Δύο μικρές λύσεις για την παχυσαρκία

Οσα θρεπτικά στοχεία κι αν περιγράψω, όσες λίστες για ωφέλιμες και βλαβερές τροφές να παραθέσω, όση γνώση κι αν αποκτηθεί για τα αντιοξειδωτικά, τα πολυακόρεστα ή τις βιταμίνες, τη στιγμή εκείνη που «αναδύεται» σαν μια μανία αυτή η πολυφαγία τα πάντα καταλύονται.

Ο χρόνος σταματά σε αυτή τη στιγμή, στην ένταση και την ποσότητα της πρόσληψης τροφής.

Η γρήγορη αναγκαία κατάποση εξαφανίζει τον χρόνο, τη γνώση θρέψης, τον έλεγχο, τη δίαιτα αδυνατίσματος. Σαν τυφώνας που τα ισοπεδώνει όλα.

Τι άλλο όμως καταστρέφεται; Ποιες είναι οι σταθερές του ανθρώπου με διαταραχή βάρους που αλλοιώνονται με τις πολυφαγίες του;

Ο παχύσαρκος δεν έχει δεδομένα σταθερά, γι' αυτό και κατ' ουσία είναι απροστάτευτος.

Δεν έχει κατάλληλα «πρέπει» ούτε κατάλληλα δικαιώματα, δεν έχει ώρες για διασκέδαση, για χαλάρωση, για ξεκούραση.

Του ανήκει ό,τι περισσέψει, ό,τι προκύψει, ό,τι τύχει από χρόνο αφού εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους άλλους.

Δεν έχει προτεραιότητα τις υποχρεώσεις απέναντι στον εαυτό του.

Δεν υπάρχει σταθερή «φροντίδα» εαυτού, το μόνο σταθερό καθημερινά που διαθέτει είναι ο όγκος του, το βάρος του.

Γι' αυτό και δεν το αλλάζει ή το επαναπροσλαμβάνει, εάν αδυνατίσει. Ετσι φαίνεται να προστατεύεται συμβολικά.

Καταλαβαίνετε πως ό,τι δεν προλαβαίνει, δεν επιτρέπει ή δεν γνωρίζει να προσφέρει στον εαυτό του το χαρίζει χρησιμοποιώντας (ανεπίλεκτα) την τροφή.

Με το φαΐ ξεκουράζεται, απολαμβάνει, χαλαρώνει, παρηγοριέται, γεμίζει, εκτονώνεται, ανακουφίζεται...

Συχνά κάτω από το βάρος υπάρχει θλίψη.

Είναι εκείνος, το φαγητό και η θλίψη του; Είναι εκείνος, η τροφή και η τηλεόραση; Είναι εκείνος, τα γλυκά και οι άλλοι;

Σε όποιον συνδυασμό κι αν είναι πάντως, συντροφεύεται, συν-τρέφεται.

Πέρα όμως απ’ όλα αυτά, ας μιλήσουμε πρακτικά για δύο πρώτες μικρές βοήθειες που προσφέρουν μια πρώτη μικρή ύπαρξη δεδομένων στη ζωή του παχύσαρκου.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για το μαγνήσιο. Γιατί είναι τόσο σημαντικό το μαγνήσιο;

Το μαγνήσιο είναι το μεταλλικό στοιχείο-κλειδί για τον οργανισμό στην προσπάθειά του να ελέγξει το στρες.

Το στρες αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση μαγνησίου από κάθε κύτταρο, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συχνά έλλειψή του.

Σε περίπτωση έλλειψης ή ανεπάρκειας μαγνησίου οι ορμόνες του στρες αυξάνονται σημαντικά προκαλώντας κατάθλιψη και εκνευρισμό.

Επιπλέον, επειδή το μαγνήσιο δρα ανταγωνιστικά ως προς το ασβέστιο στη μυϊκή συστολή (επαναφέρει την «ηρεμία» στις μυϊκές ίνες), η οποιαδήποτε ανεπάρκειά του μπορεί να εμποδίσει το μυϊκό σύστημα να χαλαρώσει επαρκώς.

Το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε ένταση και να μη μπορούμε να χαλαρώσουμε («σφιγμένοι»).

