saronikos-1000 «SOS» για τον Σαρωνικό: Παραδομένες στο πετρέλαιο οι ακτές τις Αττικής

 

Με «μελανά χρώματα» περιγράφουν οι ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) την περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό, έπειτα από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ II».

 

 

Παραλίες, πραγματικά διαμάντια στο Λαγονήσι, τη Σαρωνίδα, το Μαύρο Λιθάρι ως και εκείνες στην Παλαιά Φώκαια έχουν παραδοθεί στο μαύρο…

 

 

Έβδομη ημέρα απ’ την καταστροφή και τα συνεργεία προσπαθούν να καθαρίσουν με όλα τα μέσα… ωστόσο η θάλασσα ξεβράζει διαρκώς μαζούτ…

 

 

Την ίδια στιγμή οι υψηλές θερμοκρασίες επιδεινώνουν την δυσοσμια απο το πετρέλαιο, κάνοντας αφόρητη την ατμόσφαιρα στην Αττική.

 

 

Η οικολογική καταστροφή έχει λάβει ανυπολόγιστες διαστάσεις, ενώ το αρμόδιο υπουργείο, ζητεί με καθυστέρηση, την συνδρομή ειδικών από Ολλανδία και Μάλτα.

 

 

Οι ειδικοί καταγγέλλουν ότι η αντίδραση του υπουργείου ήταν λανθασμένη, μιλούν για έλλειψη σχεδίου, αλλά και για δημιουργία επικίνδυνης κατάστασης…

 

 

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία με ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι δεν ευθύνεται αυτή για την έκταση της ρύπανσης στο Σαρωνικό και κατηγορεί άλλη εταιρεία, κάνοντας αναφορές σε πρόσφατο ναυτικό ατύχημα.

 

Συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης
Στη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση της διάσπαρτης ρύπανσης που προκάλεσε σε παράκτιες περιοχές της Αττικής και της Σαλαμίνας η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ», την εποπτεία των επιχειρήσεων και την ενημέρωση των δημοσιογράφων, προχώρησε το υπουργείο Ναυτιλίας. Επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου τίθεται ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

 

 

Μομφές για την «μαύρη» θάλασσα
Την ίδια ώρα η έκταση της ρύπανσης στο Σαρωνικό έχει πυροδοτήσει σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, αναγκάζοντας τον υπουργό Ναυτιλίας, να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, ότι οι ακτές είναι κατάλληλες για κολύμβηση.

 

Οι χειρισμοί του Παναγιώτη Κουρουμπλή, προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια του Μαξίμου, ειδικά μετά την επίθεση του υπουργού στα μέσα ενημέρωσης με την κατηγορία ότι επινόησαν την οικολογική καταστροφή.

 

«Να μην πλησιάζουν έγκυες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στη θάλασσα»
Υπενθυμίζεται ότι, το πρωί του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας και μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Ειδικών Επιστημόνων Διαχείρισης Χημικών και Διατροφικών Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δημήτρης Κουρέτας, τόνισε πως υπάρχουν κίνδυνοι για όσους θέλουν να κάνουν μπάνιο στις ακτές της Αττικής που έχουν πληγεί από την καταστροφή.

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κουρέτας είπε ότι εξ αρχής δεν λειτούργησε το πρωτόκολλο, ενώ οι όποιες διαδικασίες κινητοποιήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση και επισήμανε ότι θα έπρεπε από την πρώτη ώρα του συμβάντος να έχουν ενημερωθεί οι πολίτες για το τι προβλέπει ο νόμος γύρω από την κολύμβηση και την αλιεία σε τέτοιες περιπτώσεις, μέσα από σχετικές αναρτήσεις στο Διαδίκτυο.

 

 

rupansi-elliniko-1 «SOS» για τον Σαρωνικό: Παραδομένες στο πετρέλαιο οι ακτές τις Αττικής

 

Τόνισε μάλιστα ότι το σχέδιο θα έπρεπε να προβλέπει κανονικά την άμεση επέμβαση των αρχών και αποκάλυψε ότι η Πολιτεία δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή της εταιρείας Τοξικολογίας, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι έχουν αποστείλει έγγραφο στη Βουλή, με το οποίο δηλώνουν ότι είναι σε θέση να συνδράμουν την απορρύπανση.

 

Κάλεσε, δε, τις Αρχές να προχωρήσουν άμεσα σε μετρήσεις σχετικά με τη μόλυνση, προκειμένου να υπολογιστεί η έκθεση των ανθρώπων στους ρύπους.

