Μουσική παράδοση από τη Σκωτία…

Μουσική παράδοση από τη Σκωτία…

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Θρησκευτικός εμφύλιος πόλεμος με στόχο το θρόνο της Αγγλίας. Εξεγερμένοι Ιακωβίτες, Σκωτσέζοι, συνεργαζόμενοι με Γάλλους, εναντίων Βρετανών… κάπως έτσι ήταν το σκηνικό στα μέσα περίπου του 18 αιώνα, με αποκορύφωμα τη μάχη του Καλλόντεν το 1746 που κατέληξε με ήτα του οίκου των Στιούαρτ.

Αυτό το ιστορικό πλαίσιο έδωσε στην μουσική παράδοση της Σκωτίας ένα από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά της τραγούδια. Ο λόγος για το θρήνο, The Bonnie Banks o' Loch Lomond, συχνά πυκνά αναφερόμενο και απλά ως Loch Lomond, με τα ίχνη του πραγματικού δημιουργού να έχουν χαθεί όπως συμβαίνει συνήθως με τις συνθέσεις τέτοιου είδους.

Στο 20 και 21ο αιώνα πολλοί είναι αυτοί που το ερμήνευσαν, ιδού 10 ερμηνείες, κάποιες ετερόκλητες μεταξύ τους…

1937 - Maxine Sullivan and Her Orchestra - Loch Lomond

Πριν από λίγο καιρό έκλεισαν 30 χρόνια από το θάνατο της τζαζ βοκαλίστριας, από τις πετυχημένες της δεκαετίας του 30, ειδικότερα του 2ου μισού της. Το τραγούδι ήταν η πρώτη ηχογράφησή της, τον Αύγουστο του 1937, με τον μετέπειτα πρώτο σύζυγο της, John Kirby, οριοθετώντας και το στιλ με το οποίο καθιερώθηκε παρότι η απαλή φωνή της είχε και τη δυνατότητα και για διαφορετικά στυλ από τις σουίνγκ εκτελέσεις φολκ τραγουδιών. Το απέδειξε και η ίδια με τις επιλογές της στην επόμενη δεκαετία. Η πάλε ποτέ συνεργάτιδα του Luis Armstrong και Benny Goodman, πέρασε και ανενεργές καλλιτεχνικά περιόδους, 58 – 66, είχε κερδίσει και βραβείο Tony το 1979 για την ερμηνεία της στο έργο My Old Friends, παρέμεινε δραστήρια μέχρι το τέλος, δίνοντας την τελευταία της εμφάνιση δύο μήνες πριν φύγει. Το τελευταίο ηχογραφημένο τραγούδι της, το ερμήνευσε επί σκηνής, στο Fujitsu-Concord Jazz festival στο Τόκυο το 1986 ήταν κατά μια ειρωνεία της τύχης ίσως, ίσως και όχι, η παραδοσιακή σκοτσέζικη σύνθεση που την έκανε γνωστή…

1938 - Benny Goodman φωνητικά Martha Tilton LP: Benny Goodman from Live At Carnegie Hall 1938. Το τραγούδι ήταν επιτυχία της εποχής και μάλιστα το είχαν ηχογραφήσει την ίδια χρονιά με την Sullivan. Η ιστορική συναυλία, 16 Ιανουαρίου του ’38, είναι η πρώτη που έδωσε τζαζ σχήμα στο φημισμένο χώρο, μισό αιώνα σχεδόν από το άνοιγμά του. Το γεγονός έχει και άλλη πρωτιά… Ήταν το πρώτο διπλό LP που κυκλοφόρησε, το 1950, και από τις πρώτες κυκλοφορίες που έβγαλε ο εμβληματικός κλαρινίστας στο τότε σχετικά νέο φόρματ των δίσκων 33 στροφών.

1957 - Bill Haley & His Comets - Rock Lomond

Ηχογραφήθηκε τον Μάρτιο του 1957 και αρχικά ήταν να κυκλοφορήσει στα τέλη του καλοκαιριού της χρονιάς στον δίσκο Rockin’ the oldies. Τελικά συμπεριλήφθηκε στον δίσκο συλλογή Rockin’ the joint , μετά από σχεδόν ένα χρόνο, τον Αύγουστο του 1958.

