Οι μισοί άνθρωποι στον κόσμο εμφανίζουν κάποια στιγμή εξανθήματα

Οι μισοί άνθρωποι στον κόσμο εμφανίζουν κάποια στιγμή εξανθήματα

Ένας στους δύο ανθρώπους εμφανίζει κάποια στιγμή εξανθήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα οποία κάποιες φορές είναι εντελώς ακίνδυνα αλλά κάποιες άλλες χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση για να μην εξελιχθούν σε κάτι πολύπλοκο.

Μελέτη που διεξήχθη με τη συμμετοχή έξι ευρωπαϊκών χωρών και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Dermatology διαπίστωσε ότι κάτι παραπάνω από το μισό πληθυσμό της Γης εκδηλώνει εξανθήματα κάποια στιγμή στη ζωή του.

Συγκεκριμένα, από τις 12.800 συμμετέχοντες, καταγράφηκε ότι το 31,8%, δηλαδή ένας στους τρεις είχαν παρουσιάσει εξάνθημα κατά το τελευταίο έτος, ενώ το 51,7%, δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς είχαν εκδηλώσει εξάνθημα κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα εξανθήματα συνήθως διαρκούν από 5 - 20 ημέρες, ενώ μπορεί να εκδηλωθούν σε μικρό τμήμα του δέρματος ή να είναι γενικευμένα. Εκτός από τον εμφανή αποχρωματισμό και τη φλεγμονή μπορεί επίσης να προκαλούν κνησμό (φαγούρα), να είναι ζεστά όταν τα αγγίζει κανείς, να έχουν φουσκάλες ή φλύκταινες, διόγκωση ή και να προκαλούν πόνο.

Η διάγνωσή τους βασίζεται στην εμφάνισή τους, τα άλλα συμπτώματα που τυχόν προκαλούν, το ιστορικό του ασθενούς (π.χ. αν έφαγε ή άγγιξε κάτι), το επάγγελμά του και το οικογενειακό ιστορικό του.

Με αφορμή τη μελέτη αυτή, οι ειδικοί της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), μας αναλύουν όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την εμφάνιση εξανθημάτων.
Συνηθισμένες αιτίες εξανθημάτων όπως λένε είναι:

Οι τροφικές αλλεργίες
Πάνω από το 90% των τροφικών αλλεργιών στα παιδιά προκαλούνται από το γάλα, τα αυγά, τα φιστίκια, το σιτάρι, τη σόγια και άλλους ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Στους ενήλικες, οι κύριες αιτίες τροφικής αλλεργίας είναι τα φιστίκια και οι άλλοι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα θαλασσινά, που επίσης ευθύνονται για εννέα στα δέκα κρούσματα τροφικής αλλεργίας.

Οι φαρμακευτικές αγωγές
Πολλά συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα μπορεί να έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια την πρόκληση εξανθήματος, το οποίο μπορεί να είναι από ήπιο έως σοβαρό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα αντιβιοτικά, κοινά παυσίπονα (π.χ. ακετυλοσαλικυλικό οξύ, ιβουπροφαίνη, ναπροξένη), δυνατά αναλγητικά (π.χ. κωδεΐνη), διουρητικά, εμβόλια, φάρμακα για την επιληψία, για την υπέρταση κ.λπ. Τα εξανθήματα μπορεί να είναι επίσης απόρροια αλλεργικής αντίδρασης στο φάρμακο ή να εκδηλωθούν όταν το δέρμα εκτεθεί στον ήλιο μετά τη λήψη του φαρμάκου (δηλαδή να υπάρξει μια αντίδραση φωτοευαισθησίας, όπως λέγεται επιστημονικά).

Το άγχος
Αλλεργικές αντιδράσεις σε τσιμπήματα εντόμων (π.χ. σφήκα, μέλισσα), στην επαφή του δέρματος με μέταλλα (π.χ. νικέλιο), με φυτά (π.χ. τσουκνίδα, δηλητηριώδης κισσός) κ.λπ.
Δερματοπάθειες (π.χ. έκζεμα, ακμή, μυκητιάσεις κ.λπ.)

Η έκθεση στον ήλιο ή στη ζέστη (π.χ. ηλιακά εγκαύματα, φωτοδερματίτιδες).

Η τριβή του δέρματος στα σημεία όπου σχηματίζει πτυχές (π.χ. κάτω από τους μαστούς, ανάμεσα στα πόδια, στις μασχάλες κ.λπ.) ή με τραχιά υφάσματα.

Η κακή προσωπική υγιεινή
Ορισμένα νοσήματα (π.χ. ψωρίαση, ερυθηματώδης λύκος, δηλητηρίαση από μόλυβδο, νόσος Lyme κ.λπ.)
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά είναι πολύ πιο ευάλωτα στην εμφάνιση εξανθημάτων, που συχνά εκδηλώνονται ως συνέπεια ασθενειών όπως η ανεμοβλογιά, η ιλαρά, η οστρακιά, αλλά και σοβαρότερες παθήσεις όπως η μηνιγγίτιδα και πολλές άλλες.

Ωστόσο, όπως λένε, από τις συχνότερες αιτίες εξανθήματος είναι η δερματίτιδα εξ επαφής η οποία, όπως υποδηλώνει η ονομασία της, εκδηλώνεται όταν το δέρμα αγγίξει κάτι που προκαλεί την αντίδρασή του. Υπολογίζεται μάλιστα, ότι το σχεδόν 20% του γενικού πληθυσμού πάσχει από δερματίτιδα εξ επαφής, η οποία στις μισές περιπτώσεις οφείλεται σε ερεθισμό του δέρματος και στις υπόλοιπες σε αλλεργία. Στις πιθανές αιτίες για τη δερματίτιδα καταγράφονται τα προϊόντα περιποίησης, σαπούνια, απορρυπαντικά, αρώματα, χρωστικές των υφασμάτων, επαφή με χημικά του καουτσούκ, των ελαστικών ή του λάτεξ, με φυτά όπως η τσουκνίδα, ο δηλητηριώδης κισσός, η δηλητηριώδης δρυς κ.λπ., η έκθεση σε χημικά (π.χ. χρώμιο) στον χώρο εργασίας κ.λπ.

Σε περίπτωση εξανθήματος οι επιστήμονες συμβουλεύουν να απευθυνόμαστε σε γιατρό ή να επισκεπτόμαστε κάποιο νοσοκομείο ειδικά όταν το εξάνθημα συνοδεύεται από προβλήματα στην αναπνοή, διόγκωση του προσώπου ή των άκρων, πυρετό, εμέτους, διάρροια, δυσκαμψία στον αυχένα και έντονη φαγούρα στο λαιμό.

Πηγή: Nαυτεμπορική