Διονύσης Σαββόπουλος, ήταν φτωχός και έγινε πλούσιος...

Διονύσης Σαββόπουλος, ήταν φτωχός και έγινε πλούσιος...

Δεν τολμώ να γράψω το όνομα Σαββόπουλος και αμέσως οι επιθέσεις εναντίον του από τα ίδια 50-100 άτομα πέφτουν βροχή και τον κατηγορούν ότι άλλαξε, δεν είναι αυτός που ήταν παίζει το παιχνίδι της πλουτοκρατίας... και ότι δεν είναι πια ο 20χρονος που έμαθαν από το άλμπουμ 'Φορτηγό'.

Με τον Σαββόπουλο έχω μιλήσει μόνο μία φορά στην ζωή μου, δεν τον ξέρω προσωπικά για να εκφέρω γνώμη για τον χαρακτήρα του σαν άνθρωπο, το ταλέντο του όμως είναι δεδομένο και δεν αλλάζει ότι και να προσπαθούν να του προσάψουν οι 50-100, άντε ας είναι 200, ναι δεν είναι περισσότεροι.

Θα έλεγα ότι υπάρχει μια απέχθεια από ορισμένους, γι'αυτούς που ξεκίνησαν από φτωχές οικογένειες και πέτυχαν στην ζωή τους.

Αν ο Σαββόπουλος είχε την μοίρα του Άσιμου θα ήταν τώρα κάτι σαν Εθνικός ήρωας, μεγάλωσε, δούλεψε, ήταν ταλαντούχος, τα κατάφερε και μοιραία δεν μπορεί να έχει τα ίδια μυαλά που είχε σαν άφραγκος φοιτητής πριν από μισό αιώνα.

Δηλαδή αυτοί που τον κατηγορούν, αν είχαν στην ζωή τους τα ίδια επιτεύγματα, δεν θα άλλαζαν;

Εύκολα το λέει κάποιος, αλλά δύσκολα συμβαίνει.

Ο Σαββόπουλος είναι ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς μας και ο μόνος που ερμήνευσε ο ίδιος τα τραγούδια του και μην ακούει χαζομάρες ότι είναι κλέφτης, δεν υπάρχει μουσικός που να μην έχει επηρεασθεί από άλλον, η μόνη υπαρκτή περίπτωση είναι όταν έκανε την διασκευή στο τραγούδι του Dylan και δεν έβαλε από την αρχή το όνομα του, αλλά και αυτό μπορεί να ήταν σφάλμα της εταιρίας του και όχι δικό του.

Υπάρχουν δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις από κορυφαίους συνθέτες μας, ειδικά στον χώρο του λαϊκού τραγουδιού.

Αν κρίναμε τους καλλιτέχνες από τον χαρακτήρα τους, θα έπρεπε να απορρίψουμε τους μισούς από όλες τις μορφές τέχνης. Μουσικούς, ηθοποιούς, συγγραφείς, όλοι κομμάτι της κοινωνίας είναι και αλλάζουν.

Για να μην πιάσουμε την πολιτική, για την οποία κατηγορούν τον Σαββόπουλο για μη σταθερότητα στις πολιτικές του πεποιθήσεις οι υπερασπιστές της ηθικής.

Κώστας Ζουγρής