Θα επιστρέψει η μουσική στη ζωή μας;

Θα επιστρέψει η μουσική στη ζωή μας;

Από τον Κώστα Ζουγρή

 

Τα μηνύματα είναι απογοητευτικά, ο κόσμος στην Ελλάδα δεν δίνει πια την σημασία που έδινε στην μουσική.

 

Η κρίση με τις πολιτικές και οικονομικές συνέπειες, η μη ύπαρξη ενδιαφέροντος από την πλευρά της πολιτείας, η δωρεάν πρόσβαση στην ακρόαση της μουσικής μέσα από τις μουσικές πλατφόρμες και η έλλειψη μεγάλων ονομάτων που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του ακροατή και αρκετά άλλα έχουν οδηγήσει την μουσική κατάσταση στην χώρα μας σε οριακό σημείο από το οποίο θα περάσουν χρόνια για να ξεφύγει.

 

Παλαιότερα η μουσική αποτελούσε προτεραιότητα για τους νέους που άκουγαν μουσική στον περισσότερο ελεύθερο χρόνο τους αντάλλαζαν απόψεις με τους φίλους τους, άκουγαν φανατικά ραδιοφωνικές εκπομπές, διάβαζαν μουσικά έντυπα και γενικά είχαν την μουσική στην καθημερινή τους ζωή.

 

Βέβαια η μουσική δεν είναι το μόνο που έχει πια μικρότερη σημασία στην ζωή ενός σημερινού νέου, το ίδιο συμβαίνει με τον αθλητισμό, τις άλλες μορφές τέχνης, την λογοτεχνία, την πολιτική και γενικά ότι θα έπρεπε να ενδιαφέρει ένα νέο σε μια πολιτισμένη χώρα.

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η πολιτεία και οι εκάστοτε κυβερνώντες οι οποίοι δείχνουν να αδιαφορούν εντελώς για τους νέους, αλλά και τους ηλικιωμένους.

 

Όλα τα κόμματα ρίχνουν το βάρος τους στο κομμάτι του πληθυσμού που πιστεύουν ότι θα τους φέρει πιο εύκολα ψήφους.

 

Η μουσική, η λογοτεχνία και γενικά οι τέχνες είναι κάτι που δεν έμαθαν να αγαπούν ιδιαίτερα οι πολιτικοί μας αφού οι περισσότεροι πέρασαν τα νεανικά τους χρόνια μέσα στις δραστηριότητες του κόμματος τους και είναι αμφίβολο το αν οι περισσότεροι έχουν την γνώση που απορρέει λογικά από τα πτυχία τους στα Ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

 

Αλλά και αυτοί που σπούδασαν στο εξωτερικό, επιστρέφοντας, αφοσιώνονται στην 'δουλειά' που είναι γι' αυτούς η πολιτική.

 

Ραδιόφωνο, τηλεόραση και τύπος στηρίζουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες στην βοήθεια των κυβερνήσεων και των μεγάλων εταιρειών που δεν δίνουν βέβαια και ιδιαίτερη σημασία στην μουσική, το ενδιαφέρον τους σταματάει στο να γίνουν χορηγοί σε κάποια εκπομπή Talent Show.

 

Τι θα μπορούσε να γίνει; περισσότερος χρόνος στην εκπαίδευση από το αρχικό στάδιο αφοσιωμένος στις τέχνες.

 

Οι Έλληνες νέοι, αλλά και οι μεγαλύτεροι, δείχνουν να μην έχουν χρόνο για μικρές χαρές όπως στο παρελθόν, ή το χειρότερο, όλες αυτές οι 'μπούρδες' στην τηλεόραση άλλαξαν πια τον χαρακτήρα του Έλληνα.

 

Για να επιστρέψει ο κόσμος στην μουσική, στα βιβλία και όλα αυτά που πρέπει να τον ενδιαφέρουν, όπως τους υπόλοιπους ανθρώπους στον πολιτισμένο κόσμο, θα πρέπει πρώτα να λύσει τα καθημερινά του προβλήματα μα βασικότερα την ανεργία και την αβεβαιότητα για το μέλλον.

 

Μέχρι τότε, όσοι μπορούν, πρέπει να προσπαθούν να κρατούν ζωντανό το όραμα της επιστροφής σε κανονικούς ρυθμούς ζωής.

 

ΥΓ. Περιμένουμε και τις δικές σας απόψεις για ότι απασχολεί τον σημερινό άνθρωπο, η σελίδα μας είναι ανοικτή