Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει τη νοημοσύνη σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει τη νοημοσύνη σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη

Η χρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κάνει κακό στη γνωσιακή ικανότητα του ατόμου υποστηρίζει νέα διεθνή μελέτη που έγινε στην Κίνα και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Μάλιστα, η διεθνής επιστημονική ομάδα εξηγεί ότι η αρνητική επίπτωση αυξάνει με την ηλικία και επηρεάζει κυρίως τους άνδρες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Επίσης, λέει ότι η ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

Οι ερευνητές για τέσσερα χρόνια κατέγραφαν τις μαθηματικές και λεκτικές δεξιότητες περίπου 20.000 ατόμων στην Κίνα, χώρα με ιδιαίτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση λόγω ρύπανσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία το 80% των αστικών πληθυσμών εκτίθεται σε μη ασφαλή επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Στο πλαίσιο της μελέτης έγιναν μετρήσεις των επιπέδων του διοξειδίου του θείου, του διοξειδίου του αζώτου και σωματιδίων μικρότερων των 10 μικρομέτρων σε διάμετρο στις περιοχές όπου ζούσαν οι συμμετέχοντες.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από όλους τους συμμετέχοντες, δέκα ετών και άνω, άνδρες και γυναίκες, να απαντήσουν την περίοδο 2010-2014 σε 24 μαθηματικές ερωτήσεις και 34 ερωτήσεις αναγνώρισης λέξεων.

Από τη συνδυαστική ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι η υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση συντελούσε σε σημαντική μείωση στο σκορ των λεκτικών και αριθμητικών τεστ, αντίστοιχη της απώλειας ενός έτους μόρφωσης.

«Η επίδραση αυτή είναι χειρότερη στους ηλικιωμένους, ειδικά τα άτομα άνω των 64 ετών και τους άνδρες, αλλά και όσους έχουν ήδη χαμηλό μορφωτικό επίπεδο», εξηγεί ο Δρ Ξι Τσεν από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale, μέλος της επιστημονικής ομάδας.

Και προσθέτει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η αιτία της απώλειας της νοημοσύνης και δεν πρόκειται για έναν απλό συσχετισμό, αφού στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκαν και άλλοι παράγοντες όπως οι γενετικές διαφορές που μπορεί να επηρεάζουν τον δείκτη ευφυΐας του ατόμου.

Επιβαρυντική η χειρωνακτική δουλειά σε εξωτερικό χώρο

Πολλοί ρυπογόνοι παράγοντες πιστεύεται ότι επηρεάζουν άμεσα τη χημεία του εγκεφάλου με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα τα μικροσωματίδια μπορούν να μεταφέρουν τοξίνες απευθείας στον εγκέφαλο.

Άλλοι ρυπαντές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης.

Δεδομένων των ανωτέρω οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο είναι πιο ευάλωτοι στη χρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση επειδή συνήθως απασχολούνται σε χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.

Ο «αόρατος» φονιάς

Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν χαρακτηρίζεται άδικα «αόρατος» φονιάς αφού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προκαλεί επτά εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, σε παγκόσμια κλίμακα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 98% των πόλεων με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους σε χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος χώρες, αποτυγχάνουν να τηρήσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ για την ποιότητα του αέρα.

[via]