Μπουζούκι στην όπερα της Κοπεγχάγης...

Μπουζούκι στην όπερα της Κοπεγχάγης...

Η νέα όπερα δωματίου του John Frandsen ‘Martyriet’ παρουσιάστηκε στις αρχές του μήνα στην όπερα της Κοπεγχάγης (28-31/1 και 2-4/2) από το κουαρτέτο μουσικής KOTTOS, τη μέτζο-σοπράνο Liv Oddveig Midtmageli και τον κόντρα-τενόρο Morten Grove Frandsen.

Η όπερα ‘Martyriet’ περιγράφει τις τελευταίες ημέρες του Kaj Munk (1898-1944), Δανού συγγραφέα και ιερέα που αντιστάθηκε στη ναζιστική κατοχή.

Το κουαρτέτο KOTTOS που παίζει progressive folk μουσική, είναι πολύ αγαπητό στη Δανία και στις 3/2-2017 κέρδισε το βραβείο ακροατών για τον καλύτερο δίσκο της χρονιάς από το Δανέζικο Ραδιόφωνο DR-P2, για το δισκογραφικό τους ντεμπούτο με τον τίτλο KOTTOS.

Συν-δημιουργός και συνθέτης του κουαρτέτου, είναι ο Χρήστος Φαρμάκης, ο οποίος στο συγκρότημα παίζει τρίχορδο μπουζούκι. Τα άλλα τρία μέλη είναι η Pernille Petersen (φλογέρα), ο Bjarke Mogensen (ακορντεόν), και η Josefine Opsahl (τσέλο).

Ο Χρήστος Φαρμάκης μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε θεωρία της μουσικής και αρμονία στη σχολή Bolero με τον Μίλτο Τσιβδάρη, καθώς και αντίστιξη και φούγκα στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής της Δανίας, όπου και αποφοίτησε το 2012 με δίπλωμα σύνθεσης.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Δανία, γνώρισε και τα άλλα τρία μέλη του συγκροτήματος που ιδρύθηκε το 2013 και ‘βαφτίστηκε’ Κόττος από το Χρήστο ο οποίος, εμπνεύστηκε το όνομα από τον Τιτάνα της ελληνικής μυθολογίας.

16763426 10154857046455490 449020654 o

Οι KOTTOS περιγράφουν τη μουσική τους ως «φολκλορική μουσική από μια χώρα που δεν υπήρξε ποτέ». Έχουν παρουσιάσει έργα μουσικής δωματίου συνεργαζόμενοι με πολύ γνωστούς Σκανδιναβούς συνθέτες που συνέθεσαν μουσική ειδικά για το συγκρότημα όπως την καντάτα “En Drøm” του Sunleif Rasmussen σε κείμενο της Ursula Andkjær Olsen. Επίσης το Δεκέμβριο του 2015 και 2016 ενορχήστρωσαν και παρουσίασαν το ορατόριο “Messiah”του G.F.Händel, με το φωνητικό σύνολο Musica Ficta υπό τη διεύθυνση του Bo Holten, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές (5 αστέρια από την εφημερίδα Politiken).

Γνώρισα το Χρήστο το περασμένο καλοκαίρι, σε παρέα φίλων συζητώντας για το έργο που θα μπορούσε να προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Δανίας σε νέους Ελληνες που ζουν και δημιουργούν εδώ, αφήνοντας ένα εντυπωσιακό αποτύπωμα στη Δανέζικη σύγχρονη πραγματικότητα.

Αυτές τις ημέρες οι χειμερινές διακοπές οδήγησαν τους περισσότερους Δανούς σε θερμότερα κλίματα, οι δρόμοι είναι άδειοι, η μέρα μεγάλωσε, το χιόνι λιώνει… ακούγοντας ‘Static Spheres’ μία από τις συνθέσεις του Χρήστου Φαρμάκη, σας χαιρετώ φίλοι μου όπως οι Δανοί ‘vi ses - τα λέμε’.

Ελίνα Σταματάτου από την Δανία