Τροφές που περιέχουν μαγνήσιο είναι τα αμύγδαλα, ο λιναρόσπορος, ο κολοκυθόσπορος, το σουσάμι, ο ηλιόσπορος, το μπρόκολο, το σπανάκι, ο αρακάς, το φαγόπυρο, η βρόμη.

Α' βοήθεια-δεδομένο: προσπαθώ να χρησιμοποιώ και αυτές τις τροφές μέσα στην ημέρα μου.

Αν αλέσω τους σπόρους που προανέφερα και χρησιμοποιώ καθημερινά 1 κουτάλι σούπας στη σαλάτα μου ή όπου αλλού προτιμώ, αμέσως αμέσως έχω μια πλούσια πηγή μαγνησίου και «καλών» λιπαρών οξέων.

Και αν το συνδυάσω με αρακά ή σπανάκι ή μπρόκολο γίνομαι πιο «χαλαρός».

Μπορείτε να συνδυάσετε σπανακόρυζο (με άγριο ρύζι ή καστανό ρύζι) και ζεστή σαλάτα με μαρούλι, καρότο, σπανάκι και βραστό μπρόκολο, ελαιόλαδο, λεμόνι και τριμμένα αμύγδαλα.

Αν πάλι τίποτα απ’ όλα αυτά δεν σας αρέσει γευστικά, περάστε στη β' βοήθεια-δεδομένο: προσπαθώ να έχω κάθε εβδομάδα δύο φορές όσπρια και δύο φορές ψάρι.

Μια ωραία συνταγή για μικρά ψάρια, γρήγορη και εύκολη είναι η εξής:

Στην κατσαρόλα με ελάχιστο νερό βάζω τον γαύρο ή τις σαρδέλες, ψιλοκόβω σκόρδο, προσθέτω ρίγανη ή δενδρολίβανο, λεμόνι, αλάτι και τελευταίο το ελαιόλαδο. Σε δυνατή θερμοκρασία δεν θέλει πάνω από 8-10 λεπτά.

Και ένα γεύμα με όσπρια ή ψάρι να καταφέρω να μου χαρίσω την εβδομάδα είναι ένα πρώτο μεγάλο κέρδος κι ένας πρώτος τεράστιος κόπος. Και αρκεί.

Χωρίς να είμαι υποχρεωμένος να κόψω ό,τι άλλο τρώω, χωρίς να με αναγκάζω να ακολουθήσω συγκεκριμένη αυστηρή δίαιτα, ό,τι μπορώ και όπως μπορώ.

Και ξανά και ξανά προσπαθώ, επειδή θέλω και κρίνω ότι θα με ωφελήσει. Και ας μην τα κατάφερα.

Να ξέρετε ότι ένα από τα μυστικά του αδυνατίσματος είναι η καταπολέμηση της απογοήτευσης και της επανάληψή της.

Αρκεί να είμαι παρών και να μην απομακρύνομαι από εμένα.

Ξέρετε ότι

Οι δύο πιο σημαντικές σειρές πολυακόρεστων λιπαρών οξέων είναι τα Ωμέγα-6 και Ωμέγα-3.Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα παίζουν πρωτεύοντα ρόλο τόσο γιατί διατηρείται ρευστή η μεμβράνη των κυττάρων μας όσο και γιατί με βάση αυτά παράγονται πολύ σημαντικές ουσίες, όπως οι προσταγλανδίνες.

Οι προσταγλανδίνες μπορεί να είναι «καλές» ή «κακές», περισσότερο ή λιγότερο αντιφλεγμονώδεις. Οι καλές παράγονται από το EPA και από ένα παράγωγο του λινολεϊκού οξέος. Οι κακές παράγονται από το αραχιδονικό οξύ, που το παίρνουμε κυρίως από τρόφιμα πλούσια σε ζωικά λίπη.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε όποιον έχει περάσει έμφραγμα ή έχει αγγειακά προβλήματα συνιστούν διατροφή φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά και πλούσια σε πολυακόρεστα. Πρακτικά αυτό σημαίνει περισσότερο ψάρι, λιγότερο κρέας, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, φρούτα και λαχανικά σε μεγάλες ποσότητες.

Πηγή: Εφημερίδα των συντακτών, της Αλίκης Πανοπούλου