Ο Γιώργος Παπαστεφάνου θυμάται τον Κεμάλ του Μάνου Χατζιδάκι

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου θυμάται τον Κεμάλ του Μάνου Χατζιδάκι

Στα χρόνια που ήμουν υπεύθυνος στο τμήμα ψυχαγωγικών εκπομπών της Τηλεόρασης, είχαμε στην ΕΡΤ μια εκπομπή μικρής διάρκειας με τίτλο Μουσική και μουσικοί. Στόχος μας ήταν να δώσουμε στους σολίστ της κλασικής μουσικής ένα βήμα για μικρά ρεσιτάλ με ζωντανό ήχο στο στούντιο. Εδώ ο δικός μου ρόλος περιοριζόταν σε ένα σύντομο πρόλογο με το βιογραφικό του κάθε καλλιτέχνη.

Όμως την οργάνωση της εκπομπής είχε αναλάβει ο Ανδρέας Καρμπόνε, εξαίρετος μουσικός ο ίδιος, συνθέτης, δάσκαλος και για χρόνια παραγωγός στο Τρίτο Πρόγραμμα. Ύστερα ο Ανδρέας διαφώνησε με τον Μάνο Χατζιδάκι και μετακόμισε στην Τηλεόραση στο τμήμα μας.

Ούτε θυμάμαι πόσους σολίστ είχαμε παρουσιάσει σε εκείνη τη σειρά. Αν πω αμέτρητους δεν λέω υπερβολή. Και ένας απ'αυτούς ήταν ο Βαγγέλης Μπουντούνης. Ένα μικρό απόσπασμα από την δική του εκπομπή το έχω κρατήσει στο αρχείο μου. Και καθώς το κοιτώ τώρα στο YouTube συγκρίνω εκείνο το παλιό βιογραφικό του με όσα έκανε στη συνέχεια ο Βαγγέλης, κατεβατά ολόκληρα στο google που διαβάζω. Ο Βαγγέλης είναι Αθηναίος. Ανάμεσα στους δασκάλους του, ο Δημήτρης Φάμπας, ο Alexandre Lagoya, o Andrés Segovia. Δάσκαλό του με την ευρύτερη έννοια θεωρεί και τον Μάνο Χατζιδάκι.

Θυμάμαι μια εκπομπή που έκανε εκείνα τα χρόνια στο ραδιόφωνο ο Βαγγέλης. «Πέστο με μια κιθάρα» ήταν ο τίτλος της και ήταν μια ατμοσφαιρική ξενάγηση σε διάφορους μουσικούς χώρους, με την κιθάρα πρωταγωνίστρια να μάς δείχνει τα πολλά και διαφορετικά της πρόσωπα. Τότε ακόμη η κιθάρα ήταν μία. Έγιναν δύο οι κιθάρες όταν μπήκε στη ζωή του Βαγγέλη η Μάρω Ραζή. Ζευγάρι στη ζωή, ντουέτο στη σκηνή. Ήδη όμως ο Βαγγέλης είχε φτιάξει με τελειόφοιτους μαθητές του και μια ολόκληρη ορχήστρα με κιθάρες, τους Κιθαριστές.

Στην αρχή οι κιθάρες ήταν λίγες. Αλλά στο πέρασμα του χρόνου γίνανε 100, μετά και παραπάνω, νούμερα εντυπωσιακά και μόνο που τα λες. Πού να δεις και την εικόνα με τους μουσικούς στριμωγμένους σαν μυρμήγκια πάνω στη σκηνή του Ηρώδειου ή στο Μέγαρο Μουσικής στις sold out συναυλίες τους. Αν υπολογίσουμε δε και τους λοιπούς συντελεστές, χορωδούς, σολίστ και όλους τους άλλους, φτάνουμε λέει αισίως τους 300.

Εμείς τώρα, χάρις και πάλι στο διαδίκτυο, θα δούμε τον Βαγγέλη Μπουντούνη και τις 100 κιθάρες του να παίζουν Χατζιδάκι από συναυλία που είχε γίνει στο Μέγαρο Μουσικής στις 9 Δεκεμβρίου του 2012. Ήταν εκεί και η Μάρω Ραζή, εννοείται.

Θα ακούσουμε το τραγούδι του Κεμάλ. Χωρίς τους γνώριμους στίχους, αγγλικούς ή ελληνικούς, αλλά σίγουροι με τόσα που συμβαίνουν, πως αυτός ο κόσμος δυστυχώς ποτέ δεν πρόκειται να αλλάξει.

Δεν θυμάμαι ποιος με ρώτησε αν ο Κεμάλ του Χατζιδακικού τραγουδιού είναι ο Κεμάλ Ατατούρκ! Όχι βέβαια, απαντώ. Όπως ο ίδιος ο Χατζιδάκις έχει πει, Κεμάλ λέγανε ένα εικοσάχρονο αγόρι που τού είχανε γνωρίσει τον χειμώνα του 1968, τότε που βρισκότανε στη Νέα Υόρκη ο Μάνος. Το τραγούδι είχε γραφτεί για τη συλλογή Reflections, με το New York Rock and Roll Ensemble. Όταν αργότερα ο Νίκος Γκάτσος

Από την σελίδα του Γιώργου στο Facebook