Η καλή ποπ πάντα επιβιώνει

Αλήθεια έχετε σκεφθεί ποτέ πόσα χρόνια υπάρχει και ουσιαστικά κυριαρχεί στην καθημερινή μας ζωή η μουσική ποπ?, δεν είναι και ιδιαίτερα εύκολη η απάντηση, γι' αυτό θα σας το θυμίσω, για πρώτη φορά ο όρος χρησιμοποιήθηκε πριν από περίπου 90 χρόνια για να περιγράψει τα τραγούδια που ήταν πιο αγαπητά στο κοινό.

Στην δεκαετία του '50 ο όρος πήρε πιο σαφή διάσταση και περιέγραφε στην Βρετανία την απήχηση που είχε το ροκ εντ ρολ σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.

Το 1967, το ροκ έπαιρνε άλλες διαστάσεις και νέοι ήχοι δονούσαν την ατμόσφαιρα βοηθώντας το ροκ εκτός από συγκεκριμένο ήχο να αποκτήσει και συγκεκριμένη ταυτότητα τρόπου ζωής.

Εκείνη την περίοδο έγινε ο διαχωρισμός και με τον όρο ποπ θέλησαν οι κριτικοί της εποχής να διαχωρίσουν τα εμπορικά τραγούδια που είχαν επιτυχία, από αυτά που αν και είχαν μεγάλη μερίδα του κοινού που τα υποστήριζε δεν κατάφερναν να έχουν παρουσία στους καταλόγους με τα πιο εμπορικά τραγούδια.

Αυτή η μουσική αντιπαράθεση που έγινε με καλές προθέσεις από αυτούς που την καθιέρωσαν, σε ορισμένους έδωσε την ευκαιρία να προσπαθήσουν να υποβιβάσουν την αξία της ποπ σε σχέση με το ροκ ή άλλα είδη μουσικής.

Τα τελευταία 60 χρόνια η ποπ, μας έχει παρουσιάσει αριστουργήματα σε όλους τους χώρους της μουσικής, γιατί, όσο και να φαίνεται παράξενο, υπάρχουν ποπ κομμάτια σε όλους τους χώρους της μουσικής, ακόμα και στην τζαζ, συνθέσεις που καταφέρνουν να περνούν στο ευρύ κοινό αυτόματα χαρακτηρίζονται ποπ.

Καλή σύγχρονη ποπ είναι τα τραγούδια της Lady Gaga, Bad Romance, Poker Face, Just Dance,Telephone, μέτρια ποπ είναι τα τραγούδια από το τελευταίο της άλμπουμ, απλούστατα γιατί δεν κατάφεραν να περάσουν στον κόσμο.

Δεν είναι δίκαιο να τοποθετούν κάποιοι την ποπ της Celine Dion με διάφορα αδιάφορα χορευτικά κομμάτια.

Όμως και σ' αυτόν τον χώρο υπάρχουν πολύ καλά κομμάτια, η διασκευή των δύο Λονδρέζων dj με το όνομα Stigma στο Bound 2 του Kanye West με τον νέο τίτλο Nobody To Love δεν έγινε τυχαία Νο 1 στην Αγγλία και έχει ένα χαρούμενο βίντεο που ενθουσιάζει την νεολαία.

https://www.youtube.com/watch?v=KD5fLb-WgBU

Καλά είναι και τα πρόσφατα χορευτικά τραγούδια Rather Be των Clean Bandit, I Got U του Duke Dumont και My Love των Route 94.

https://www.youtube.com/watch?v=m-M1AtrxztU

Αυτοί οι οποίοι μιλούν υποτιμητικά για την ποπ, απλά δεν αγαπάνε την μουσική, η ζωή μας χωρίς αγαπημένα τραγούδια θα ήταν εντελώς διαφορετική και αρκετά μίζερη.

Κώστας Ζουγρής