If I Had A Hammer....

 

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

 

Σαν σήμερα το 1962 μπαίνουν στο Hot 100 των ΗΠΑ (θέση 90 για την εβδομάδα που τελείωνε στις 18/8/1962), οι Peter, Paul and Mary με τη σύνθεση του Pete Seeger και Lee Hays, if I had a hammer. Το τραγούδι είχε κυκλοφορήσει ως σινγκλ στις 22Ιουλίου της ίδιας χρονιάς και υπάρχει στον πρώτο δίσκο του συγκροτήματος, με τίτλο το όνομά τους που κυκλοφόρησε τον Μάιο του ‘62. Το σινγκλ ανεβαίνοντας αργά αλλά σταθερά θα γίνει τελικά τον Οκτώβριο τοπ

 

10 επιτυχία φτάνοντας τις 700 χιλιάδες αντίτυπα, ενώ η LP κυκλοφορία του φολκ τρίου θα φτάσει μέχρι την κορυφή του καταλόγου επιτυχιών των άλμπουμ, θα κερδίσουν μάλιστα δύο βραβεία γκράμμι με το συγκεκριμένο τραγούδι, της καλύτερης φολκ και της καλύτερης ποπ ερμηνείας από ντουέτο ή γκρουπ στην απονομή του 1963.

 

Video Url
 

 

 

Οι PPM μόλις στις αρχές του 1962 είχαν υπογράψει συμβόλαιο με την Warner Bros, και το να φτάσει ένας ντεμπούτο δίσκος τους να γίνει χρυσός μέσα σε έξι μήνες και τελικά να ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια πωλήσεις μένοντας για περίπου τρεισήμισι χρόνια στα 200 πρώτα, δεν μπορείς παρά να το πεις μια καταπληκτική αρχή…

 

Κανένας φαίνεται δε θυμόταν, τουλάχιστον όχι τόσο έντονα ώστε να σταθεί εμπόδιο στην επιτυχία του δίσκου, ότι το πολύ πετυχημένο If I had a hammer ή αλλιώς το The hammer song, όπως ήταν ο αρχικός του τίτλος, ήταν ένα τραγούδι με κουμουνιστικό παρελθόν, λέξη κόκκινο πανί στις ΗΠΑ στην εποχή του ψυχρού πολέμου.

 

Ήταν σχεδόν 12 χρόνια πριν την επιτυχία του, που οι Pete Seeger και Lee Hays το σκαρφίστηκαν ως αποτέλεσμα βαρεμάρας εν μέσω της συνάντησης που είχαν ως ιδρυτικά στελέχη μεταξύ και άλλων, του People's Songs, ένος οργανισμού με στόχο προώθησης τραγουδιών της εργατιάς, που είχαν ιδρύσει στο τέλος του 1946. Κατά μία εκδοχή είχε ερμηνευτεί για πρώτη φορά ως ένδειξη υποστήριξης προς 11 μέλη του ΚΚ οι οποίοι είχαν διωχθεί ποινικά με τη λεγόμενη Smith Act του 1940, ενός νόμου για να προστατεύει το αμερικανικό κράτος από ξένους με φασιστικές, αναρχικές ή κουμουνιστικές πεποιθήσεις. Το ημερολόγιο έλεγε 5 Σεπτεμβρίου, η λεγόμενη Labor Day, εθνική γιορτή των

 

ΗΠΑ, που γιορτάζεται κάθε πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου.

 

Η πρώτη ηχογράφηση, ως αποτέλεσμα της ανταπόκρισης που είχε ζωντανά το τραγούδι, θα γίνει από τους The Weavers, μέλη των οποίων ήταν εκτός των δύο συνθετών και οι Ronnie Gilbert και Fred Hellermen.
https://www.youtube.com/watch?v=uxaJKnXMwi4

 

Η εφημερίδα πάντως Daily Worker, (1924 – 1958), στο φύλλο της 1 Ιουνίου του 1949, κατά μία άλλη εκδοχή, αναφέρει την Παρασκευή 3 Ιουνίου, λίγους μήνες νωρίτερα δηλαδή, ως την πρώτη φορά που ακούστηκε ζωντανά η νέα τότε σύνθεση, πάλι όμως προς υποστήριξη μελών του ΚΚ. Το 1955 θα χρησιμοποιηθεί απόκομμα αυτού του φύλλου της ως κατηγορία για αριστερή ιδεολογία από τον Seeger.

 

 

Το συγκρότημα των Weavers θα γνωρίσει μέσω των κυκλοφοριών της εταιρείας τους Decca, επιτυχίες στο χώρο της φολκ με τραγούδια όπως τα «Goodnight Irene» (Νο 1-1950), «So Long It's Been Good To Know You» (Νο 4-1951) και «On Top Of Old Smoky» (Νο 2-1951).

 

 

Video Url

 

 

Η εταιρεία θα λύσει το συμβόλαιο το 1952 και το συγκρότημα θα μπει στη μαύρη λίστα των ραδιοφώνων. Θα επανενωθούν μεταξύ 1955 – 1964, συγχρόνως με την εξασθένιση του Μακαρθισμού και θα αναγνωριστούν ως επιρροή από τη δημοφιλή φολκ σκηνή του ’60. Το 2001 θα μπουν στο Hall of Fame.

 

Μια χρονιά μετά τους Peter, Paul and Mary, ο λατινικής καταγωγής Trini Lopez θα φτάσει το σφυρί ακόμη ψηλότερα στο Νο 3 του Hot 100, με ελαφρώς αλλαγμένους τους στίχους. Υπάρχει στο ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο του Trini

 

Lopez at PJ's.

 

 

Video Url

 

 

Το έχουν πει και άλλοι πολλοί θυμόμαστε…

 

Rita Pavone - Datemi un Martello - 1963

 

 

 

 

Sam Cooke Live at Copacabana (New York City) 1964

 

 

 

 

Aretha Franklin - 1965

 

 

 

 

Johnny Cash & June Carter – Any Old Wind That Blows - 1972