Stephen Hawking: Η τεχνολογική πρόοδος μπορεί να αφανίσει το είδος μας

Stephen Hawking:  Η τεχνολογική πρόοδος μπορεί να αφανίσει το είδος μας

Σε μια παλαιότερη συνέντευξη στην εφημερίδα «The Guardian» ο γνωστός κοσμολόγος και φυσικός μοιράζεται τις σκέψεις του πάνω στον θάνατο, τη θεωρία των πάντων, τον ανθρώπινο προορισμό και την τυχαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ο παράδεισος και η ζωή μετά θάνατον είναι ένα παραμύθι γι’ αυτούς που φοβούνται τον θάνατο, δήλωσε ο Στίβεν Χόκινγκ.

Απορρίπτοντας τις παρηγορητικές πρακτικές των θρησκειών, ο γνωστότερος επιστήμονας της Μεγάλης Βρετανίας ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει τίποτα πέραν της στιγμής που ο εγκέφαλος τρεμοσβήνει για τελευταία φορά.

Ο Χόκινγκ, που διαγνώστηκε με νόσο των κινητικών νευρώνων σε ηλικία 21 ετών, μοιράστηκε τις απόψεις του για τον θάνατο, το νόημα της ζωής και τo τυχαίo της ανθρώπινης ύπαρξης σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα Guardian

Ύστερα από τη διάγνωση, ο Χόκινγκ αναμενόταν να πεθάνει μέσα σε λίγα χρόνια -μια προοπτική που αρχικά έστρεψε τον νεαρό τότε επιστήμονα στην μουσική του Βάγκνερ, αλλά τελικά τον βοήθησε να απολαύσει τη ζωή περισσότερο, παρά το αβέβαιο μέλλον του, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει.
«Έχω ζήσει με την προοπτική του θανάτου τα τελευταία 49 χρόνια. Δεν φοβάμαι να πεθάνω, αλλά δεν βιάζομαι κιόλας. Είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω να κάνω πρώτα».

«Θεωρώ ότι ο εγκέφαλος είναι σαν ένας υπολογιστής που σταματάει να λειτουργεί όταν τα εξαρτήματά του χαλάσουν. Δεν υπάρχει παράδεισος ή μετά θάνατον ζωή για χαλασμένους υπολογιστές: αυτά είναι παραμύθια για ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι», πρόσθεσε.

Τα τελευταία σχόλια του Χόκινγκ ξεπερνούν ακόμη κι αυτά που είχε γράψει στο βιβλίο του «The Grand Design» το 2010, όπου υποστήριζε ότι δεν χρειάζεται ένας δημιουργός για να εξηγήσει την ύπαρξη του σύμπαντος. Το βιβλίο προκάλεσε αντιδράσεις από θρησκευτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής ραβίνου Λόρδου Σακς, ο οποίος κατηγόρησε τον Χόκινγκ για «στοιχειώδες λογικό σφάλμα».

Οι απόψεις του Χόκινγκ τονίζουν τη διάκριση ανάμεσα στη χρήση του Θεού ως απλής μεταφοράς και στην πίστη σε έναν πανταχού παρόντα δημιουργό που καθοδηγεί τις λειτουργίες του κόσμου.

Το 1998, ο Χόκινγκ εξέδωσε το bestseller «Μια Σύντομη Ιστορία του Χρόνου», όπου, αντλώντας από την αγαπημένη επινόηση του Αϊνστάιν, περιέγραψε τι θα συνέβαινε αν οι επιστήμονες όντως ανέπτυσσαν μια «θεωρία των πάντων», την M-theory - μια σειρά από εξισώσεις που θα περιγράφει κάθε μόριο και δύναμη μέσα στο σύμπαν. Με αφορμή αυτήν τη θεωρία, έγραψε: «Θα ήταν ο απόλυτος θρίαμβος της ανθρώπινης λογικής γιατί τότε θα γνωρίζαμε το μυαλό του Θεού».

Το βιβλίο πούλησε 9 εκατομμύρια αντίτυπα και ο Χόκινγκ έγινε διάσημος. Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματά του στη φυσική είναι η θεωρία που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ραδιενέργεια.

Στη συνέντευξη, ο Χόκινγκ απέρριψε τη θεωρία της μετά θάνατον ζωής και τόνισε την ανάγκη να εκπληρώσουμε τις δυνατότητές μας σ’ αυτήν τη γη, αξιοποιώντας τη ζωή μας. Απαντώντας στο ερώτημα πώς πρέπει να ζήσουμε, απάντησε: «Πρέπει να προσπαθούμε ώστε οι πράξεις μας να έχουν τη μεγαλύτερη αξία».

