Η Ιερή έννοια της Φιλίας...

Η Ιερή έννοια της Φιλίας...

Από την Αντωνία Χατζηνικολαϊδη

Σε μια εποχή δύσκολη και σκληρή, όπου ο ένας προσπαθεί απελπισμένα να βγάλει το μάτι του άλλου. Που βλέπεις ανθρώπους να πατάνε επί πτωμάτων για να ανέβουν στη σκάλα της κοινωνίας. Που βλέπεις τον άνθρωπο -αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι- να μην ενδιαφέρεται για τον διπλανό του και να ασχολείται μόνο με τον εαυτούλη του. Σε μια κοινωνία που γνωρίζεις εξ αρχής ότι οι ύπουλες μαχαιριές στην πλάτη θα είναι πολλές περισσότερες από ότι οι φορές που κάποιος θα σου δώσει το χέρι του για να σε σηκώσει από κάτω και να συμπορευθεί μαζί σου. Σε μια τέτοια μοχθηρή και άσχημη εποχή αυτό που δίνει βάλσαμο στην ψυχή και κουράγιο στην καρδιά να χτυπάει είναι ένας αληθινός φίλος.

Αληθινή φιλία. Πολύ δύσκολο είναι να βρεθεί μια αληθινή φιλία μέσα σε όλη αυτή την υποκρισία και την ψευτιά που βασιλεύει παντού. Φίλος πλέον έχει ονομαστεί αυτός με τον οποίο θα βγεις για καφέ ή για ποτό το βράδυ και θα μιλήσετε για αερολογίες, αμπελοσοφίες και κενότητες. Και δυστυχώς πολλοί που θέλουν να σε διαβάλουν θα εμφανιστούν με την μάσκα του φίλου.

Η έννοια της φιλίας έχει χαθεί. Ο άνθρωπος έχει επιλέξει να μείνει επιφανειακός και μόνος. Δεν αναζητάει την εκ βαθέως ανακάλυψη του εγώ του και του διπλανού του. Για αυτό και η αληθινή φιλία έχει γίνει άπιαστο όνειρο και σπανίζει διότι όλα είναι επιφανειακά και ανούσια. Όποιος ψάχνει την ουσία είναι κάποιος που θα βρεθεί στο στόχαστρο του χλευασμού και της απομόνωσης.

Όποιος όμως είναι τυχερός και έξυπνος να συναντήσει στον δρόμο του κάποιον αληθινό φίλο θα καταλάβει ποιο είναι το νόημα της ζωής και ότι τελικά δεν είναι τόσο μοναχικός ο δρόμος. Θα κατανοήσει ότι ένας αληθινός φίλος μπορεί να σε βγάλει από τον βούρκο και να σε απογειώσει. Θα σε κάνει να κερδίσεις την μοναξιά σου. Θα σε βάλει να προσπαθείς να φτιάξεις τον χαρακτήρα σου και να γίνεσαι καθημερινά καλύτερος άνθρωπος για να κάνεις περήφανο τον φίλο σου.

Όποιος έχει την ευλογία να κάνει έστω έναν αληθινό φίλο θα καταλάβει από την αρχή ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Θα έχει έναν άνθρωπο να μοιραστεί τα όνειρά του, τα θέλω του, τις βαθύτερες σκέψεις τους χωρίς να κριθεί με κακοήθεια. Ο αληθινός φίλος θα μιλήσει σκληρά και θα φερθεί σκληρά όχι όμως με κάποια ύπουλη θέληση ή κάποια άσχημη πρόθεση, θα το κάνει μόνο και μόνο γιατί θέλει να σε βοηθήσει, θέλει να σου δείξει ότι αυτό που κάνεις δεν σου κάνει καλό, θέλει να σου πει ότι κάπου ξεκίνησες να χάνεις το μέτρο και θα θελήσει να σε ξαναβάλει στην σωστή σειρά.

Ο αληθινός φίλος δεν θα σε αφήσει ποτέ μόνο. Ακόμα και αν είστε πολύ μακριά ο ένας από τον άλλον σωματικά και ακόμα και αν έχετε πολύ καιρό να μιλήσετε, θα γνωρίζεις ότι έχεις έναν άνθρωπο που σε νοιάζεται και είσαι πάντα ευπρόσδεκτος να του μιλήσεις. Θα έχετε καταρρίψει και την απόσταση και τον χρόνο γιατί πάντα όταν θα μιλάτε ,θα νιώθετε σαν να μην πέρασε μια μέρα.
Δεν θα νιώθεις κανέναν ενδοιασμό να του μιλήσεις, καμία ντροπή να του ανοίξεις την καρδιά σου. Γνωρίζεις ότι σε έχει δεχτεί έτσι όπως είσαι και πώς ποτέ δεν πρόκειται να πει κάτι κακό για σένα πίσω από την πλάτη σου. Ό,τι και αν έχει να σου πει θα το πει μπροστά σου.