 

Προειδοποίησε μάλιστα ότι έγκυες γυναίκες και ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες δεν θα πρέπει να πλησιάσουν καν στα σημεία όπου παρατηρείται ρύπανση, καθώς η εξάτμιση των ρύπων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

 

Κάνουν μπάνιο στα «μαύρα» νερά ακόμα και παιδιά
Ορισμένοι δεν πτοήθηκαν από τις εφιαλτικές εικόνες της ρύπανσης και συνέχισαν τις βουτιές στις γεμάτες με πετρέλαιο ακτές. Αψήφησαν το καμπανάκι των ειδικών για τους κινδύνους στην υγεία, ενώ δεν τους αποθάρρυνε ούτε το μαύρο χρώμα της θάλασσας.

 

Οι εικόνες της ρύπανσης στον Σαρωνικό, θορύβησαν τους καταναλωτές με αποτέλεσμα να καταγραφεί πτώση πάνω από 40% στα ιχθυοπωλεία.

 

 

rypansi-salamina-5 «SOS» για τον Σαρωνικό: Παραδομένες στο πετρέλαιο οι ακτές τις Αττικής

 

Ιχθυέμποροι και επαγγελματίες αλιείς ωστόσο, επισημαίνουν, πως τα ψάρια που διοχετεύονται από την ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου, στην αγορά της Αττικής, δεν προέρχονται από τις περιοχές που έχουν πληγεί.

 

Τεράστιες οι συνέπειες από την πετρελαιοκηλίδα: Έως και τα 500 εκατ. ευρώ οι απώλειες
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εμπορικών συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής, πρόκειται για μια νέα συνθήκη που θα οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα μια ήδη δύσκολη από πλευράς ανεργίας, υπανάπτυξης και κοινωνικών προβλημάτων περιοχή. Μια ζώνη που ενδέχεται να επιβαρυνθεί με απώλειες στο τοπικό της ΑΕΠ έως και περίπου 500 εκατ. ευρώ αν δεν υπάρξουν άμεσες μέριμνες, σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς της αντανάκλασης της πρόσφατης κρίσης που ξέσπασε.

 

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Κερατσινίου και Δραπετσώνας κ. Νίκος Πέτσας «η προχθεσινή ρύπανση από το πετρελαιοφόρο δεν ήταν η μοναδική για την περιοχή Κερατσινίου Δραπετσώνας που σε σταθερή βάση είναι πολλαπλώς περιβαλλοντικά επιβαρυμένη. Η τωρινή ολοκληρωτική πλέον θαλάσσια ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα ήρθε απλά να επικυρώσει το μέγεθος της αδιαφορίας, προκάλεσε ολοκληρωτική με τη σειρά της ζημιά στους επαγγελματίες με παραθαλάσσια καταστήματα, έκανε απαγορευτικό το ψάρεμα στους μικροεπαγγελματίες ψαράδες και πλημμύρισε με πετρέλαιο το λιμανάκι των Αλιέων».

 

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως μείζον είναι το πρόβλημα σε ό,τι αφορά τους τοπικούς αλιείς οι οποίοι βλέπουν μια περιοχή δράσης κι ενεργοποίησης τους να ερημώνει με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό. Ας μην ξεχνάμε πως για την πειραϊκή οικονομία η αλιεία και η ιχθυόσκαλα αποτελούν πνεύμονα απασχόλησης κι ανάπτυξης με επίδραση σε πόλεις όπως το Πέραμα, το Κερατσίνι – Δραπετσώνα και φυσικά το νησί της Σαλαμίνας, με αποτέλεσμα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε να συνεπάγεται και μια πρωτοφανή κρίση για την οποία κανένας δεν μιλά. Πολύ περισσότερο η αρνητική επίδραση της πετρελαιοκηλίδας εντείνεται, αν αναλογιστούμε τη ζημιά που επήλθε στην τουριστική ζωή μιας περιοχής που έχει επενδύσει σημαντικά στην καφεστίαση όπως είναι οι περιοχές Α’ και Β’ Πειραιά.

