Γιάννης Πετρίδης: Οι U2 είναι πολύ σκληροί για να πεθάνουν

Γιάννης Πετρίδης: Οι U2 είναι πολύ σκληροί για να πεθάνουν

Θυμάμαι σαν σήμερα όταν στις αρχές του '80 είχα παρακολουθήσει με ένα φίλο μου στο Μαϊάμι μία από τις πρώτες εμφανίσεις των U2 στην Αμερική, πραγματικά ήταν μία εμφάνιση που μου έμεινε αξέχαστη.

 

https://www.apotis4stis5.com/themata-f/23919-u2-2

 

Σκέφτομαι πως όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την μουσική έχω δει αμέτρητα συγκροτήματα και καλλιτέχνες που δικαίωσαν ή διέψευσαν τις προσδοκίες μου από την εντύπωση που αποκόμισα όταν τους είδα.

 

Οι U2 προχώρησαν και δικαίωσαν τις αρχικές προσδοκίες μας, ας μην κρυβόμαστε από το 1980 δεν εμφανίσθηκαν πολλά συγκροτήματα που θα μπορούσαν να σταθούν δίπλα τους.

 

Το τελευταίο τους άλμπουμ με την κυκλοφορία του έχει διχάσει τους κριτικούς, αλλά δεν θα έλεγα ότι συμβαίνει το ίδιο με τους οπαδούς τους οι οποίοι πιστεύω ότι είναι θετικοί στην επιστροφή σε ήχους που τους είχαμε συνηθίσει.

 

Είναι αστείο βέβαια το να προσπαθήσει να συγκρίνει κάποιος το Songs Of Experience με τα κλασικά άλμπουμ του συγκροτήματος στην δεκαετία του '80, είναι σαν να προσπαθεί κάποιος να συγκρίνει έναν 30αρη με έναν 60αρη.

 

Οι ήχοι από το παρελθόν δεν γυρίζουν πίσω, ηχογραφήθηκαν τότε και ανάλογα με την αξία τους, τους απολαμβάνουμε στο διηνεκές.

 

Θυμάμαι πριν από αρκετά χρόνια, όλοι είχαν ξεγράψει τους Rolling Stones, όμως παραμένουν κορυφαίοι, βέβαια δεν θα παίξει νέα τραγούδια τους το ραδιόφωνο, αλλά με κάθε αφορμή θα ακουσθεί ένα κλασικό τους τραγούδι, ενώ στις συναυλίες είναι ασυναγώνιστοι και τους παρακολουθούν μικροί και μεγάλοι, όπως και τους U2.

 

Το νέο άλμπουμ των U2 θα το συγκρίνουμε με τα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2017, και για μένα ο ήχος τους είναι σημερινός και πρώτης κατηγορίας σε μια χρονιά που δεν θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για πολλά άλμπουμ..

 

Σε μερικές μέρες θα μάθετε την λίστα του Site και θα δείτε αν είναι στις επιλογές της χρονιάς.

 

Πριν από μισό αιώνα περίπου οι U2 είχαν στείλει τραγούδια τους στην εταιρία η οποία τους απέρριψε, αν το ίδιο έκανε και η Island, ίσως τώρα να μην μιλάγαμε γι' αυτούς, η τύχη πολλές φορές παίζει τα παιχνίδια της, θετικά ή αρνητικά, η μουσική έχει ανάγκη από συγκροτήματα επιπέδου των U2 για να προσελκύει νέους φίλους, ας ακούσουμε το άλμπουμ όπως θα ακούγαμε οποιονδήποτε άλλο δίσκο, όχι να λέμε δεν είναι σαν αυτό, δεν είναι σαν το άλλο, το Joshua Tree, το Achtung Baby και τα υπόλοιπα δεν επαναλαμβάνονται, είναι όμως κοντά μας και τα απολαμβάνουμε όπως και το νέο άλμπουμ.