Είμαι μακαρονάς, αλλά είναι υγιεινά τα μακαρόνια;

Τα ζυμαρικά αποτελούν ένα βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της «μεσογειακής διατροφής» καθώς παρέχουν στον οργανισμό άμεση ενέργεια αλλά και βιταμίνες που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργιά του μεταβολισμού. Τα ζυμαρικά αποτελούν μια από τις αγαπημένες γεύσεις μεγάλων και μικρών, καθώς είναι πολύ γρήγορα, εύπεπτα και εύκολα στο μαγείρεμα και παράλληλα μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους ή να συνδυαστούν σχεδόν με οτιδήποτε.

Θρεπτική αξία και υγεία
• Τα ζυμαρικά είναι μία τροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες ή αλλιώς σάκχαρα αργής καύσης διασπώνται και αφομοιώνονται σταδιακά, σε αντίθεση με τους απλούς υδατάνθρακες που αφομοιώνονται γρήγορα και αυξάνουν το σάκχαρο απότομα. Αυτή η αργή καύση βοηθά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να είναι πιο σταθερά κατά τη διάρκεια της μέρας, διατηρώντας την ενέργεια στο σώμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Γι' αυτό το λόγο τα ζυμαρικά συστήνονται ιδιαίτερα για τους αθλητές, αλλά και για τα παιδιά.

• Είναι φτωχά σε λιπαρά και χοληστερόλη αλλά και σε νάτριο.

• Είναι πλούσια σε σίδηρο (βοηθά στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης), ασβέστιο (ενδυνάμωση οστών), πρωτεΐνες και βιταμίνες της ομάδας Β (Θειαμίνη, Ριβοφλαβίνη, Νιασίνη, φολικό οξύ).

• Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως έχουν ιδιαίτερα υψηλή ποσότητα φυτικών ινών, και επομένως μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων δυσκοιλιότητας. Παράλληλα, οι φυτικές ίνες ρυθμίζουν καλύτερα τη γλυκόζη στο αίμα, με αποτέλεσμα να αποτελούν όπλο στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.

• Μία μικρή μερίδα μακαρόνια (140 γρ.) περιέχει λιγότερο από 2 γρ. λίπους και μόνο 220 θερμίδες, ενώ περιέχει 43 γρ. υδατάνθρακες και 8γρ πρωτεΐνες

Μαγειρέψτε τα σωστά!
Τα ζυμαρικά που είναι βρασμένα al dente – αντί στον προτεινόμενο χρόνο – είναι καλύτερα για την υγεία. Έρευνες δείχνουν πως, όταν βράζονται περισσότερο, οι υδατάνθρακές τους διασπώνται πιο γρήγορα κατά την πέψη, κάνοντας τα επίπεδα του σακχάρου του αίματός να κορυφωθούν και μετά να καταρρεύσουν, προκαλώντας κρίσεις υπογλυκαιμίας. Επιπλέον, τα πολυβρασμένα ζυμαρικά χάνουν τη γεύση και τη νοστιμιά τους και δεν είναι τόσο εύπεπτα.

Αύξησε την πρωτεΐνη!
Τα ζυμαρικά μπορούν εύκολα να μεταμορφωθούν σε ένα πλήρες γεύμα, προσθέτοντας πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη καθυστερεί την απορρόφηση των υδατανθράκων στο πεπτικό και έτσι βοηθά στο να παραμένουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Συνδύασε, λοιπόν, τα ζυμαρικά με άπαχη πρωτεΐνη π.χ. ψητό κοτόπουλο ή σολομό.

Πηγή: Καθημερινή