Ποσό ρεκόρ για πίνακα του Gustav Klimt

Ποσό ρεκόρ για πίνακα του Gustav Klimt

Ο πίνακας του διάσημου Αυστριακού ζωγράφου Gustav Klimt, «Bauerngarten» (Κήπος με λουλούδια), πωλήθηκε σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby's, στο Λονδίνο, έναντι 59 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται για ποσό ρεκόρ, καθώς είναι το τρίτο μεγαλύτερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για αγορά πίνακα ζωγραφικής σε δημοπρασία στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε ο Οίκος.

Στον κατάλογο της δημοπρασίας, ο πίνακας «Bauerngarten» αναφέρεται ως ένα έργο τέχνης που σχετίζεται με την περίοδο του τέλους του 19ου αιώνα, παρότι το έργο φιλοτεχνήθηκε το 1907.

Η δημοπρασία θεωρήθηκε σημαντική όχι μόνο επειδή παρουσιάσθηκαν στους επίδοξους αγοραστές, που συμμετείχαν σ’ αυτήν, έργα ιμπρεσιονιστών, καθώς και καλλιτεχνών που εκπροσωπούν τη μοντέρνα και σουρεαλιστική τάση στην τέχνη, αλλά και επειδή οι πωλήσεις ανήλθαν συνολικά σε 241 εκατομμύρια δολάρια, πόσο ρεκόρ για οποιαδήποτε δημοπρασία έχει γίνει στο Λονδίνο το 2017. Τα περισσότερα έργα εικάζεται ότι κατοχυρώθηκαν σε αγοραστές από την Ασία.

«Ο άνδρας που περπατάει Ι» του Ελβετού γλύπτη Alberto Giacometti i.
Τα δύο έργα τέχνης που είχαν πουληθεί νωρίτερα έναντι μεγάλων ποσών σε δημοπρασία που έγινε στην Ευρώπη, ήταν το «Ο άνδρας που περπατάει Ι» του Ελβετού γλύπτη Alberto Giacometti που πωλήθηκε έναντι 80 εκατομμυρίων δολαρίων το 2010 και του Φλαμανδού ζωγράφου Peter Paul Rubens «Η Σφαγή των Αθώων» που πωλήθηκε έναντι 60 εκατομμυρίων δολαρίων το 2002.

«Η Σφαγή των Αθώων»

Σύμφωνα ανακοίνωση του Οίκου Sotheby's, στην ίδια δημοπρασία πωλήθηκε ο πίνακας του Pablo Picasso «Ο κήπος με τις ντομάτες», έναντι περίπου 21 εκατομμυρίων δολαρίων, και ο πίνακας του Βρετανού ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Alfred Sisley «Χιόνι στο Λουβεσιέν», έναντι 9 εκατομμύριων δολαρίων.

Πηγή: naftemporiki.gr