Απαντώντας στο ερώτημα για την ομορφιά της επιστήμης, ο Χόκινγκ απάντησε: «Η επιστήμη είναι όμορφη όταν δίνει απλές εξηγήσεις για τα φαινόμενα ή τις συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών παρατηρήσεων. Για παράδειγμα, ο διπλός έλικας του DNA στη βιολογία και οι στοιχειώδεις εξισώσεις της φυσικής».

Στο ερώτημα του «Guardian» σχετικά με την αξία τού να γνωρίζουμε τον λόγο ύπαρξής μας πάνω στη γη, απάντησε: «Το σύμπαν κυβερνάται από την επιστήμη. Αλλά η επιστήμη μάς λέει ότι δεν μπορούμε να επιλύσουμε τις εξισώσεις, μας ωθεί στην αφαιρετικότητα. Όσον αφορά στις κοινωνίες με τη μεγαλύτερη δυνατότητα επιβίωσης, πρέπει να κάνουμε χρήση της θεωρίας της φυσικής επιλογής του Δαρβίνου. Σ’ αυτές τις κοινωνίες πρέπει να αποδώσουμε τη μεγαλύτερη αξία».

Πηγή: The Guardian

Σε άλλη πρόσφατη συνέντευξη στους Τάιμς δήλωσε:

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση της ανθρωπότητας, αν δεν αντιδράσει άμεσα, κρούει για μία ακόμη φορά ο Στίβεν Χόκινγκ.

Σε συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου, ο διάσημος φυσικός σημειώνει πως το ανθρώπινο είδος αντιμετωπίζει μία σειρά από απειλές, όπως η κλιματική αλλαγή και η μαζική εξαφάνιση φυτών και ζώων από τον πλανήτη.

Προσθέτει επίσης ότι η τεχνολογική πρόοδος βοήθησε το είδος μας να πετύχει αξιομνημόνευτους άθλους, ωστόσο είναι πιθανόν να μας οδηγήσει στον αφανισμός.

«Από την αυγή του ανθρώπινου πολιτισμού, η επιθετικότητά μας αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη, καθώς προσέφερε ορισμένα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα για την επιβίωσή μας», επισημαίνει.

«Είναι εγγεγραμμένη στα γονίδιά μας μέσω της δαρβίνειας εξέλιξης. Τώρα, όμως, η τεχνολογία προχωρά με τέτοιο ρυθμό που η επιθετικότητα μπορεί να μας αφανίσει όλους, μέσω ενός πυρηνικού ή βιολογικού πολέμου. Πρέπει να ελέγξουμε αυτό το κληρονομούμενο ένστικτο με τη λογική και τη σκέψη μας».

Παρά τους κινδύνους πάντως που αντιμετωπίζει το ανθρώπινο είδος, υπάρχει ελπίδα επιβίωσης, σύμφωνα με τον Βρετανό επιστήμονα. Όμως, πρέπει να δράσουμε συντονισμένα.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε γρήγορα αυτές τις απειλές και να αντιδράσουμε πριν βγουν εκτός ελέγχου. Αυτό ίσως σημαίνει πως χρειάζεται κάποιας μορφής παγκόσμια διακυβέρνηση», συμπληρώνει, επισημαίνοντας ωστόσο πως και αυτή η παγκόσμια διακυβέρνηση ίσως τελικά εξελιχθεί σε τυραννία.

«Όλα αυτά μπορεί να με κάνουν να ακούγομαι πεσιμιστής, ωστόσο είναι αισιόδοξος. Πιστεύω πως η ανθρώπινη φυλή θα αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις».

Ο Χόκινγκ δηλώνει επίσης χαρούμενος για όσα έχει ζήσει. «Ταξιδεύω πολύ, έχω βρεθεί στον βυθό της θάλασσας μέσα σε υποβρύχιο και έχω ζήσει την εμπειρία των συνθηκών έλλειψης βαρύτητας, σε μία πρώτη προετοιμασίας για το ταξίδι στο διάστημα που ελπίζω να κάνω με την Virgin Galactic. Είναι εντυπωσιακή εποχή για να ζει κανείς».

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο διάσημος φυσικός προειδοποιεί για τον κίνδυνο αφανισμού του ανθρώπινου είδους. Τον περασμένο Νοέμβριο, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είχε υποστηρίξει πως ο άνθρωπος θα εκλείψει από τη Γη μέσα στα επόμενα 1.000 χρόνια, προσθέτοντας πως ο μόνος τρόπος για να αποφύγει μια μαζική εξαφάνιση η ανθρωπότητα μέσα στην επόμενη χιλιετία, είναι να βρει έναν άλλο πλανήτη να κατοικήσει.

Πηγή: Ναυτεμπορική, του Κώστα Δεληγιάννη