Η τηλεοπτική κηδεμονία μας παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις

Όποιος έχει ακόμα την υπομονή να παρακολουθεί τηλεοπτικές ειδήσεις στα φερόμενα ως μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια θα νομίζει ότι βρίσκεται στον Αμερικάνικο νότο του 19ου αιώνα όπου οι Κου-Κλουξ Κλαν κυριαρχούσαν και δεν δεχόντουσαν καμία αντίρρηση στην ιδεολογία τους.

Ο τρόπος που αντιδρούν σε κάθε υπόθεση που νομίζουν ότι πάει κόντρα στις κυβερνητικές επιλογές είναι πραγματικά πρωτόγνωρος για όσους έχουν ζήσει στην χώρα μας ακόμα και στην περίοδο της χούντας.

Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι γραμμή της κυβέρνησης, αλλά όπως συμβαίνει με τα ανεκπαίδευτα ζώα που μπορεί να αντιδράσουν βίαια κάτω από ορισμένες συνθήκες, έτσι διάφοροι σχολιαστές θυμώνουν πραγματικά, ή τουλάχιστον έτσι δείχνουν, όταν κάποιος φιλοξενούμενος τους τολμάει να πει έστω και ένα μα..

Η υπόθεση της Χρυσής Αυγής βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης, όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες ξέρουν τι εκπροσωπεί αυτό το κόμμα και έχουν πάρει τις αποστάσεις τους από αυτό, αλλά ο τρόπος αντίδρασης των παρουσιαστών στην τηλεόραση στο συγκεκριμένο θέμα είναι τέτοιος, σε σημείο που θα υποπτευόταν κανείς ότι προσπαθούν να στρατολογήσουν οπαδούς σε ένα κόμμα όπως αυτό της Χρυσής Αυγής, γιατί είναι τόσο κραυγαλέα αντιδημοκρατικός σε σημείο που σε κάνουν να βρίσκεις ομοιότητες με την υπόθεση του Αλβανού δολοφόνου που πέθανε στις φυλακές της Νιγρίτας σύμφωνα με τον ιατροδικαστή από διάφορες μορφές βίας.

Ήταν ένας κοινός δολοφόνος, κι όμως ο τρόπος του θανάτου του οδηγεί ένα δημοκρατικό πολίτη σε προβληματισμό.

Όποιος τολμάει να θέσει την παραμικρή αμφιβολία για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, η επιθετική ερώτηση των παρουσιαστών ή σχολιαστών είναι: Είσαι υπέρ του ναζισμού?, ποιος προσκεκλημένος θα τολμούσε να μην απαντήσει όχι σε τέτοιο ερώτημα.

Προχθές ο Κώστας Αρβανίτης σε μια παρουσία του σε ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι είχε θέσει σωστά το όλο θέμα, αλλά μόλις τέθηκε η συγκεκριμένη ερώτηση, η κατάσταση πήγε εκεί που ήθελε ο παρουσιαστής και η παρέα του.

Τώρα τα βάζουν με τις θέσεις του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος εκ των υστέρων δυστυχώς όπως ο παππούς του προσπαθεί να δικαιολογήσει την αντίδρασή του σ' αυτά που όπως λέει του επέβαλλαν να κάνει οι τραπεζίτες.

Μπορεί να έχει δίκιο,αυτό θα το μάθουν οι νεότεροι μετά από πολλά χρόνια, αλλά ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως και ο παππούς του και οι δικαιολογίες ότι τα συμφέροντα και το παλάτι τους έκαναν πέρα, έδειξε την αδυναμία τους να αξιοποιήσουν την δύναμη που τους είχε δώσει ο λαός.

Το πράγμα για μένα είναι απλό, αν δεν είχαμε μπει στον έλεγχο του νομισματικού ταμείου κάποιες από τις τράπεζες δεν θα άντεχαν και θα έκλειναν με σοβαρές συνέπειες για τους μεγαλοκαταθέτες τους και τα ασφαλιστικά ταμεία, όμως για το 90% τουλάχιστον του λαού, αυτό δεν θα είχε καμία οικονομική επίπτωση, συνεπώς δεν θα είχαμε το σημερινό πρόβλημα ανεργίας, μείωσης κατανάλωσης και την τόσο μεγάλη πρωτοφανή σε παγκόσμιο επίπεδο κρίση.

Η Ευρωπαϊκή ένωση θα στήριζε με κάποιο τρόπο την χώρα, αφού δεν θα μπορούσε να εγκαταλείψει ένα βασικό μέλος της κοινότητας, με σαφώς λιγότερο κόστος, στην Ελλάδα, η Ευρώπη επέβαλε την αντίθετη λύση από αυτό που έκαναν οι Αμερικανοί και έκλεισαν την Lehman και άλλες τράπεζες.

Τώρα απλά μας έχουν οδηγήσει σε ένα αδιέξοδο που δύσκολα θα βρεθεί λύση του, γιατί για να ανακάμψει η χώρα θα χρειασθούν ίσως δεκαετίες και αυτό βέβαια το εκμεταλλεύονται αυτοί που δημιούργησαν την κρίση και έφεραν την κατάστασή μας εκεί που ήθελαν.

Το ξεπούλημα της χώρας είναι γεγονός και κανείς δεν έχει αντίρρηση στο να επενδύσουν κάποιοι στο Ελληνικό, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στα τρένα, παντού, αλλά τώρα πια οι παραχωρήσεις αυτές γίνονται με το 1/5 σχεδόν από το πραγματικό τίμημα και σε μερικές περιπτώσεις το 1/10.

Οι επιπτώσεις δυστυχώς από αυτές τις ενέργειες θα φανούν για τον κόσμο και το κράτος μας στις επόμενες δεκαετίες.

Κώστας Ζουγρής