Σαλαμί-κονος, η Μύκονος των φτωχών

Σαλαμί-κονος, η Μύκονος των φτωχών

Διαβάζουμε σε διάφορα έντυπα ατελείωτα αφιερώματα για τα Ελληνικά νησιά, αλλά πουθενά δεν υπάρχει αναφορά σε ένα από τα μεγαλύτερα και με μεγάλο σε αριθμό κατοίκων, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η Σαλαμίνα είναι για πολλούς το νησί των φτωχών, όμως αναλογικά έχει κι' αυτή το μερίδιο της σε αυτό που ονομάζουμε πλούτο της χώρας.

Image result for σαλαμινα

Η Σαλαμίνα είναι η πατρίδα του ομηρικού βασιλιά Αίαντα του Τελαμώνιου και του τραγικού ποιητή Ευριπίδη. Είναι επίσης διεθνώς γνωστή από την ομώνυμη ιστορική Ναυμαχία που συνέβη το 480 π.Χ., ανάμεσα στους Έλληνες και στην Περσική Αυτοκρατορία, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν η νίκη των Ελλήνων και το οριστικό τέλος στα σχέδια των Περσών να εξαπλωθούν στην Ευρώπη.

Στη Σαλαμίνα ο μεγάλος νεοέλληνας ποιητής Άγγελος Σικελιανός έμεινε σε ένα σπιτάκι από το 1933 έως το 1950, απέναντι από το Μονή της Φανερωμένης. Ο θρυλικός αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, Γεώργιος Καραϊσκάκης είχε το στρατηγείο του στην παραλία.

Πολλές είναι οι παραλίες που δεν έχουν να ζηλέψουν και πολλά πράγματα από τα ονομαστά νησιά μας.

Σ'αυτό που υστερεί εδώ και δεκαετίες, είναι στην αδυναμία του δήμου να ελέγξει κάθε καλοκαίρι τον όγκο των σκουπιδιών που πολλές φορές είναι εκτός ελέγχου.

Σήμερα οι περισσότεροι κάτοικοι της Αττικής δεν νομίζω ότι έχουν την δυνατότητα να κάνουν διακοπές στα πανέμορφα νησιά μας, οι τιμές είναι απλησίαστες και όπως διάβασα κάπου, είναι αστείο, αλλά έχει και μεγάλη δόση αλήθειας, μόνο σαν γκαρσόνι ή μπαρ γούμαν μπορεί να πάει κανείς σε Ελληνικό νησί.

Θυμάμαι την πρώτη, από τις 2-3 φορές που έχω πάει στην ζωή μου στην Μύκονο, στον περασμένο αιώνα, ταξιδέψαμε με τον Στράτο και τον Αντώνη με ένα πλοίο σαράβαλο, κατάστρωμα, που θα έκανε ίσως και 10 ώρες να πάει.

Ακούγαμε στο πλοίο το Summer In The City και το Love Me Please Love Me από τα ξένα ραδιόφωνα και κουβαλάγαμε μαζί μας κουβέρτες για να κοιμηθούμε στη παραλία.

Κάπου έχω φωτογραφίες με τον αυθεντικό πελεκάνο τον Πέτρο.

Τώρα τα παιδιά πηγαίνουν αεροπορικώς, πληρώνουν αρκετά χρήματα για την διαμονή τους και κοροϊδεύουν τον Γιώργο Παπανδρέου για το 'Λεφτά υπάρχουν', όχι δεν υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχουν γι' αυτούς που ποτέ δεν είχαν, οι υπόλοιποι πάντα είχαν και θα έχουν.

Κώστας Ζουγρής

https://www.apotis4stis5.com/themata-f/31577-cd-5