Συχνές οι φωνές αυτών που ισχυρίζονται ότι το ροκ είναι πεθαμένο, είναι όμως πραγματικά έτσι;

 

Αυτοί που εδώ και χρόνια τραβούν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων είναι οι λεγόμενοι δεινόσαυροι της μουσικής που η ηλικία τους είναι λίγο πάνω ή κάτω από τα 70 χρόνια.

 

Εκατοντάδες εκατομμύρια εισπράττονται κάθε χρόνο από τις εμφανίσεις τους στις οποίες δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να παρουσιάζουν τα τραγούδια που τους έκαναν διάσημους 30-40 και σε μερικές περιπτώσεις μισό αιώνα πριν.

 

Πολλά από αυτά τα τραγούδια τα ακούμε σε νέες ταινίες που απευθύνονται σε νεανικό κοινό, τα βλέπουμε σε τηλεοπτικές σειρές και τα ακούμε καθημερινά στο ραδιόφωνο σε δημοφιλείς σταθμούς.

 

Είπε ο John Mellencamp ότι τα 2 αγόρια του που είναι 20-22 ετών, ποτέ δεν έχουν ακούσει ένα άλμπουμ στην ζωή τους, ναι αυτό συμβαίνει με πολλούς νέους της εποχής μας που τα άλμπουμ δεν τους λένε κάτι ιδιαίτερο, ακούνε μουσική, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

 

Όταν σε 10-20 χρόνια πάψουν να υπάρχουν ή έχουν αποσυρθεί εντελώς αυτοί που έγραψαν την ιστορία του ροκ, αυτό δεν θα σημαίνει πως θα εξαφανισθούν απότομα και τα τραγούδια τους.

 

Η κλασική μουσική και η τζαζ που είναι τα μόνα είδη μουσικής με μεγάλο χρονικά ιστορικό παρελθόν, συνεχίζουν να συγκινούν μικρούς και μεγάλους σε όλες τις εποχές, το ίδιο κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει όταν πάψουν να ζουν όλοι αυτοί που αγαπήθηκαν σαν καλλιτέχνες.

 

Μπορεί οι 2 από τους Doors που είναι εν ζωή να είναι πια δύο ηλικιωμένοι άνθρωποι, όμως τα τραγούδια τους παραμένουν ακόμα νέα και τα ακούνε πιτσιρικάδες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον πλανήτη, με κάθε ευκαιρία.

 

Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα τα τραγούδια από τον χώρο του ροκ θα μείνουν αθάνατα, όμως θα συμβεί αυτό που συμβαίνει με την κλασική μουσική και την τζαζ, αρκετές συνθέσεις θα περάσουν στις επόμενες γενιές.

 

Το να πιστεύουν αυτοί που έγραψαν την ιστορία του ροκ, ότι επειδή δεν έχουν πια απήχηση σήμερα, ότι αυτό μεταφράζεται αυτόματα σε θάνατο του ροκ είναι λάθος.

 

Αντίθετα πιστεύω ότι όταν συντελεσθεί ολοκληρωτικά η φυσική ή καλλιτεχνική απόσυρση των δεινοσαύρων του ροκ, τότε θα ζήσουν οι νεότεροι μια σειρά από νέους καλλιτέχνες που θα απελευθερωθεί το ταλέντο τους γιατί δεν θα έχουν να συγκριθούν άμεσα με το ιστορικό παρελθόν.

 

 

Κώστας Ζουγρής