a-ha: Ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα γκρουπ των 80s

a-ha: Ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα γκρουπ των 80s

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Το Νορβηγικό τρίο είναι ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα γκρουπ των 80ς κυρίως λόγω του ντεμπούτο τους άλμπουμ, Hunting High and Low του 1985. Παρόλα αυτά οι Morten Harket (φωνητικά), Magne Furuholmen (keyboards) και Pål Waaktaar-Savoy (κιθάρα) έχουν βγάλει ποπ διαμάντια σε όλη τη διάρκεια της 35 χρονης καριέρας τους που δισκογραφικά αποτιμάται σε 10 στούντιο δίσκους.

Σίγουρα υπήρχαν ατυχείς δισκογραφικά δουλειές, απόλυτα φυσιολογικό, αλλά δεν μπορεί να παραβλέψει τις ωραίες στιγμές που μας έχουν δώσει, κάποιες έχουν κυκλοφορήσει σε single ενώ άλλες είναι καλά κρυμμένες.

Hunting High And Low (LP: Hunting High And Low - 1985)

The Sun Always Shines On TV (LP: Hunting High And Low - 1985)

Soft Rains of April (LP: Scoundrel Days -1986)

That Blood That Moves The Body (LP: Stay on These Roads – 1988)

Early Morning (LP: East of the Sun, West of the Moon – 1990)

Locust (LP: Memorial Beach - 1993)

Memorial Beach (LP: Memorial Beach - 1993)

Little Black Heart (LP: Minor Earth Major Sky - 2000)

Velvet (LP: Minor Earth Major Sky - 2000)

Summer Moved On (LP: Minor Earth Major Sky - 2000)

You Wanted More (LP: Lifelines – 2002)

Forever Not Yours (LP: Lifelines – 2002)

Holyground (LP: Analogue - 2005)

What There Is (LP: Foot of the Mountain – 2009)

και φυσικά το Take On Me η αφορμή για όλα τα παραπάνω…

a-ha trivia

Το εκπληκτικό βίντεο κλιπ της πρώτης και μεγαλύτερης επιτυχίας τους, Take on me, βραβεύτηκε με 6 διακρίσεις από το MTV και σκηνοθετήθηκε από τον ιρλανδό Steve Barron, υπεύθυνο για ένα ακόμη σημείο αναφοράς της παντοδυναμίας του MTV, το Billie Jean. Τα περίφημα σχέδια του video clip του Take on me, χρειάστηκαν 3 μήνες για να ολοκληρωθούν. Είχαν σχεδιαστεί από τον Mike Patterson και τη γυναίκα του Candace Reckinger. Το ζεύγος σκηνοθέτησε αργότερα τα Luka της Suzanne Vega, το Be Still My Beating Heart του Sting, το επίσης βραβευμένο Opposites Attract, της Paula Abdul με τον MC Skat Kat, ενώ πιο πρόσφατα το Mr. Blue Sky των Electric Light Orchestra για το site του συγκροτήματος το 2012, τραγούδι που ακούγεται και στο Guardians of the Galaxy: Vol 2.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις όλων των κυκλοφοριών τους (10 άλμπουμ, 39 σινγκλ, 4 live άλμπουμς κ.α.) ανέρχονται στα 100 εκατομμύρια.

Το 1991 το συγκρότημα έσπασε το ρεκόρ για το μεγαλύτερο κοινό που πλήρωσε εισιτήριο για να δει έναν καλλιτέχνη. Συνέβη στο Μαρακανά κατά τη διάρκεια του Rock in Rio No2, όπου τη συναυλία τους την παρακολούθησαν 198.000 θεατές. Η Βραζιλία είναι η χώρα των ρεκόρ στα live. H μεγαλύτερη συναυλία που έγινε ποτέ πραγματοποιήθηκε πάλι στο Ρίο. Στην Κόπακαμπάνα το 1994, ένας σκωτσέζος έκανε 3.5 εκατομμύρια ανθρώπους να περάσουν μια αξέχαστη παραμονή πρωτοχρονιάς. Το 1997 ένας γάλλος πέτυχε το ίδιο στη Μόσχα…

Το 1993 το συγκρότημα ηχογράφησε μεγάλο μέρος της νέας του τότε δουλειά στα στούντιο του Prince, στην εταιρεία του Paisley Park, στη Μινεάπολις . Ο συμπαραγωγός του Memorial Beach, David Z, αφανής τις περισσότερες φορές συνεργάτης του Prince και παραγωγός για την Νο1 επιτυχία στις ΗΠΑ, των Fine Young Cannibals, She Drives me Crazy το 1989. Ήταν επίσης μέλος των Lipps Inc., που το 1980 είχαν την disco επιτυχία Funky Town.

Το 2000 ο τραγουδιστής του συγκροτήματος έσπασε το ρεκόρ Γκίνες για την μεγαλύτερη διάρκεια μιας και μοναδικής νότας που «κράτησε» τραγουδιστής. Ήταν στο τραγούδι Summer Moved On, και είχε διάρκεια 20.2 δευτερόλεπτα. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν του Bill Withers με 18’’ στο Lovely Day.

Το 2013 βραβεύτηκαν από την BMI για τις 4 εκατομμύρια τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές μεταδώσεις του Take on Me στις ΗΠΑ.

O Edge και ο Adam Clayton των U2 έχουν δηλώσει ότι οι A-ha είναι μια υποτιμημένη μπάντα. Οι Coldplay και οι Keane τους έχουν δηλώσει ως επιρροή.