1973 – Νανά Μούσχουρη - The bonnie banks of Loch Lomond (LP: Songs from her TV series)

Δέκα χρόνια από το δισκογραφικό της ντεμπούτο και έχοντας ήδη μια επιτυχής διεθνή καριέρα, το BBC-2 φιλοξένησε το 1968 και για οκτώ χρόνια την παγκόσμια ελληνίδα, με την ιδιαίτερη τηλεοπτική της εικόνα, σε ένα σόου με τίτλο Presenting…Nana Mouskouri. Τον παραγωγό του σόου τον είχε γνωρίσει 5 χρόνια πριν, κατά την εκπροσώπηση του Λουξεμβούργου στο διαγωνισμό της Eurovision το 1963, με το τραγούδι À force de prier, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

1976 - AC/DC - Fling Thing

Γνωστό και ως Bonny, ήταν αρχικά δεύτερη πλευρά στο σινγκλ του 1976 Jailbreak, στην έκδοση για την Αγγλία και την Αυστραλία. Μετά το θάνατο τον Φεβρουάριο του 1980, του τραγουδιστή τους, Bon Scott, αποτελεί στις ζωντανές του εμφανίσεις φόρο τιμής γι’ αυτόν. Ως γνωστόν τα ιδρυτικά μέλη του γκρουπ, τα αδέλφια Malcolm και Angus Young όπως και ο Scott κατάγονται από τη Σκωτία.

1991 – Rod Stewart - Rhythm of my heart (LP: Vagabond Heart)

Σε παραγωγή του Trevor Horn, ήταν το πρώτο κομμάτι του δίσκου Vagabond Heart. Βασισμένο στην παραδοσιακή μελωδία του The bonnie banks of Loch Lomond την οποία συνδύασε με πολύ όμορφο τρόπο με τη σύνθεση του 1986 που ερμήνευσε πρώτος ο ολλανδός καλλιτέχνης René Shuman, κάτι αντίστοιχο σαν την ανανέωση του rock n roll στο πνεύμα του Shakin Stevens, στον ομώνυμο δίσκο του. Έχει ενδιαφέρον ότι η χαρακτηριστική γκάιντα στο τραγούδι παίζεται από έναν αμερικανό, τον Eric Rigler, όπως θα κάνει άλλωστε και στις ηχογραφήσεις της μουσικής επένδυσης της ταινίας που μύριζε Σκωτία τέσσερα χρόνια αργότερα, το Braveheart του Μελ Γκίπσον.

1992 - John McDermott - By Yon Bonnie Banks

Ο καναδο-σκωτζέζος εργαζόμενος σε εφημερίδα στο Τορόντο, έκανε δώρο το 1992 στην 50η επέτειο των γονιών του ένα cd με σκωτσέζικες και ιρλανδέζικες μπαλάντες που ηχογράφησε ανεξάρτητα. Τίτλος του Danny Boy που θα γίνει η αφορμή να αφήσει τελικά την εφημερίδα και να ασχοληθεί με την μουσική επαγγελματικά με ιδιαίτερη επιτυχία. Παρεμπίπτοντος η acapella ερμηνεία του ομότιτλου, όπως άρεσε στον πατέρα του τενόρου, είναι εκπληκτική με ένα ανατριχιαστικό επίλογο. Σε αυτό τον δίσκο εκτός από το Danny Boy, βρίσκεται και το Loch Lomond.

https://www.youtube.com/watch?v=feLT7Btuqpc

1995 – The Real McKenzies – Loch Lomond

Καναδάς και πάλι αλλά αυτή τη φορά σταθμός Βανκούβερ. Το ντεμπούτο άλμπουμ του γκρουπ που παραμένει ενεργό έως σήμερα, μας μεταφέρει το τραγούδι των δυόμιση αιώνων σε ήχους κέλτικου πανκ.

1998 - Höhner ‎– Mer Stonn Zo Dir, FC Kölle (We stand by you, FC Köln) (Hymne Auf Den 1.FC Köln)

Το γκρουπ Höhner κατάγεται από την Κολονία. Μετράει 40 χρόνια καριέρας και είναι γνωστό και πετυχημένο τόσο στην περιοχή όσο και στη χώρα, ιδιαίτερα για τη συμμετοχή του στο φημισμένο καρναβάλι της που διεξάγεται στους δρόμους της κάθε Νοέμβριο και για μια εβδομάδα. Η πόλη είναι γνωστή στους ποδοσφαιρόφιλους και ως έδρα της 1.FC Köln , από τις δημοφιλέστερες γερμανικές ομάδες, που του χρόνου θα γιορτάσει τα 80 χρόνια ζωής. Το γκρουπ, η ομάδα και το φεστιβάλ/καρναβάλι συνδυάστηκαν όλα μαζί στο ύμνο της ομάδας που πρωτοτραγουδήθηκε σχεδόν 20 χρόνια πριν. Για τους σκοτσέζους οπαδούς να βρεθούν στο ντυμένο στα κόκκινα γερμανικό γήπεδο και να ακούν στην τοπική διάλεκτο 45 χιλιάδες κόσμο να τραγουδά για τη μεγαλύτερη λίμνη τους πρέπει να είναι μια απίστευτη εμπειρία…

2016 - Peter Hollens - Loch Lomond

Ο επίλογος συνδυάζει το κλασσικό και το σύγχρονο. Κλασσικό για την acapella ερμηνεία και σύγχρονο λόγο του τρόπου που προωθείται, ερμηνευμένο από τον αμερικανό δημοφιλή youtuber.