Πώς την άνοιξη, 40 χρόνια πριν δώσαμε ζωή στο Α' Πρόγραμμα

Πώς την άνοιξη, 40 χρόνια πριν δώσαμε ζωή στο Α' Πρόγραμμα

Οι παλαιότεροι ακροατές του Α' Προγράμματος της ΕΡΤ σίγουρα θα θυμούνται ότι πριν την έναρξη της εκπομπής μας την άνοιξη του 1975 ήταν ένας σταθμός που στο μεγαλύτερο μέρος του το πρόγραμμα του καλυπτόταν από εκπομπές λόγου και η μουσική είχε ελάχιστη συμμετοχή.

Ειδικά η ξένη μουσική ήταν ανύπαρκτη. Ανακοινώσεις του Ελληνικού ερυθρού σταυρού, θεατρικές παραστάσεις, τα δρομολόγια των πλοίων και ειδησεογραφικές εκπομπές, πολλές από τις οποίες βέβαια ήταν εξαιρετικές και παραμένουν ιστορικές.

Όμως η ζωντάνια που έδωσε η εκπομπή μας αλλάζοντας την δομή του προγράμματος βρήκε ανταπόκριση και σε άλλες ώρες της ημέρας με εκπομπές που ξέφευγαν από την λογική των ανακοινώσεων.

Ακόμα και οι ειδησεογραφικές εκπομπές, έγιναν πιο ζωντανές και εκτός από τα δελτία ειδήσεων, έβαλαν στην καθημερινή ζωή των ακροατών έναν νέο τρόπο ακρόασης τον οποίο καθιέρωσαν αρκετοί χαρισματικοί υπεύθυνοι του Α' Προγράμματος,αλλά και της Ραδιοφωνίας εκείνη την εποχή.

Το Ποπ Κλαμπ πριν από 40 χρόνια άλλαζε τον ραδιοφωνικό χάρτη της χώρας και ακόμα και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς τουλάχιστον για όσους έχουν ηλικία από 25-75, γιατί όσο και να φαίνεται υπερβολικό υπάρχουν περιπτώσεις ακροατών που ξεκίνησαν από τον Παππού και έφτασαν στον εγγονό.

Ωραία όλα αυτά και τώρα τι κάνουμε; το ραδιόφωνο παραμένει η μεγάλη αγάπη του Γιάννη και δικιά μου και πάντα θα ξεκινάμε από χαμηλά για να ανέβουμε, όπως το ΠΟΠ & ΡΟΚ ξεκίνησε από το μηδέν και έγραψε όσο ήμασταν εκεί την ιστορία του, οι 4 μήνες μας στον ΠΟΛΙΣ χρονικό διάστημα που στα μέσα της περασμένης δεκαετίας 'ζωντανέψαμε' το λαϊκό μας τραγούδι με επακόλουθο να ξεφυτρώσουν αρκετοί λαϊκοί σταθμοί και τώρα με το Site που ξεπέρασε τα 2.100.000 μοναδικούς επισκέπτες, πάντα όλα μόνοι μας, απλά με την βοήθεια και την συνδρομή σας, χωρίς κόμματα, χωρίς 'κολλητούς', χωρίς την υποστήριξη των ΜΜΕ.

Βέβαια η κρίση έχει δυσκολέψει τα πράγματα για όλους μας, ας ελπίσουμε να είμαστε όλοι καλά. Διάβαζα κάπου ότι είμαστε τελευταίοι σε δαπάνες σε ότι αφορά το ραδιόφωνο, τις τέχνες, τον πολιτισμό, την ανάγνωση εφημερίδων, αλλά βέβαια πρώτοι στα διάφορα Survivor, την διαφθορά, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τροχαία ατυχήματα, παραοικονομία, σπατάλη δημοσίου χρήματος, τζόγο κα, θα περάσει κι αυτό

Κώστας Ζουγρής