Οσκαρ την άλλη εβδομάδα, με τα τραγούδια να παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον μετά από αρκετά χρόνια

Από τον Κώστα Ζουγρή

Εχουν περάσει σχεδόν 84 χρόνια από τότε που εμφανίστηκε ο ομιλών κινηματογράφος και ένα από τα πρώτα πράγματα που αντιλήφθηκαν οι φίλοι αυτής της τέχνης, ήταν τα τραγούδια που πλαισίωναν συχνά τις περισσότερες από τις κινηματογραφικές ταινίες, δημιουργώντας ένα φανατικό κοινό που παρακολουθούσε στενά τους δίσκους που προέκυπταν από αυτές τις ταινίες και στους οποίους υπήρχαν συνήθως ένα ή περισσότερα τραγούδια που -τουλάχιστον παλαιότερα- ήταν γραμμένα για τη συγκεκριμένη ταινία.

Στη δεκαετία του '30, τα περισσότερα από τα τραγούδια ήταν γραμμένα από τους μεγάλους συνθέτες της εποχής. Cole Porter, Irving Berlin, Jerome Kern, George Gershwin, Harry Warren ήταν μερικοί από αυτούς που χάρισαν στους φίλους του κινηματογράφου αξέχαστα τραγούδια, που μπορεί να ακούστηκαν σε σημαντικές ή αδιάφορες ταινίες, έμειναν όμως βαθιά χαραγμένα στη μνήμη των φίλων της μουσικής και ο απόηχός τους έφτασε συχνά μέχρι και τον 21ο αιώνα.

Τραγούδια όπως τα Over The Rainbow του Harold Arlen, που έκανε γνωστή στο κοινό την Judy Garland, από τον Μάγο Του Οζ, The Way You Look Tonight του Jerome Kern, τραγουδισμένο από τον Fred Astaire στο Swing Time, Cheek Το Cheek του Irving Berlin, πάλι από τον Fred Astaire στο Top Hat, Ι've Got You Under My Skin, του Cole Porter, έφτασαν μέχρι τις μέρες μας και σίγουρα θα ακούγονται και στο μέλλον.

Η δεκαετία του '40 έφερε αρκετές αλλαγές στον ήχο των τραγουδιών, κυρίως λόγω της επικράτησης των μεγάλων ορχηστρών, στις οποίες συχνά συμμετείχαν γνωστοί τραγουδιστές. Οι θεατρικές παραστάσεις με τα μιούζικαλ συνέχισαν βέβαια να γνωρίζουν επιτυχία, αλλά οι νεότεροι είχαν δείξει την προτίμησή τους στον νέο ήχο και αρκετά τραγούδια με τη λέξη Boogie ήταν στην καθημερινή μουσική επικαιρότητα.

Δίπλα στους ήδη γνωστούς Fred Astaire και Bing Crosby από τη δεκαετία του '30, άρχισαν να εμφανίζονται νέα ονόματα, όπως οι Frank Sinatra, Alice Faye, Gene Kelly, Danny Kaye, Doris Day.

Τα τραγούδια από τις ταινίες του Disney άρχισαν να κερδίζουν το δικό τους μερίδιο ακρόασης μέσα από την προώθηση που τους εξασφάλιζε η προβολή των ταινιών. Ετσι τα When You Wish Upon Α Star από το Pinocchio και Zip-Α-Dee-Doo-Dah από την ταινία Song Of The South, έγιναν μεγάλες επιτυχίες.

Το White Christmas ήταν αναμφισβήτητα το τραγούδι της δεκαετίας, ενώ ξεχώρισαν ακόμη τα My Foolish Heart, από την ομώνυμη ταινία του 1949, Baby It's Cold Outside, σε μουσική και στίχους του Frank Loesser από το Neptune's Daughter, Love Letters, η Laura που προέκυψε αργότερα με στίχους από την ομώνυμη ταινία, Long Ago And Far Away του Jerome Kern, από το Cover Girl, Blues In The Night και Love Letters από τις ομώνυμες ταινίες και Swinging On Α Star με τον Bing Crosby από το Going My Way.

Ο έντονος ανταγωνισμός και η παρουσία της τηλεόρασης οδήγησαν σε πληθώρα τραγουδιών-επιτυχιών τα οποία παράλληλα ήταν αρκετά αξιόλογα και γραμμένα από μεγάλα ονόματα, όπως οι Ned Washington, Johnny Mercer, Harry Warren, Paul Francis Webster, Jay Livingston, Sammy Cahn, Dimitri Tiomkin.

