Το ... "μαγαζί" που λέγεται RocK των 80ς ...!!

Το ... "μαγαζί" που λέγεται RocK των 80ς ...!!

Από τον Σπύρο Μασούρα

Προς Θεού δεν θέλω να θίξω κάθε συγκρότημα ή κάθε άλμπουμ που κυκλοφόρησε την δεκαετία του '80 . Δεν θέλω επίσης να κριτικάρω ή να υποβαθμίσω την μουσική της , εξ άλλου δεν είμαι ικανός και αρμόδιος για αυτό ...!
Αντίθετα θα ξεκινήσω λέγοντας ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος μας χάρισε άλμπουμ διαχρονικά και μουσικά διαμάντια που θα μείνουν για πάντα στο βιβλίο Ιστορίας της RocK . Πολλοί επίσης χάραξαν τον δρόμο και στις επόμενες γενιές επηρεάζοντας πολλούς που συνέχισαν το είδος , παίρνοντας την σκυτάλη από τους πλέον αυθεντικούς και ακέραιους υπερασπιστές της RocK .

Τι θα μπορούσαμε να πούμε άλλωστε για τους Nirvana που μέσα σε λίγα χρόνια άλλαξαν τον κόσμο μιλώντας κατ ευθείαν στην καρδιά κάθε ακροατή . Τι θα μπορούσαμε να προσάψουμε στους metallica ή τους Queen ???
Σκοπός μου δεν είναι να κατηγορήσω οποιοδήποτε καλλιτέχνη ,τους σέβομαι και τους θαυμάζω τον καθένα ξεχωριστά ...!
Θέλω όμως να μιλήσω για το ύφος , την "πολιτική" ή ακόμα και το στυλ αυτής της δεκαετίας ...

37524111 458892077909737 7764720316143632384 n

Όλα άλλαξαν άρδην μετά το πέρας της μοναδικής και καταλυτικής δεκαετίας των 70ς . Δεν μοιρολατρώ το παρελθόν ούτε θεωρώ τον εαυτό μου κολλημένο σε αυτό . Δεν μπορώ όμως να ξεχάσω ούτε να παραλείψω το τι έγινε εκείνη την εποχή .

Σαν φάρμακο που γιατρεύει τις πληγές του πολέμου , του ρατσισμού , της καταπίεσης η μουσική τότε γιάτρεψε τους ακροατές o ... περισσότερο σαν διαμαρτυρία παρά σαν μουσική περίοδος έμοιαζε τότε . Τόσο το κοινό όσο και οι καλλιτέχνες εστίασαν στα κοινωνικά προβλήματα , στην ελευθερία , στην αυτούσια αγάπη τους για την μουσική βρε αδελφέ ...!!!

Από την άλλη πλευρά το '80 βρήκε το κοινό ( σε όλον τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ ?) σε μια κοινωνική και οικονομική άνθιση ... βγαίνοντας από μια εποχή με περιορισμούς , καταπίεση και φτώχια σαν "νεόπλουτοι" και χωρίς πολλά να τους προβληματίζουν ξεχύθηκαν σε έναν επιφανειακό τρόπο διασκέδασης ... εξερευνούσαν τρόπους διασκέδασεις εντελώς άγνωστους (disco , club ,μπουζούκια κλπ κλπ) , τρόπους κραιπάλης και ασυδοσίας ....
Τότε λοιπόν έγινε το μεγάλο "ΜΠΑΜ" , ηλεκτρονική μουσική , εμπορικά τραγούδια και τη μεγαλύτερη άνθιση της ΠΟΠ . Ο κόσμος ξέχασε γρήγορα τι τον εκφράζει και αφοσιώθηκε στο να διασκεδάσει (αυτό και μόνο) .
Η RocK έχανε έδαφος , ότι άλλοτε αποτελούσε τον τρόπο διασκέδασης είχε γρήγορα ξεπεραστεί και αντικατασταθεί ...!

Αυτό που ακολούθησε δεν ξέρω αν έσωσε την RocK μουσική από τον αφανισμό ή ήταν κάτι πολύ πολύ κακό για αυτήν αλλά όλα άλλαξαν . Η RocK άρχισε να μπαίνει στις Discotheque . Bon Jovi , Guns n Roses , Queen , Twisted Sister και πολλοί ακόμα συνέδεσαν κατά κάποιον τρόπο τη RocK με τη μουσική της τότε εποχής ... Το αποτέλεσμα ...? Για ΕΜΕΝΑ κακό , κάτι ενδιάμεσα σε "επιφανειακό" και ποιοτικό ... κάτι χωρίς ύφος , χωρίς αυτό που αντιπροσώπευε τους "ροκάδες" , από τους στίχους και την μουσική μέχρι το ντύσιμο και την σκηνική παρουσία ...

Ένας ρομαντικός τρόπος σκέψης θα μπορούσε να πει ότι ήταν ένας τρόπος να επιβιώσει η RocK από αυτό που συνέβαινε ή ακόμα ότι προσαρμόστηκαν στα δεδομένα της εποχής , επίσης θα μπορούσαμε να πούμε ότι πολύ απλά εξελίχθηκαν τα πράγματα όπως ήταν φυσικό να γίνει ...!! Από την άλλη μεριά όμως μπορούμε να πούμε ότι ήταν ένας τρόπος να βγάλουν λεφτά , ότι οι δισκογραφικές κατεύθυναν έτσι τα πράγματα ώστε να έχουν μερίδιο της "πίτας"...
Όπως και να έχει το πράγμα η 80ς επηρέασε μια ολόκληρη γενιά , έγινε κομμάτι της RocK ιστορίας και δεν μπορούμε παρά να είμαστε ευγνώμονες σε αυτό . Βέβαια από εμάς εξαρτάται και είναι στο χέρι μας να δούμε τα πράγματα όπως Θέλουμε ...!!!

Ήταν δηλαδή μια δίοδος ώστε να επιβιώσει η RocK ή απλά μια εμπορική αλληλουχία ? Και αν ναι ποιά η άποψή μας για αυτό ??
Κρατάμε τα καλά της και απορρίπτουμε ότι δεν μας κάνει ??? Ίσως να είναι και το σοφότερο που μπορεί να κάνει κάποιος μουσικόφιλος ...!!???

Hey hey, my my
Rock and roll can never die
There's more to the picture τhan meets the eye
Hey hey, my my ....!!!