Ποιες είναι οι 7 τροφές που πρέπει να αποφεύγουν όσοι είναι μεγαλύτεροι από 50 ετών

Ποιες είναι οι 7 τροφές που πρέπει να αποφεύγουν όσοι είναι μεγαλύτεροι από  50 ετών

Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα διατροφής διστάζουν να καλέσουν οποιαδήποτε τροφή ως “απαγορευμένη”, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν τρώμε απ' όλα με μέτρο, με την περιστασιακή “παρασπονδία” να κάνει την όλη προσπάθεια να “αξίζει τον κόπο”.

Οι επικεφαλής του everydayhealth.com ζήτησαν από τους ειδικούς να τους πουν ποιες τροφές μπορεί να θεωρηθούν “απαγορευμένες”, για ποιον λόγο και για ποια άτομα στον γενικό πληθυσμό. Ακολουθούν οι απαντήσεις τους, με τις προτάσεις τους για το τι πρέπει να αλλάξει κανείς στη διατροφή του.

bigstock 149332406

Γλυκίσματα στο πρωινό

Ξεχάστε το επιδόρπιο για πρωινό και τα αρτοσκευάσματα, τα οποία είναι θερμιδικές “βόμβες”. Ένα τυπικό γλύκισμα τέτοιου τύπου μπορεί να έχει 180 θερμίδες ή περισσότερες, πάρα πολύ πρόσθετα σάκχαρα και όχι αρκετές πρωτεΐνες ή φυτικές ίνες. Είναι σημαντικό να πάρετε πρωτεΐνη στο πρωινό. Για ένα καλύτερο πρωινό, επιλέξτε ένα αυγό και ένα κομμάτι τυρί για την πρωτεΐνη, στη συνέχεια προσθέστε δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτα.

Λιπαρά μεσημεριανά γεύματα

Αποφύγετε τα σαλάμια και τα αλλαντικά, καθώς όλα έχουν πολύ λίπος. Μια μερίδα από σκληρό σαλάμι, για παράδειγμα, μπορεί να έχει περίπου 110 θερμίδες, με τις 81 από αυτές να προέρχονται από το λίπος. Αντί για αλλαντικά, επιλέξτε στήθος κοτόπουλου. Συγκριτικά μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη ποσότητα, αφού τα 115 γραμμάρια έχουν περίπου 120 θερμίδες, με μόνο τις 25 από αυτές (περίπου 20%) να προέρχονται από το λίπος.

Λευκή σοκολάτα

Σε σύγκριση με την μαύρη σοκολάτα, η λευκή δεν είναι καλή για την υγεία σας. Η μαύρη σοκολάτα έχει ωφέλιμα αντιοξειδωτικά, που μειώνουν την φλεγμονή στον οργανισμό και, κατά συνέπεια, τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας. Η λευκή σοκολάτα είναι ως επί το πλείστον φυτικό λίπος (βούτυρο κακάο) και προστιθέμενη ζάχαρη. Για παράδειγμα, τα 30 γραμμάρια λευκής σοκολάτας μπορεί να έχουν 153 θερμίδες με περίπου τις μισές από αυτές να προέρχονται από λίπος, ενώ περιέχει και 17 γραμμάρια ζάχαρης και μόλις 2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Προτιμήστε την μαύρη σοκολάτα αντί των άλλων ειδών. Αν και η διατροφική της αξία είναι περίπου η ίδια με εκείνη της λευκής σοκολάτας, τα αντιοξειδωτικά της μαύρης σοκολάτας προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες, ενώ αυξάνει την "καλή" χοληστερίνη (HDL). Αρκεί να μην το παρακάνετε! Ένα μικρό κομματάκι είναι αρκετό. Οι περισσότερες μελέτες που έχουν μετρήσει τα υγιή οφέλη της μαύρης σοκολάτας έχουν χρησιμοποιήσει ως μερίδα τα 30- 40 γραμμάρια ημερησίως.

Μπριζόλα "Ribeye"

Είναι ένα από τα πιο λιπαρά κρέατα που υπάρχουν. Είναι γεμάτη στο εσωτερικό της με κομμάτια λίπους, τα οποία “ποτίζουν” όλο το κρέας. Σκεφτείτε ότι τα 100 γραμμάρια έχουν 16 γραμμάρια καθαρού λίπους, ποσότητα που αντιστοιχεί στην ολική επιτρεπόμενη ημερήσια λήψη λίπους! Επιλέξτε πιο άπαχα κομμάτια κρέατος. Αν δεν γνωρίζετε ποια είναι αυτά, ρωτήστε τον κρεοπώλη σας.

Μπάρες πρωτεΐνης

Σίγουρα, χρειάζεστε πρωτεΐνη, αλλά μια τυπική μπάρα πρωτεΐνης μπορεί να έχει περισσότερη από όση χρειάζεστε. Μάλιστα, πολλές από αυτές συχνά έχουν υπερβολική προστιθέμενη ζάχαρη. Για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα το παρακάνετε, αναζητήστε μια μπάρα που έχει λιγότερα από 7 γραμμάρια σοκολάτας ή άλλου γλυκαντικού. Ακόμη και μια μικρή μπάρα πρωτεΐνης μπορεί να έχει περίπου 200 θερμίδες, αλλά δεν θα σας χορτάσει, οπότε να είστε προσεκτικοί στην κατανάλωσή τους. Ο καλύτερος χρόνος για να φάτε μια τέτοια μπάρα δεν είναι μετά από μια ελαφριά προπόνηση με βάρη, αλλά μετά από μια διαδρομή αντοχής. Και αν σχεδιάζετε να φάτε ένα γεύμα μετά από μια μακρά προπόνηση, μην φάτε μια μπάρα πρωτεΐνης σαν... ορεκτικό.

Τουρσί

Το τουρσί μοιάζει με αβλαβές συνοδευτικό σε σάντουιτς, αλλά δεν είναι. Οι πίκλες (τουρσί) είναι γεμάτες αλάτι και το αλάτι κάνει τον οργανισμό να κατακρατεί υγρά. Σε μερικούς ανθρώπους, το υπερβολικό αλάτι μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Η Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά (American Heart Association) συστήνει να κρατάμε την λήψη νατρίου κάτω από τα 1.500 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα για ένα υγιές επίπεδο αρτηριακής πίεσης. Μία μερίδα τουρσί έχει μόλις 17 θερμίδες, αλλά την απίστευτη ποσότητα των 1,200 mg νατρίου.

Κονσέρβες σούπας

Οι κονσέρβες σούπας έχουν συνήθως πολύ αλάτι. Ακόμα και οι επονομαζόμενες σούπες χαμηλού νατρίου μπορεί να έχουν πάρα πολύ αλάτι. Μία μερίδα (περίπου ένα ποτήρι νερού) μπορεί ακόμα να έχει πάνω από 400 mg νατρίου. Γι' αυτό πρέπει να ελέγχετε πάντα την ετικέτα στην κονσέρβα για το πόσο νάτριο περιέχει.

 

via: everydayhealth.com,

Διαβάστε ακόμη:

sporoi chia

 

Η ομάδα μας σας περιμένει να γίνετε μέλος https://www.facebook.com/groups/30868186536/