Χρόνια πολλά κυρία Bette Midler...

Χρόνια πολλά κυρία Bette Midler...

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Αισίως τα 72 έφτασε η μεγάλη ερμηνεύτρια, ηθοποιός, παραγωγός. Μια κλεφτή ματιά στη καριέρα της που μετράει 45 χρόνια.

Διασκευάζοντας το τραγούδι που είχαν διασκευάσει τόσο πετυχημένα οι Carpenters μόλις ένα χρόνο πριν, σηματοδοτεί την αρχή. Στην παραγωγή συμμετέχει και ο Barry Manilow.

Superstar (Από το LP: The Divine Miss M - 1972)

Από την τρίτη πράξη του μιούζικαλ του 1929, Happy End, μουσική Kurt Weill, στίχοι Bertolt Brecht, πριν το πει στο Broadway το 1977, η αναπληρώτρια τότε στο ρόλο της Lieutenant Lillian Holiday, Meryl Streep.
Surabaya Johnny (Από το LP: Bette Midler - 1973)

Ένα ενδιαφέρον τρίτο βήμα. Εκτός από το αυτοσαρκαστικό εξώφυλλο, συμπεριλαμβάνει ντίσκο διασκευή στο Strangers In The Night με δεύτερα φωνητικά από τον Luther Vandross, ντουέτο με τον Bob Dylan και συμμετοχή του Todd Rundgren, και μια δικιά της σύνθεση που 28 χρόνια μετά θα σαμπλαριστεί από τον Kanye West, στο εκπληκτικό άλμπουμ The College Dropout.

Επειδή μου αρέσει όμως ο λαβύρινθος της μουσικής ορίστε ένα κομμάτι που συνδέει τον Γιάννη και τον Κώστα με την χαβανέζα ερμηνεύτρια

I Don't Want the Night to End (Από το LP: Songs for the New Depression- 1976)

Βουτιά στην τζαζ με τι καλύτερο, παρέα τη σαγηνευτική βραχνάδα του Tom Waits σε σύνθεση του ίδιου. Θα το συμπεριλάβει και ο ίδιος στη συλλογή του 2001, Used Songs 1973–1980.

Never Talk To Strangers (Από το LP: Broken Blossom- 1977)

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του’30, το σουίνγκ κυριαρχούσε. Το ημερολόγιο έλεγε 1938, ο Benny Goodman είχε μόλις αλώσει στη Νέα Υόρκη το Carnegie Hall, όταν κυκλοφορησε το Big Noise from Winnetka. Σαράντα ένα χρόνια μετά, εν μέσω της παντοδυναμίας της ντίσκο, θα το εκσυγχρονίσει και αυτό, στον αδύναμο κατά τ’ άλλα πέμπτο δίσκο της, η κυρία Midler.

Big Noise from Winnetka (Από το LP: Thighs and Whispers- 1979)

Κινηματογραφικό ντεμπούτο και υποψηφιότητα για όσκαρ καλύτερης ηθοποιού την ίδια χρονιά.

When A Man Loves A Woman (Από το LP: OST The Rose - 1979)

Τα ‘80ς και η MTV εποχή φτάνει και η Bette Midler ακολουθεί. Συνθεσάιζερ σήμα κατατεθέν του έκτου στούντιο άλμπουμ της.

Ηeart Οver Ηead (Από το LP: No Frills- 1983)

Ακολούθησαν συμμετοχές στο We are the world και στο Live Aid, το 1985 και αρκετές συμπαθητικές κωμωδίες. Το 1988 κυκλοφορεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές και αγαπημένες μπαλάντες των ‘80ς που υπάρχει στο πολυπλατινένιο σάουντρακ της επόμενης ταινίας της, Beaches, αποτέλεσμα της δεύτερης συνεργασίας της με τον πολυβραβευμένο παραγωγό Arif Mardin μετά αυτής του 1979. Αυτή τη φορά θα κερδίσουν το γκράμμι τραγούδι της χρονιάς για το νο1:

Wind Beneath My Wings (Από το LP: Beaches Original Soundtrack - 1988)

Υπάρχει μια περίοδο σε έναν καλλιτέχνη που με ότι καταπιάνεται γίνεται επιτυχία. Τα τέλη του 80 αρχές του 90 ήταν αυτή η εποχή για την τότε 45χρονη καλλιτέχνη. Επιστρέφει από τις σκοτεινές αίθουσες σε στούντιο δίσκο με εκατομμύρια πωλήσεις για το τυχερό 7ο άλμπουμ της, παιδί ξανά της ομάδας Mardin/Midler.

Miss Otis Regrets (Από το LP: Some People's Lives - 1990)

Το soundtrack που ακολούθησε, του For the Boys του 1991 καλλιτεχνικά θα το χαρακτήριζα διεκπεραιωτικό απλά, ενώ τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα για τη μουσική επένδυση της τηλεταινίας με θέμα τη ζωή της Gypsy Rose Lee.

Small World (Από το LP: Gipsy - 1993) (ντουέτο με τον Peter Riegert)

Θα συνεχίσει για τις επόμενες δεκαετίες να κυκλοφορεί συχνά πυκνά δίσκους, παράλληλα με ταινίες (Hocus Pocus, Get Shorty, The First Wives Club), και εμφανίσεις σε τηλεόραση ( πχ Simpsons), όπως ο πλατινένιος του 1995.

To Comfort You (Από το LP: Bette of Roses - 1995)

Αλλαγή εταιρείας και βγάζει ένα πολύχρωμο δίσκο με ένα συνδυασμό ήχων από σόουλ, ποπ, μέχρι τζαζ και παραδοσιακούς ήχους από τη γενέτειρά της.

One Monkey Don't Stop No Show (Από το LP: Bathhouse Betty – 1998)

Καθώς στην Αμερική παιζόταν η σαπουνόπερα με το όνομά της κυκλοφορεί και ένα δίσκο με το ίδιο τίτλο σε παραγωγή του Don Was. Η μικρή ανταπόκριση που βρήκε θα την οδηγήσουν σε αναζήτηση εκ νέου δισκογραφικής.

Η διασκευή της στο τραγούδι σύνθεση της αδικοχαμένης κόρης του Ewan MacColl, Kirsty, την ίδια χρονιά με το πρωτότυπο.

In These Shoes (Από το LP: Bette – 2000)

Οι επόμενοι δύο δίσκοι θα είναι αφιερώματα στις Rosemary Clooney και Peggy Lee κάτω από το όνομα της Columbia/Sony και στα δύο σε επανένωση δυνάμεων με τον Barry Manilow τριάντα χρόνια μετά την τελευταία τους συνεργασία. Και οι δύο θα αποσπάσουν υποψηφιότητα για βραβείο γκράμμι (για καλύτερο παραδοσιακά φωνητικό άλμπουμ).
Memories Of You (Από το LP: Bette Midler Sings the Rosemary Clooney Songbook – 2003)

Το 2006 με το χριστουγεννιάτικο άλμπουμ της Cool Yule, κερδίζει ακόμη μια υποψηφιότητα γκράμμι, ενώ η επόμενη και πιο πρόσφατη στούντιο δουλειά της θα κάνει να βγει οκτώ ολόκληρα χρόνια. Τίτλος της It's the Girls!, τιμώντας έτσι κοριτσίστικα γκρουπ που άφησαν εποχή, The Ronettes, The Crystals, Martha and the Vandellas έως τις TLC.
Waterfalls