Αν είσαι τυχερός λοιπόν και έχεις στην ζωή σου έστω έναν τέτοιον άνθρωπο, έναν φίλο που μπορείς να πεις πέντε κουβέντες παραπάνω από το συνηθισμένο. Έναν άνθρωπο που έκανες κόπο να τον εξημερώσεις για να σου ανοιχτεί και να σου μιλήσει. Έναν άνθρωπο που προσπάθησε πολύ να μάθει πράγματα ουσιαστικά για σένα και δεν έμεινε απλά στην επιφάνειά σου. Έναν άνθρωπο που έχεις ποντάρει πολλά πάνω του και ξέρεις ότι δεν πρόκειται να χάσεις. Αν βρεις έναν άνθρωπο που μπορεί να καταλάβει την σιωπή σου. Έναν άνθρωπο να μπορεί χωρίς να πει κουβέντα μόνο και μόνο με την παρουσία του να σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. Αν βρεις έναν τέτοιον άνθρωπο μην τον απογοητεύσεις. Μην τον στεναχωρήσεις. Μην πάψεις να του δείχνεις πόσο σημαντικός είναι για σένα. Πόσο τον εκτιμάς. Πόσο ανάγκη τον έχεις.
Μην ξεχάσεις ποτέ να βάλεις στην άκρη τον εγωισμό σου και την κακομοιριά σου. Μην του πεις ποτέ ψέματα σεβάσου τον για να σε σεβαστεί. Μην τον προδώσεις ποτέ γιατί η τιμωρία σου θα είναι αιώνια μοναξιά. Μην τον κακοχαρακτηρίσεις στην πρώτη αναποδιά. Μην τον αφήσεις μόνο του ούτε στη δυσκολία ούτε στην ευκολία. Μην του βάζεις κάγκελα άσε τον να πετάξει ελεύθερος και προς όποια κατεύθυνση θελήσει. Μα όταν τύχει να πληγωθεί το φτερό του είναι χρέος σου να βρεθείς εκεί να το περιποιηθείς.

Όταν λοιπόν θα δεις ότι έχεις βρει έναν τέτοιον φίλο, έναν αληθινό φύλακα άγγελο πρέπει να τον σεβαστείς και να τον αγαπήσεις. Σεβάσου τις ιδιαιτερότητές του, τις ιδιοτροπίες του, τον προσωπικό του χώρο, την αλήθεια που κρύβει στην καρδιά του. Αγάπησέ τον χωρίς να σε ενδιαφέρει αν δεν ταιριάζετε σε κάποια θέματα. Αγάπησέ τον με ειλικρίνεια και αγνότητα. Δώσε του έναν ώμο να κλάψει στις δυσκολίες και χάρισέ του το πιο όμορφο χαμόγελό σου στις επιτυχίες του. Μην ζηλέψεις ποτέ , μην τον προσβάλεις ποτέ, μην του γυρίσεις την πλάτη ποτέ και το βασικό μην εκθέσεις κάποιο από τα πράγματα που σου εμπιστεύτηκε σε τρίτους.
Αν είσαι τυχερός στο ταξίδι που λέγεται ζωή έχεις συνταξιδιώτη έναν καλό φίλο τότε να ξέρεις τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Εσύ ο ίδιος θα γίνεις καλύτερος άνθρωπος και πιο καλόκαρδος. Μην ξεχάσεις να του πεις πόσο απαραίτητος σου είναι, πόσο τον αγαπάς, πόσο ανάγκη τον έχεις. Μην έχεις τίποτα δεδομένο.

Το ταξίδι σας μπορεί να κοπεί ξαφνικά και αναπάντεχα. Μπορεί να φύγει από κοντά σου. Όχι να φύγει για να πάει σε άλλη ήπειρο, αυτό δεν θα πρέπει να σε στεναχωρήσει γιατί η τεχνολογία θα σου επιτρέψει να είστε φίλοι παρά τα χιλιόμετρα. Το ταξίδι όμως μπορεί να κοπεί απρόσμενα.

Η ζωή δεν είναι δεδομένη. Είναι μια λεπτή γραμμή που καθημερινά μας χωρίζει από το τέλος. Ακροβάτες είμαστε όλοι τίποτα παραπάνω. Ακροβατούμε και είναι ωραίο να έχουμε σωστούς ανθρώπους δίπλα μας και να μην νιώθουμε αυτή την αβάσταχτη μοναξιά.

Το κείμενο αυτό γράφτηκε με πόνο στην καρδιά και στεναχώρια στην ψυχή για έναν αληθινό φίλο που χάθηκε νωρίς. Έφυγε για τους ουρανούς ξαφνικά και άδικα. Ωστόσο επειδή στο μικρό μας ταξίδι πολλές φορές βρέθηκε και μου έδωσε το χέρι του για να σηκωθώ. Πολλές φορές μου έδωσε την αγάπη του για να μην στεναχωριέμαι. Μου χάρισε αμέτρητες όμορφες κουβέντες στιγμές που ήθελα να τα παρατήσω. Για αυτόν λοιπόν τον φιλαράκο μου, που του άρεσε τόσο πολύ να ανταλλάσσουμε ιδέες, που μου έδινε δύναμη να κυνηγάω τα όνειρά μου το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να γράψω δύο πράγματα για τα όμορφα δώρα που μου προσέφερε, για τις στιγμές που δακρύσαμε από τα γέλια, για τις στιγμές που μου είπε να προχωρήσω και να μην τα παρατήσω.

Τα λόγια είναι περιττά σε στιγμές σαν και αυτές. Για αυτό σας λέω αν η τύχη σας χτυπήσει την πόρτα και σας στείλει έναν αληθινό φίλο όπως τον δικό μου, αφήστε τον να μπει μέσα. Καθίστε μαζί του και συμπορευτείτε μαζί. Μην φερθείτε άσχημα γιατί θα μετανιώσετε και μην τον πικράνετε. Η ζωή είναι μικρή για να μην έχεις έστω μια καλή παρέα να την ζήσεις. Και αν βρεις αληθινούς φίλους τότε είσαι πιο πλούσιος από τους περισσότερους που κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

Υ.Γ. Για τον Αλεξανδράκο μου, ο οποίος θα μου λείψει πολύ. Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ φιλαράκο μου καλέ. Ήσουν , είσαι και θα είσαι ένα από τα πιο καλά άτομα που βρέθηκαν στην ζωή μου και τώρα θα είσαι και ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια στον ουρανό μου. Μέχρι την αντάμωση να με προσέχεις, να μην με ξεχνάς και να μου χαμογελάς.

Πηγή: new-deal.gr