House of the Rising Sun, Ιούνιος 1964

House of the Rising Sun, Ιούνιος 1964

Κυκλοφόρησε 19 Ιουνίου 1964 στην Αγγλία και τον Αύγουστο στην Αμερική...

 

Αφορμή να ρίξουμε τον προβολέα στον κατ’εμε μακράν πιο αδικημένο με βάση πορείας και δυνατοτήτων που είχε τραγουδιστή της κλασικής ροκ σκηνής.

• Μέλος του κινήματος ‘’British Invasion’’ στις ΗΠΑ αρχές των 60’ς πλάι σε ονόματα όπως οι Beatles, Rolling Stones & The Who, το συγκρότημα του οι The Animals ήταν και αυτοί από τα δυνατά χαρτιά που όρισαν την αρχή των πάντων για την ροκ όπως την ξέρουμε σήμερα με τη ‘’Βρετανική Εισβολή’’ στην άτυπη αυτοκρατορία του κόσμου την αμερικανική κουλτούρα. Απο όλους του τραγουδιστές της εισβολής ο Ερικ Μπάρτον ξεχώριζε με διάφορα ως η χαρακτηριστικότερη και....περίεργη φωνή. Μια φωνή που μπορεί να την μπέρδευες με Αφροαμερικάνου, τραγούδαγε συχνά σε χαμηλές οκτάβες και είχε στη συνταγή μεγάλη πρέζα από μπλουζ ύφος και R&B επιρροές, φυσικά τα κατάφερνε περίφημα και στις ψηλές νότες, ο πλουραλισμός των δυνατοτήτων του σε ερμηνευτικό επίπεδο ήταν μοναδικός.

 

➡Brian Jones για τον Μπάρτον : ‘’ο καλύτερος μπλουζ τραγουδιστής που έχει βγάλει η Αγγλία’’⬅

 

• Ξεχασμένος σε κάθε λίστα που θα περιέχει τους καλύτερους τραγουδιστές ή θα βολοδέρνει χαμηλά, όπως στην λίστα του Rolling Stone με τους 100 καλύτερους είναι στο νο57. Αδικημένος και από τον κόσμο σε τέτοιου είδους κουβέντες, γιατί όμως;

 

• Γιατί δυστυχώς οι τεράστιοι Animals με τον Μπάρτον κράτησαν λίγο, 3-4 χρόνια στα 60'ς, και ένα φεγγάρι αρχές των 80'ς. Ναι, παρόλα αυτά μέσα σε αυτά τα χρόνια δημιούργησαν όλα τα κομμάτια τους που έχουμε αγαπήσει, εκείνοι συνέχισαν χωρίς εκείνον με άλλους φροντμεν άλλα όλοι ξέρανε ότι ουσιαστικά είχαν τελειώσει χωρίς την φωνή του Ερικ. Εκείνος βεβαία προχώρησε, άφησε τους Ανιμαλς πίσω, και στα 70ς βρήκε την θαλπωρή του με το συγκρότημα WAR οι οποίοι βέβαια ήταν κυρίως φανκ, αλλά εμπλούτιζαν τον ήχο τους με r&b και rock στοιχεία, τα τελευταία τα έφερε φυσικά ο Μπάρτον. Άτυχος όμως ξανά, για διάφορους λόγους ούτε οι Eric Burdon & War μακροημέρευσαν, σύντομη παλιά πορεία αλλά ξανά με βαριά κληρονομιά καθώς ήσαν από τα πρώτα γκρουπ που πέτυχαν αξιοσημείωτα αυτήν την μίξη τόσων επιρροών στον ήχο τους.

 

• Συνεχίζει μέχρι κ σήμερα σόλο πορεία, και κατά καιρούς συμμετέχει σε δουλειές άλλων καλλιτεχνών , θεωρώ πως αποδυναμώνεται ένας καλλιτέχνης όταν πάει σόλο, ιδίως όταν ο κόσμος των έμαθε με συγκροτήματα, το μεγάλο ΑΝ που λέει τι στάτους θα είχαν The Animals τώρα που μιλάμε, αν συνέχιζαν δε θα το μάθουμε ποτέ, αλλά μπορούμε να το φανταστούμε...

 

 

 

 

Από την σελίδα στο Facebook του ALi Mathloum