Πραγματικότητα το έγινα μόνος μου γιατρός

Ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είναι από τα αλεξικέραυνα της κυβέρνησης και συχνά συγκεντρώνει πάνω του ποικίλες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά μερικές φορές και της συμπολίτευσης της κυβέρνησης που προσπαθεί ενίοτε να πείσει ότι αυτό που κάνει στηρίζοντας την κυβέρνηση της ΝΔ, το κάνει με βαριά καρδιά και περιμένει να αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου, για να αποφασίσει και αυτό την πορεία του.

Η αλήθεια είναι ότι το κύκλωμα της υγείας είναι λόγω της φύσης του ιδιαίτερα ευαίσθητο, γι' αυτό άλλωστε και το εκμεταλλευόντουσαν χρόνια τώρα όσοι είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν.

Η οικονομική κρίση όμως σταμάτησε την ροή χρημάτων στο σύστημα και ήδη πριν από αρκετό καιρό άρχισαν τα όργανα με τις απεργίες των φαρμακοποιών που δεν εισέπρατταν τα χρήματά τους και τις δηλώσεις μεγαλοεπιχειρηματιών του χώρου για αποχωρίσεις από διάφορες επενδύσεις τους που δεν είχαν σχέση με την υγεία αλλά με τον αθλητισμό.

Οι γιατροί που είχαν επαγγελματική σχέση με την κυβέρνηση είναι αλήθεια ότι δεν ήταν από τους καλύτερα αμειβόμενους κλάδους, αλλά και από την άλλη πλευρά, ειδικά αυτοί που εργαζόντουσαν στο ΙΚΑ δύσκολα θα μπορούσε να ισχυρισθεί κάποιος ότι ΄πέθαιναν΄ στην δουλειά, αφού συνήθως αντί της πρωινής έναρξης στις 8, συνήθως στα περισσότερα υποκαταστήματα η εργασία τους άρχιζε στις 9 και το μεσημέρι σπάνια θα έβρισκες κάποιον να είναι στην θέση του 30΄ πριν λήξει το ωράριό του.

Μια αμοιβή τουλάχιστον γύρω στα 1000 ευρώ, 4-5 ώρες εργασίας με 50΄ περίπου διάλειμμα + της σχέσης που αποκτούσε ο κάθε γιατρός με τον ασθενή, σχέση που θεωρητικά μπορούσε να οδηγήσει και σε επίσκεψη στο ιατρείο του, δεν ήταν και άσχημα.

Τώρα με την κυβέρνηση υποχρεωμένη να εφαρμόσει τις οικονομίες που τις υποδεικνύουν οι σχέσεις μας με τους δανειστές οι γιατροί σταδιακά πέφτουν θύματα των επιλογών τους να κρατήσουν από την αρχή σκληρή στάση ποντάροντας στην σημασία των υπηρεσιών τους.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά έδειξε και δείχνει ότι βλέπει τον λαό απλά σαν ένα αριθμό, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα στην υγεία του.

Ο κάθε άνθρωπος δεν έχει πλήρη συναίσθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει παρά την ιατρική καταγραφή τους.

Έτσι οι διαφορές μεταξύ γιατρών και κυβέρνησης μοιραία θα στοιχίσουν λίγο ή πολύ στους ασθενείς που είναι κάτι σαν μπαλάκι πινγκ πονγκ.

Δεν θέλω να αναφερθώ στα προσωπικά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζω, αλλά κι εγώ, όπως φαντάζομαι και πολλοί άλλοι, περιορίζω τα φάρμακα μου αφού με τις συνεχείς αλλαγές χρειάζονται περισσότερα χρήματα και πολύ τρέξιμο.

Οι γιατροί από την μεριά τους φωνάζουν για το 5 ευρώ, κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια, απλά δεν ήταν ανάγκη να καταφύγει κανείς σ' αυτόν τον τρόπο συνταγογράφησης, το αν θα είναι τώρα θα το μάθουμε, αλλά αυτό δεν θα αλλάξει το ότι και οι μεν και οι δε μας βλέπουν σαν αριθμούς και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν σε όποιο ποσοστό μπορούν την σχέση που έχουν μαζί μας.

Δεν αποκλείεται να θυσιαστεί σε κάποια φάση ο Άδωνις αφού ήδη έχει προχωρήσει αρκετά τη βρώμικη δουλειά που μπορεί να ολοκληρώσει κάποιος άλλος, το θέμα είναι αν θα έχει την αντοχή να καταπιεί για μία ακόμα φορά τις επεμβάσεις στο έργο του και αν είναι έτοιμος να δημιουργήσει ένα ακόμα δεξιό κόμμα.

Κώστας Ζουγρής