Η μοναξιά χτυπάει «κόκκινο» στους 35άρηδες

Η μοναξιά είναι μια σιωπηλή επιδημία που είναι κρυμμένη μέσα σε κάθε οικογένεια

«Σιωπηρή επιδημία» περιγράφεται η ανδρική μοναξιά!

 

Και σε ποια ηλικία; Φαίνεται ότι φτάνει στην κορύφωσή της και χτυπάει κόκκινο στα 35 χρόνια, όπου οι άνδρες ανέφεραν ότι αισθάνονται μόνοι και ευάλωτοι.

 

Σύμφωνα με νέα έρευνα σε 1.200 άνδρες στη Βρετανία, στο πλαίσιο του Monthly Spotlight από την Jo Cox Commision on Loneliness, υπολογίζεται ότι:

8 εκατομμύρια ανδρών στην Αγγλία, παραδέχονται ότι αισθάνονται μοναξιά τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

 

Πιο ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός πως περίπου το 10% προτιμά να κρύψει τη μοναξιά του.

11% των ανδρών υποστηρίζει ότι νοιώθουν μόνοι σε καθημερινή βάση, ενώ το 10% προτιμά να κρύβει καλά τη μοναξιά του.
35% των ανδρών δήλωσε πως η μοναξιά τους κάνει να νιώθουν καταθλιπτικά
9% αποκάλυψε δεν έχει καθόλου στενούς φίλους.

 

Ως κύριες αιτίες για αυτή τη μοναξιά και την καταθλιπτική διάθεση, δήλωσαν τις παρακάτω καταστάσεις:

την απομάκρυνση από φίλους και την οικογένεια (18%),
τον ερωτικό χωρισμό και την κατάρρευση μετά από αυτόν (17%),
την ανεργία (17%), και
το θάνατος μελών της οικογένειας ή στενών φίλων (17%).

 

Πάνω από το ένα τέταρτο των ανδρών, ηλικίας 65-69 ετών, δήλωσε ότι υπεύθυνη για την μοναξιά τους είναι η συνταξιοδότηση.

 

«Η μοναξιά είναι μια σιωπηλή επιδημία που είναι κρυμμένη μέσα σε κάθε οικογένεια και κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορεί να επηρεάσει καθέναν από εμάς, ανά πάσα στιγμή» δήλωσε δήλωσε η Βουλευτής Rachel Reeves, η οποία συμπροεδρεύει στην επιτροπή.

 

«Τον επόμενο μήνα, θα διερευνήσουμε πώς και γιατί οι άνδρες βιώνουν τη μοναξιά και το σημαντικότερο, θα να φωτίσουμε τους τρόπους και τα πρακτικά βήματα που μπορούν να ληφθούν για την καταπολέμησή της».

 

Υπολογίζεται πως 1,5 εκατομμύριο άντρες θα ζουν μόνοι τους μέχρι το 2030, στην Αγγλία και την Ουαλία. Με τα δεδομένα αυτά, ελπίζει να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για το πώς οι άνδρες μπορούν να κατακτήσουν τη μοναξιά και να την καταπολεμήσουν.

 

«Σήμερα καλούμε το κοινό, τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση, να εξετάσουν τι μπορούν να κάνουν οι κοινότητες τους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα - ξεκινώντας τη δική τους δραστηριότητα για άνδρες, απλά, δίνοντας χρόνο να συζητηθεί το θέμα με τους γύρω τους», πρόσθεσε ο Seema Kennedy Tory MP και συμπρόεδρος της επιτροπής.

 

Πρόκειται για ένα ανησυχητικό θέμα που δεν θα έπρεπε να μας προκαλέσει έκπληξη, καθώς τα 35 χρόνια στον άνδρα και γενικότερα η δεκαετία 30-40, είναι τα χρόνια εκείνα που ο άνδρας προσπαθεί να φτιάξει την καριέρα του και σε πολλές περιπτώσεις να κάνει και οικογένεια.

 

Οι πολλές ώρες εργασίας που χρειάζονται καθώς ανεβαίνει στην επαγγελματική του σκάλα, περιορίζουν τις ώρες που θα μπορούσε να αφιερώσει σε παρέες και περισσότερη κοινωνική ζωή, νιώθοντας να απομονώνεται από στενές φιλίες. Επίσης, ο επαγγελματικός ανταγωνισμός, επίσης, δεν επιτρέπει την ανάπτυξη στενής φιλίας από τον ίδιο χώρο και όπως γνωρίζουμε, οι περισσότεροι άνδρες επιλέγουν τους φίλους μέσα από κοινές δραστηριότητες ή από τη δουλειά (π.χ. σχολείο, στρατός, επάγγελμα, κοινά αθλήματα, κλπ)

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times (2015), οι φιλίες αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής κατά 22%. Στο ίδιο δημοσίευμα όμως αναφέρθηκε επίσης ότι οι φιλίες των ανδρών φαίνεται να είναι πιο επιφανειακές, άρα οι φιλικοί δεσμοί τους μπορούν να σπάσουν εύκολα. Οι άνδρες, οι οποίοι νιώθουν ότι δεν τους είναι εύκολο να μοιραστούν τα συναισθήματά τους, είναι πολύ πιθανότερο να θεωρούν ως καλύτερο φίλο τους, τη σύντροφό τους.

 

Ο συγγραφέας του MEL, John Mc Dermott μίλησε σε πέντε άντρες σχετικά με τις φθίνουσες φιλικές σχέσεις τους και διαπίστωσε πως μπροστά είχαν έρθει οι προσπάθειες για την επαγγελματική σταδιοδρομία, η οικογένεια και τα παιδιά ή η σχέση, καταλήγοντας και εκείνος στο ότι οι ανδρικές φιλίες φαίνεται να είναι πιο επιφανειακές σε σχέση με τις γυναικείες φιλίες. Δικαιολογείται αυτό, καθώς οι γυναίκες είναι πιο άνετες να μοιράζονται βαθιά συναισθήματα, καλλιεργώντας έτσι περισσότερο τη σχέση. Οι γυναίκες, ως γνωστόν, είναι καλύτερες στην επικοινωνία..

 

Πηγή: Καθημερινή, της Γαβριέλας Αγησιλάου