Τη δεκαετία του '50 ανοίγει το Mona Lisa από την αδιάφορη ταινία Captain Carey, USA, μεγάλη επιτυχία για τονNat King Cole, ενώ τα Secret Love, High Hopes, Love Is Α Many Splendored Thing, High Noon, That's Amore, Three Coins In The Fountain, Unchained Melody, Whatever Will Be, Will Be, April Love, All The Way, Wild Is The Wind, Gigi είναι μερικά μόνο από τα καλά τραγούδια αυτής της δεκαετίας.

Η εμφάνιση του ροκ εντ ρολ στη δεκαετία του '50 άρχισε να έχει επίδραση στις ταινίες του '60, όπου συχνά ακούγονται τραγούδια και κατά τη διάρκεια της ταινίας, όχι μόνο στην αρχή και στο τέλος, όπως συνηθιζόταν μέχρι τότε.

Η δεκαετία αυτή μας χάρισε τραγούδια όπως τα Moon River, The Days Of Wine And Roses του Henry Mancini, The Raindrops Keep Falling On My Head, Theme From Α Summer Place, το δικό μας Παιδιά του Πειραιά, Town Without Pity, Chim Chim Cheree από τη Mary Poppins, More, The Shadow Of Your Smile από τον Πύργο στην άμμο, Ι Will Wait For You από τις Ομπρέλες του Χερβούργου σε μουσική του Michell Legrand, όπως και το What Are You Doing The Rest Of Your Life?, What's New Pussycat?, Alfie, Georgie Girl, τα τραγούδια από τις ταινίες των Beatles, Help! και Α Hard Days Night, The Look Of Love, The Windmills Of Your Mind, Funny Girl, τα τραγούδια από τη σειρά ταινιών James Bond και δεκάδες άλλα.

Στη δεκαετία του '70 το ενδιαφέρον άρχισαν να κερδίζουν οι ταινίες που είχαν ως επένδυση τραγούδια από διάφορους καλλιτέχνες, όπως Saturday Night Fever, Grease, Thank God It's Friday, γεγονός όμως που άλλαξε τον τρόπο χρησιμοποίησης των τραγουδιών στις ταινίες και σταδιακά οδήγησε στο να μειωθεί ο ρόλος τους στην επιτυχία της ταινίας. Εξαιρέσεις, τα Theme From Shaft, For All We Know, The Way We Were, Live And Let Die, The Morning After, Evergreen (Love Theme From a Star Is Born), Gonna Fly Now.

Στη δεκαετία του '80 τα τραγούδια έγιναν εργαλεία για την προώθηση των ταινιών, Yentl, Footloose, Flashdance, Fame, 9 Το 5, Arthur's Theme, Endless Love, Up Where We Belong, Eye Of The Tiger, Against All Odds, Ghostbusters, Take My Breath Away, (Ι've Had) The Time Of My Life, Calling You, επωφελήθηκαν από τη νέα κατάσταση, ενώ επανεμφανίστηκε το φαινόμενο της επιτυχίας των ταινιών του Disney με τη Μικρή Γοργόνα.

Στη δεκαετία του '90 ο οργανισμός Disney συνέχισε τις επιτυχίες του με ταινίες όπως τα Lion King και Beauty And The Beast. Αρκετές ταινίες στράφηκαν στη βοήθεια της τεχνολογίας για τη δημιουργία τους. Ετσι το τραγούδι πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αλλά παρ' όλα αυτά ξεχώρισαν τα Ι Will Always Love You, Run Το You, Ι Have Nothing από το Bodyguard με τη Whitney Houston, (Everything Ι Do) Ι Do It For You, Ι Don't Want Το Miss Α Thing με τους Aerosmith από τον Αρμαγεδδώνα και My Heart Will Go On από τον Τιτανικό.

Στην προηγούμενη δεκαετία, η οποία ήταν η χειρότερη στην ιστορία, με ελάχιστα από τα τραγούδια που προέρχονται από ταινίες της να μένουν στη μνήμη μας. Χαρακτηριστικό είναι το ότι το 2003 το Οσκαρ τραγουδιού κατέκτησε το It's Hard Out Here For Α Pimp από την ταινία Hustle and Flow, ερμηνευμένο από το ραπ συγκρότημα των Three Six Mafia, που πέρασε εντελώς απαρατήρητο. Η μεγαλύτερη ίσως επιτυχία από αυτήν τη δεκαετία ήταν το Lose Your Self του Eminem και το Jai Ηο από το Slumdog Millionaire του Ινδού Α. R. Rahman.

Φέτος, μετά από καιρό, θα έχουμε ανταγωνισμό με την Adele και το Skyfall, το τραγούδι από το Life Of Pi και το τραγούδι από το Ted με την Norah Jones, ενώ ανταγωνιστικά είναι και τα άλλα δύο τραγούδια από το Les Miserables και το Chasing Ice.

Rent a boat Greece https://exploreathensyachting.com/

 
 
-->