ήταν ένας μεγάλος θαυμαστής του.

Αλλά την Παρασκευή ένας σημαντικός σταθμός κλασικής μουσικής έπαιξε μέρος από το Götterdämmerung του Wagner (Λυκόφως των Θεών).

Στην ομιλία του, ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός δήλωσε ότι ο συντάκτης παραπλανήθηκε και έπαιξε την μουσική.

Η ισραηλινή δημόσια ραδιοτηλεοπτική εταιρεία πρόσθεσε ότι αναγνώρισε τον πόνο που θα προκαλούσε μια τέτοια μετάδοση μεταξύ των επιζώντων του Ολοκαυτώματος.

Το έργο του Wagner περιέχει απόψεις για τη φυλετική καθαρότητα. Ο συνθέτης ήταν επίσης συντάκτης ενός φυλλαδίου με τίτλο Ιουδαϊσμός στη Μουσική, όπου είπε ότι ο "Εβραίος" ήταν "ανίκανος για καλλιτεχνική έκφραση".

Η μουσική του Wagner δεν απαγορεύεται στο Ισραήλ αλλά δεν παίζεται εξαιτίας της ευρείας δημόσιας αντιπολίτευσης.

Την Παρασκευή ο παρουσιαστής στο σταθμό Kol Hamusica έπαιξε μια καταγραφή της τελικής πράξης του Götterdämmerung.

Το κομμάτι διηύθυνε ο Daniel Barenboim - ο οποίος είναι Εβραίος - και εμφανίστηκε στο φεστιβάλ Bayreuth το 1991 παίζοντας Wagner.

Η επακόλουθη συγγνώμη επικρίθηκε από εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι αποτρόπαιες απόψεις του δεν ακυρώνουν το έργο του.

"Υπάρχουν επιζώντες του Ολοκαυτώματος που αγαπούν τη μουσική του, όπως και εκείνοι που το αντιτίθενται, πρέπει να ακούσετε τη μουσική του και η μουσική του είναι απολύτως όμορφη", δήλωσε ο Τζόναθαν Λίβνυ, επικεφαλής της ισραηλινής κοινωνίας Wagner.

Το 2011 μια ισραηλινή ορχήστρα έπαιξε σύνθεση Wagner στη Γερμανία. Εκείνη την εποχή, ο Διευθυντής Ορχήστρας της Ορχήστρας Ισραηλινών, Ρομπέρτο ​​Πατερόνοστα, δήλωσε ότι ενώ η ιδεολογία του Wagner ήταν «τρομερή», ο στόχος τους ήταν «να χωρίσουν τον άνθρωπο σαν χαρακτήρα, από την τέχνη του».