 

 

Συγκεκριμένα όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νίκος Μανεσιώτης «μια πρώτη αρνητική εξέλιξη είναι πως η περίοδος έως και τις αρχές Οκτωβρίου που τουριστικά ο Πειραιάς κινείται και δέχεται επισκέψεις, θα νεκρώσει. Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο της ρύπανσης για δύο με τρεις εβδομάδες, η πόλη μας θα υποστεί ζημιά καθώς θα χαθεί η τελευταία περίοδος της καλοκαιρινής σεζόν. Όμως οι παράπλευρες απώλειες είναι μεγάλες εκτός της εστίασης και της βιομηχανίας της διασκέδασης ή του καφέ που σε μεγάλο βαθμό ζουν την περιοχή του Πειραιά και της παραλιακής και στις ενοικιάσεις σκαφών, στις δουλειές που σχετίζονται με τις μαρίνες που υπάρχουν εδώ, με όσους ασχολούνται γενικά στα θαλασσινά επαγγέλματα. Μακροχρόνια επίσης ανησυχούμε πως θα επηρεαστεί και συνολικά το τοπικό εμπόριο. Δεν είναι μικρό πράγμα να κολλήσει η ρετσινιά πως η περιοχή μας έχει μολυνθεί».

 

Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς και Νήσων κ. Δημήτρης Κατσικάρης επισημαίνει με τη δική του σειρά πως ξεκάθαρα η καθημερινότητα της περιοχής επηρεάζεται και πως η ζημιά αν και είναι δύσκολο να αποτιμηθεί άμεσα ενδέχεται να ξεφύγει σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ. «Δεν υπήρξε άμεση επέμβαση και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Περιοχές τουριστικές όπως το Φάληρο που συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία ή η Σαλαμίνα που έχει δικές της τουριστικές ζώνες έχουν υποστεί μεγάλες βλάβες ενώ μην παραγνωρίσετε την αρνητική φήμη που θα υπάρξει. Κι όλα αυτά σε μια περιφέρεια που ήδη έχει τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας».

 

Όπως αναφέρει ο γνωστός ιατρός της περιοχής κ. Μιχάλης Λιβανός που υπήρξε από τους πρώτους που έσπευσαν στην Σαλαμίνα μετά την καταστροφή, η ζημιά στα Σελήνια και την Κινοσούρα είναι τεράστια ενώ αγώνα έδωσε χωρίς καμία άλλη βοήθεια εκ μέρους του υπουργείου Ναυτιλίας και ο Περιβαλλοντικός όμιλος Πέριβος όπως τονίζει η κάτοικος της περιοχής κα. Ρένα Δουμένη. Η οικιστική περιοχή αλλά και η ζώνη διασκέδασης και τουρισμού (υπάρχουν πλαζ οργανωμένες) της ευρύτερης Σαλαμίνας έχουν υποστεί πλέον μεγάλες ζημιές με αποτέλεσμα εκατοντάδες να είναι εκείνοι που κινδυνεύουν να δουν τα καταστήματα, τις δουλειές και τις περιουσίες τους να χάνονται. Κι αυτά σε μια περιοχή που διέθετε βιολογικό καθαρισμό και την τελευταία δεκαετία είχε αναβαθμιστεί προσελκύοντας πολύ κόσμο από την Αττική και τις δυτικές κυρίως περιοχές της. Και φυσικά η ζημιά είναι πολλαπλή και ξεφεύγει αν αναλογιστούμε το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση σε επίπεδο real estate όταν διαμερίσματα, σπίτια και μαγαζιά θα φέρουν το βάρος της μεγάλης ρύπανσης που συντελέστηκε σε μια περίοδο που ήδη είναι δύσκολη για τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

 

glufada «SOS» για τον Σαρωνικό: Παραδομένες στο πετρέλαιο οι ακτές τις Αττικής

 

Στο ευρύτερο παραλιακό μέτωπο επίσης, μείζον ζήτημα έχει υπάρξει σε όλη τη ζώνη διασκέδασης και εστίασης από το Φάληρο έως και τη Βούλα. Δεκάδες υπήρξαν για παράδειγμα οι ακυρώσεις γάμων και εκδηλώσεων ενώ αναμένεται για τους επόμενους μήνες η όλη περιοχή να περάσει σε δεύτερη μοίρα. Και φυσικά σε μια περίοδο όπου μεγάλη είναι η πολεμική κατά της επένδυσης στο Ελληνικό, το να προστίθεται και η μόλυνση του θαλασσίου μετώπου όπου θα υπάρξει αυτή η κορυφαία για την Ελλάδα και την Αττική τοποθέτηση κεφαλαίων, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Κι αυτό διότι διεθνείς επιχειρηματίες και ενδιαφερόμενοι θα ζυγίσουν τις περιβαλλοντικές εξελίξεις στην τελική τους τοποθέτηση.

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος